Με την ανάδειξη και βράβευση των νικητών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής ο 6oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μηχανικής του “Best”, στον οποίο συμμετείχαν φοιτητές απ’ όλα τα Πολυτεχνεία της χώρας.
Oι αξιολογήσεις των έργων καθώς και οι βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι ομάδες που συμμετείχαν διαγωνίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η μία ήταν εργασία πάνω στο επιχειρησιακό πρόβλημα και η δεύτερη σε μηχανολογική κατασκευή.
Νικήτρια ομάδα στην κατηγορία “Case Study” (επιχειρησιακό πρόβλημα) αναδείχθηκε ομάδα φοιτητών από το E.M.Π. της Αθήνας, ενώ στην κατηγορία “Team Design” (μηχανολογική κατασκευή) νικήτρια ομάδα ήταν του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, o υπεύθυνος Τύπου του Συλλόγου “Best Chania” Παντελής Κρινάκης τόνισε ότι «στον τελικό διαγωνισμό συμμετείχαν οι νικητές από τα Πολυτεχνεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και τα Χανιά, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε δύο κατηγορίες· το επιχειρησιακό πρόβλημα και το μηχανολογικό έργο. Κάθε ομάδα απαρτιζόταν από 4 άτομα, σε κάθε μια από τις δύο κατηγορίες, σύνολο δηλαδή για κάθε Πολυτεχνείο 8 φοιτητές. Οι φοιτητές που συμμετείχαν στις ομάδες ήταν ανεξαρτήτου έτους σπουδών».
Από την πλευρά του ο 4ετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και μέλος του Συλλόγου “Best Chania” Αντώνης Καρύδης σημείωσε ότι «την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού οι φοιτητές διαγωνίστηκαν στο “Case Study”, το οποίο αποτελεί την επίλυση ενός θεωρητικού, τεχνικού ή επιχειρησιακού, προβλήματος που συμβαίνει στην πραγματική ζωή ή τη βιομηχανία, χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες που τους δίνονται.
Οι ομάδες παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε περίπτωση ναυαγίου φορτηγού μεταφοράς υγρών καθώς και την περισυλλογή μιας πετρελαιοκηλίδας, ενώ τη δεύτερη ημέρα η κατηγορία του διαγωνισμού αφορούσε το “Team Design”, δηλαδή τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συναρμολόγηση μιας μηχανολογικής κατασκευής ενός ανελκυστήρα, με τη χρήση ρομποτικής».
Ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ότι «οι δύο νικήτριες ομάδες θα διαγωνιστούν μαζί με 33 ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη τον Αύγουστο στο Βελιγράδι στο αντίστοιχο πανευρωπαϊκό τελικό Μηχανικής».
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης αποτελούσαν οι Αλέξανδρος Κουτσούπης, Γιώργος Μαρεντάκης, Παναγιώτης Ντουκάκης και Γιώργος Ψωματάκης. Την ομάδα των φοιτητών του Ε.Μ.Π. αποτελούσαν οι Νικόλαος Μύτης, Αναστάσιος Χαρίτος, Χάρης Ιωάννου και Αλέξανδρος Μόσχος.
Η νικήτρια ομάδα των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μάς τόνισε ότι «συνεργαστήκαμε πολύ καλά, αλλά κάτω από αρκετή πίεση.
Στο τέλος όμως τα καταφέραμε και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα της πρώτης θέσης».
Για τη συμμετοχή τους στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μηχανικής σημείωσαν ότι «περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τον διαγωνισμό αυτό, ενώ γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε δυνατές ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη καθώς και ιδιαίτερες και απαιτητικές δοκιμασίες.
Αυτό όμως δεν μας πτοεί, αφού διαθέτουμε μια πολύ καλή και δυνατή ομάδα, ενώ ευελπιστούμε ακόμα σε μια διάκριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ
Από την πλευρά της η νικήτρια ομάδα του Ε.Μ.Π. επεσήμανε ότι «είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι τόσο από την πρώτη θέση στον διαγωνισμό όσο και από το θέμα που είχε επιλεγεί. Η όλη συνεργασία μεταξύ μας ήταν πολύ καλή, μέχρι άριστη, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες από το θέμα. Ανυπομονούμε να βρεθούμε στον τελικό στο Βελιγράδι. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας και ευελπιστούμε σε μια καλή εκπροσώπηση για τη χώρα μας και γιατί όχι και μια διάκριση».