Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Πολύπλευρος ο ρόλος του ΚΗΦΑΠ Μεγαλόχαρη

Εν μέσω κρίσης το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών (ΚΗΦΑΠ “Η Μεγάλοχαρη”) συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας έχει επιτύχει όχι μόνο να διατηρείται ζωντανό αλλά να βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες του, κάτι που πιστοποιείται πλέον και από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

 

10Το Κέντρο που δημιουργήθηκε από γονείς αυτιστικών παιδιών και συνεχίζει να λειτουργεί χάρις στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας, των φορέων, των εργαζόμενων του φιλοξενεί σήμερα 20 παιδιά και άτομα με αυτισμό στις εγκαταστάσεις του στα Περβόλια.
«Παρά τις δυσκολίες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο! Φιλοξενούμε 20 παιδιά στο κτήριο που είμαστε εγκατεστημένοι τα τελευταία 4 χρόνια. Μάλιστα σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών πάνω στα ιδρύματα, μας κατέταξαν ανάμεσα στα καλύτερα κέντρα στην Ελλάδα » λέει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Νίκος Τρίκκας.
Το ΚΗΦΑΠ έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που του εξασφαλίζει μια χρηματοδότηση για να καλύπτει ένα μέρος των λειτουργικών του δαπανών.
«Τις υπόλοιπες δαπάνες, τις καλύπτουμε από δωρεές , εκδηλώσεις όπως το Santa run. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί τα έσοδα μας από δωρεές αλλά φυσικά δεν φταίει για αυτό ο κόσμος. Πριν την κρίση, υπήρχαν χρήματα και ο κόσμος πρόσφερε πιο εύκολα, τώρα έχουν στενέψει τα περιθώρια και το καταλαβαίνουμε» αναφέρει ο κ. Τρίκκας. Για να ενισχύσει τα έσοδα του ο ΚΗΦΑΠ προσφέρει μπομπονιέρες για γάμους και βαπτίσεις που φτιάχνονται από τους εργαζόμενους του, μια προσπάθεια που στηρίζεται από τον κόσμο.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αναφορικά με το προσωπικό το ΚΗΦΑΠ διαθέτει 13 εργαζόμενους.
• Ψυχίατρο, ψυχολόγο.
• Κοινωνική λειτουργό.
• Λογοθεραπευτή, Φυσιοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή.
• Ειδικούς παιδαγωγούς, νοσοκόμο.
• Διοικητικό υπάλληλο, οδηγό.
«Η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται είναι πραγματικά πολύ υψηλή. Για αυτό και βλέπουμε μια τεράστια βελτίωση των παιδιών μας που από τη στιγμή που έρχονται στις 8-8.30 μέχρι τη 1.30-2 που αναχωρούν είναι σε διαρκή δραστηριότητα ατομική ή ομαδική, κάνουν επισκέψεις, πάνε κολυμβητήριο» λέει ο πρόεδρος του ΚΗΦΑΠ.
Μας δείχνει ένα χώρο που έχει στηθεί μια μικρή παιδική χαρά με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, αλλά και ένα σκέπαστρο που τοποθετήθηκε από φίλο του Κέντρου. Επίσης αντικείμενα που δώρισαν γονείς και άλλοι φίλοι και υποστηρικτές.
Όσο για τους στόχους για το μέλλον ; Ο κ. Τρίκκας απαντάει:
Είμαστε κοντά στην απόκτηση ενός μικρού λεωφορείου 23 θέσεων. Το θέλουμε προκειμένου να περιορίσουμε έτσι τα δρομολόγια, τώρα για να φέρουμε ή να πάρουμε τα παιδιά πρέπει να γίνουν δύο δρομολόγια. Επίσης χρειαζόμαστε και ένα μικρό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του προσωπικού.
Σχεδιάζουμε τη κατασκευή ενός μικρού εργαστηρίου και επιπλέον τουαλετών που θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε περισσότερα παιδιά γιατί οι ανάγκες είναι πολλές.
•Υπάρχει μια σκέψη που τη μελετάμε πως θα μπορέσουμε να ενοικιάσουμε δύο διαμερίσματα στην πόλη για 4 άτομα το καθένα. Στα διαμερίσματα θα φιλοξενούνται τα παιδιά τα δικά μας που επειδή φεύγουν από τη ζωή οι γονείς τους, δεν υπάρχει κάποιος που να τα δεχτεί. Χρειάζεται μια τέτοια δομή, όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν εκεί μετά το μεσημέρι και θα υπάρχει ένα άτομο για την στήριξη τους το υπόλοιπο διάστημα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα