Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Πολεμικό Μουσείο και άλλα

Θα ’ναι δεκαετία που το Πολεμικό Μουσείο στην πόλη μας είναι κλειστό με μία μεταλλική πινακίδα, στην εξωτερική θύρα, να αναγράφει ότι αυτό συμβαίνει λόγω… ανακαίνισης.
Για τον εμπαιγμό αυτό είχα στο παρελθόν αναφερθεί σε σχόλια στα “Χ.Ν.”.
Ο βουλευτής κ. Βιρβιδάκης είχε καταθέσει ερώτηση για το θέμα αυτό. Τότε αναφέρθηκε για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020. Ο υφυπουργός Εθν. Αμυνας είχε απαντήσει ότι ανατέθηκε σε πρώτη φάση στην Πολεμ. Αεροπορία η προμελέτη κ.λπ. κ.λπ.
Επίσης ο δήμαρχος κ. Βάμβουκας συναντήθηκε με τον διοικητή της V Μεραρχίας και πάλι υποσχέσεις και τα ίδια. Αυτές τις ημέρες το θέμα επανήλθε για πολλοστή φορά και θα φανεί αν ξεχαστεί και πάλι για κάποια χρόνια.
Ως έγραφα στο μακροσκελές σχόλιό μου στα “Χ.Ν.” την 6-9-2012 ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος και επεσήμανα ακόμη ότι: Στον στενό εξωτερικό χώρο του Μουσείου υπάρχουν κάπου δέκα προτομές αγωνιστών των κρητικών επαναστάσεων εγκλωβισμένες, πράγμα που δεν μας τιμά, ενώ υπάρχουν χώροι άλλοι, πάρκα και παρκάκια, για την τοποθέτησή τους. Μπορούσε ακόμη να τοποθετηθούν σε κάποιο δημιουργούμενο πάρκο ηρώων ή σε τυχόν νέο Μουσείο με ευρύχωρο αύλειο χώρο.
Κάποια φορά είχε προταθεί η μεταστέγασή του στον χώρο του Φιρκά, αλλά δεν γνωρίζω τι χώρος υπάρχει εκεί. Δεν είναι μακριά από τα Χανιά το “Στρατιωτικό Μουσείο Αγώνων” που ίδρυσε ο επιτ. αρχηγός Γ.Ε.Σ. στρατηγός Παραγιουδάκης στο Χρωμοναστήρι, λίγο έξω από την πόλη Ρεθύμνου και το οποίο υπάγεται στο Γ.Ε. Στρατού και λειτουργεί άψογα από χρόνια με προσωπικό του Γ.Ε.Σ. Σε ένα θαυμαστό αναστηλωμένο βενετσιάνικο κτήριο με μεγάλες αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων και με εξωτερικά εκθέματα μέχρι ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Ας σημειωθεί ότι στο ίδιο χωριό υπάρχει και θαυμαστό λαογραφικό μουσείο σε παρόμοιο κτήριο.
Οπως αναφέρεται στο ειδικό φυλλάδιο του Μουσείου τα εκθέματα αποτελούν χορηγία του Γ.Ε.Σ., του Πολεμικού Μουσείου Θεσ/νίκης, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και στρατηγού Παραγιουδάκη.
Το γεγονός ότι το δικό μας Μουσείο υπάχθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και όχι στο Γ.Ε.Σ. το ζημίωσε, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρξε στα Χανιά ούτε ένας Παραγιουδάκης που να έχει πάρει στα ζεστά το θέμα αυτό αποτελεί την αιτία του τέλματος.
Ο χώρος στους ιταλικούς στρατώνες, όπου ήταν μέχρι τώρα το Μουσείο, μπορεί να στεγάσει Λαογραφικό Μουσείο και άλλα, αλλά κυρίως το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης που για εκατοστή φορά ξεχάστηκε πάλι μετά από κάποιες λαϊκίστικες εξάρσεις ενδιαφέροντος.
Τα μικρά δωμάτια και ο σκοτεινός διάδρομος όπου το σημερινό Μουσείο είναι τελείως ακατάλληλα. Στα Νεώρια μπορούσαν πολλά να στεγασθούν. Αν βρισκόταν οπουδήποτε αλλού, θα ήταν αναστηλωμένα, όπως αυτά στο Ηράκλειο, από δεκαετίες. Εδώ μείναμε μόνο στα λόγια που τα ίδια επαναλαμβάνονται για δεκαετίες.
Υπάρχει εξάλλου τόσο υλικό, κυρίως από τη Μάχη της Κρήτης και κατοχή (Σ. Τρυπαλιτάκης, Ι. Περογιάννης, Ψαρουδάκη στ’ Ασκύφου κ.λπ. κ.λπ.) που αν κάποτε συγκεντρωνόταν σε έναν χώρο, αλλά με αυτόνομες αίθουσες των συλλεκτών, νομίζω δεν θα υπήρχε σε ολόκληρη την Ευρώπη παρόμοιο Μουσείο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα