Μόνιμα στο… ψυγείο παραμένουν οι κυρώσεις πράξεων εφαρμογής για 11 τουλάχιστον περιοχές των Χανίων! Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και τις υποσχέσεις των δημοτικών αρχών, λίγα πράγματα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες των Χανίων να μην μπορούν να αποκτήσουν βασικά έργα υποδομής και να προχωρήσει μια οργανωμένη και σχεδιασμένη οικιστική ανάπτυξη.
Πριν από δύο χρόνια τα “Χ.ν.” είχαν θίξει και πάλι το ζήτημα ωστόσο παρά τις τότε αισιόδοξες προβλέψεις του Δήμου Χανίων πρακτικά ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει.
«Οι δημότες έχουν δίκιο ότι καθυστερούν για πάρα πολύ καιρό, για δεκαετίες, οι πράξεις εφαρμογής συγκεκριμένων περιοχών. Θα πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει επί των ημερών μας φιλότιμες προσπάθειες από την Πολεοδομία Χανίων για να ξεκολλήσουν αυτά τα ζητήματα. Εξακολουθούμε να βρίσκουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες από λάθη που έχουν γίνει από τις αναθέσεις του παρελθόντος, από ανακρίβειες και έλλειψη ταύτισης τοπογραφικών διαγραμμάτων και από μια σειρά άλλους παράγοντες» απάντησε στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.
Βασική αιτία των καθυστερήσεων πέρα από την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού που απορρόφησε τις υπηρεσίες του Δήμου η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό λέει ο δήμαρχος. «Στον Δήμο Χανίων υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού , εξειδικευμένου προσωπικού και κυρίως μηχανικών, αρχιτεκτόνων, και οικονομολόγων. Θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν υπηρεσίες που και σήμερα περισσεύουν μηχανικοί που θα ήταν πολύτιμοι για μας στο Δήμο» ανέφερε ο κ. Βάμβουκας συμπληρώνοντας πως το θέμα των κυρώσεων των πράξεων εφαρμογής αποτελεί έργο «υψίστης προτεραιότητας» για το δήμο Χανίων.
ΠΑΣΑΚΑΚΙ – ΧΑΡΑΚΙΑΣ
Χαρακτηριστική περίπτωση καθυστέρησης η πράξη εφαρμογής Πασακάκι- Χαρακιά που ξεκίνησε να εκπονείται από τη δεκαετία του…80! Ο κ. Μιχάλης Σχοινάς, τοπικός σύμβουλος της περιοχής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνας τον φορέων του Πασακακίου προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου η πράξη εφαρμογής να γίνει πραγματικότητα. «Κάποια στιγμής το 2000 επί δημαρχίας Γ. Πολιουδάκη στο Δήμο Ελ. Βενιζέλου που υπαγόμασταν τότε δόθηκαν σε μελετητές τα τμήματα που αφορούσαν το “Κόκκινο Μετόχι” και το “Πασακάκι – Χαρακιάς”. Η πράξη εφαρμογής για το “Κόκκινο Μετόχι” ολοκληρώθηκε, για το “Πασακάκι-Χαρακιάς” έγιναν οι αναρτήσεις, διατυπώθηκαν ενστάσεις κάποια στιγμή “πάγωσε” τελείως γιατί ο μελετητής δεν είχε πληρωθεί. Χρόνια μετά επί Σκουλάκη, πληρώθηκε ο μελετητής, “ξεπάγωσε” η κύρωση, αλλά στη συνέχεια ο μελετητής βγήκε στη σύνταξη και έπρεπε να οριστεί άλλος. Παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη δημαρχία του κ. Βάμβουκα δυστυχώς ακόμα περιμένουμε να δοθεί η κύρωση της πράξης σε άλλο μελετητή! » σημειώνει ο κ. Σχοινάς σε μια σύντομη ιστορική καταγραφή της υπόθεσης.
Αύριο Πέμπτη η “Επιτροπή Αγώνα” που έχουν συστήσει οι φορείς της περιοχής καλεί όλους τους υποψήφιους δημάρχους στη συνέλευση που θα γίνει στο 1ο Δ.Σ. Μουρνιών για να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Χωρίς πράξη εφαρμογής δεν θα έχουμε πεζοδρόμια, δεν θα γίνουν παιδικές χαρές, πλατείες, θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση που έχουμε σήμερα. Για αυτό θέλουμε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους υποψηφίους» τονίζει ο κ. Σχοινάς.
Ειδικά σε ότι αφορά το “Πασακάκι-Χαρακιάς” ο κ. Βάμβουκας απαντάει πως «έχω δώσει εντολή από τα μέσα του Φθινοπώρου στην πολεοδομία να ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να φτάσουμε σε διαγωνισμό για να αποκτήσουμε νέο ανάδοχο που θα τρέξει τις πράξεις εφαρμογής. Αυτό είναι κάτι δουλεύεται από την πολεοδομία».
ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Την ίδια στιγμή οι καθυστερήσεις για τις κυρώσεις των πράξεων εφαρμογής σε άλλες περιοχές του Δήμου Χανίων είναι χρόνιες. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές όπως στα Παχιανά είναι δύσκολο να προχωρήσουν αφού η οικιστική ανάπτυξη ήταν τέτοια τις προηγούμενες δεκαετίες που έχει δημιουργήσει μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη.
Ειδικότερα:
• Για τις περιοχές Παχιανά 1 και Παχιανά 2 ( τμήμα Δημοτικών Κοινοτήτων Ελ. Βενιζέλου και Θερίσου), Μετόχι Μπάρμπου, Μόντε Βάρδια και Παρηγοριά δεν έχει υπάρξει σοβαρή εξέλιξη για πολλά χρόνια.
• Αγ. Φωτεινή Χαλέπας, παρότι είχε παραλειφθεί η γεωλογική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναμένονταν η κύρωση της από το 2017 ακόμα δεν έχει προχωρήσει τίποτα.