Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πολίτες με οικολογική συνείδηση στα Χανιά

Συχνή συμμετοχή στην ανακύκλωση σε ποσοστό που φτάνει το 75,1% δείχνουν οι πολίτες των Χανίων, με μόλις το 8,1% εξ’ αυτώ να δηλώνει ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία ανακύκλωσης των οικιακών του απορριμμάτων.

Screen shot 2018-03-25 at 7.45.32 PMAυτό δείχνει η έρευνα-μελέτη που πραγματοποίησε η ΔΕΔΙΣΑ με τη μορφή ερωτηματολογίων , το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάζουμε σήμερα. Η έρευνα με τίτλο “Αποτύπωση ικανοποίησης πολιτών για θέματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων στο Δήμο Χανίων” δείχνει ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τη γνώση όσο και τη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και την ανακύκλωση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Screen shot 2018-03-25 at 7.46.29 PMΤι απαντούν οι Χανιώτες στην ερώτηση: «Εσείς ανακυκλώνεται; Διαχωρίζετε τα απορρίμματα σας σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα πριν τα πετάξετε στους αντίστοιχους κάδους; » που τους τέθηκε στα πλαίσια της έρευνας ;Στο σύνολο του κυρίου δείγματος (n=600), το 75.1% δήλωσε ότι ανακυκλώνει συχνά, το 16.8% μερικές φορές, ενώ μόλις το 8.1% ότι δεν μπαίνει σε διαδικασίες να ανακυκλώσει τα οικιακά του απορρίμματα (πίνακας 1).

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!
Σε επίπεδο ηλικιών η συχνότητα ανακύκλωσης αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία. Στις ηλικίες από 15 ετών έως και 24 το 57.3% ανακυκλώνει συχνά, το 36.6% μερικές φορές ενώ το 6.1% καθόλου. Στην ηλικιακή κλίμακα 25 ετών με 34 το 64.1% απάντησαν ότι ανακυκλώνουν, το 24.8% ότι ανακυκλώνουν μερικές φορές, ενώ το 11.1% ότι δεν ανακυκλώνει καθόλου. Το 74.2% από 35 ετών έως και 44 δήλωσε ότι ανακυκλώνει συχνά, το 16.6% μερικές φορές και το 9.2% καθόλου. Στις ηλικίες 45 ετών με 54 το 87% ανακυκλώνει συχνά το 10% μερικές φορές και το 3% καθόλου. Το 86.8% των ηλικιών 55 ετών με 64 ανακυκλώνει συχνά, το 5.3% μερικές φορές ενώ το 7.9% δεν ανακυκλώνει καθόλου. Τέλος στην ηλικιακή κατηγορία 65 ετών και άνω το ποσοστό όσων ανακυκλώνει συχνά είναι αρκετά υψηλό και φτάνει το 83.5%, το 6.8% ανακυκλώνει μερικές φορές ενώ το 9.7% των ερωτώμενων αυτής τη ηλικιακής κλίμακας δεν ανακυκλώνει καθόλου.

 

ΝΕΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑ
ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
Screen shot 2018-03-25 at 7.46.04 PMΣτο ερώτημα για το αν ανακυκλώνουν και αν διαχωρίζουν τα προϊόντα τους σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης εμφανίζονται στην Δημοτική Χανίων με 77.7%, στον Ελευθέριο Βενιζέλο με 77.1%, στο Ακρωτήρι με 78.5%, στη Νέα Κυδωνία με 83.7%, στο Θέρισο με 66%, στη Σούδα με 82.8% και στα Κεραμιά με 20%. Τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών οι οποίοι δήλωσαν ότι μερικές φορές ανακυκλώνουν καταγράφηκαν σε ποσοστό 40% στους πολίτες της δημοτικής ενότητας Κεραμιών και ακολουθούν με 20.8% οι δημότες του Θερίσου, με 16.2% του Ελευθερίου Βενιζέλου, με 15.9% του Ακρωτηρίου, με 15.4% των Χανίων, με 8.9% της Νέας Κυδωνίας και τέλος η Σούδα με 6.1%. Καθόλου δεν ανακυκλώνει δηλώνει το 40% των δημοτών στα Κεραμιά, το 13.2% στο Θέρισο, το 11.1% στη Σούδα, το 7.4% στη Νέα Κυδωνία, το 6.9% στα Χανιά, το 6.7% στον Ελευθέριο Βενιζέλο και το 5.6% των δημοτών του Ακρωτηρίου.
Η συχνότητα ανακύκλωσης σε συνδυασμό με τον τύπο της κατοικίας των ερωτώμενων της έρευνας καταγράφει για όσους μένουν σε διαμέρισμα σε πολυκατοικία με πυλωτή ή και κήπο ένα ποσοστό 77.3% όσων ανακυκλώνουν συχνά, 14.3% όσων ανακυκλώνουν μερικές φορές ενώ το 8.4% δήλωσε ότι δεν ανακυκλώνει καθόλου. Όσοι μένουν σε διαμέρισμα σε πολυκατοικία (χωρίς πυλωτή ή και κήπο) το 68.2% ανακυκλώνει συχνά, το 22.7% μερικές φορές και το 9.1% καθόλου. Οι πολίτες οι οποίοι δήλωσαν ότι μένουν σε μονοκατοικία με κήπο, η επιλογή με τα μεγαλύτερα ποσοστά στο σύνολο του κυρίου δείγματος, σε ποσοστό 77% ανακυκλώνουν συχνά, το 14.2% μερικές φορές ενώ καθόλου το 8.8%. Όσοι μένουν σε μονοκατοικία χωρίς κήπο το 64% ανακυκλώνει συχνά, το 28% μερικές φορές και το 8% καθόλου. Οι πολίτες που ζουν σε διπλοκατοικία/πολυώροφο κτίσμα με κήπο δήλωσαν σε ποσοστό 77.5% ότι ανακυκλώνουν συχνά, το 16.2% μερικές φορές ενώ το 6.3% καθόλου. Τέλος όσοι δήλωσαν ότι κατοικούν σε διπλοκατοικία/ πολυώροφο κτίσμα χωρίς κήπο το 74.3% αυτών ανακυκλώνει συχνά, το 20% μερικές φορές ενώ ένα ποσοστό 5.7% δε συμμετέχει καθόλου στην ανακύκλωση.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;
Screen shot 2018-03-25 at 7.46.18 PMΣτην ερώτηση για το “ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δε συμμετέχετε ενεργά στη διαδικασία της ανακύκλωσης” καταγράφηκε η άποψη των πολιτών οι οποίοι είτε ανακυκλώνουν μερικές φορές είτε καθόλου, δηλαδή στο 24.7% (n=148) του συνολικού δείγματος. Οι ερωτώμενοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ εννέα (9) κλειστού τύπου απαντήσεις, ενώ υπήρξε και η δυνατότητα αποτύπωσης αυθόρμητων απαντήσεων σε ερώτηση ανοιχτού τύπου (έως τρεις επιλογές). Το υψηλότερο ποσοστό το λαμβάνει η επιλογή “οι κάδοι ανακύκλωσης βρίσκονται πολύ μακριά από το σπίτι” με ποσοστό 45.2%. Ακολουθεί με 37.8% η έλλειψη χρόνου για το σωστό διαχωρισμό των απορριμμάτων, με 27.4% η έλλειψη χώρου για προσωρινή αποθήκευση στο σπίτι των διαχωρισμένων απορριμμάτων, με 17% η άποψη ότι “ δεν έχω ενημερωθεί για το πως πρέπει να διαχωρίζω τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα και μη”, με 16.2% η άποψη ότι “είναι δύσκολο να αλλάξω συνήθειες”, με 8.9% η άποψη ότι “ δεν υπάρχει κάποιας μορφής άμεσης ανταποδοτικότητας ή κάποιο κίνητρο”, με 7.4% η άποψη ότι “δε θεωρώ υγιεινό να αποθηκεύω προσωρινά τα διαχωρισμένα απορρίμματα στο σπίτι”, με 5.2% η επιλογή “δε γνωρίζω ότι υπάρχουν διαδικασίες/σύστημα ανακύκλωσης απορριμμάτων στην περιοχή που διαμένω”, με 4.4% η άποψη ότι “δε χρησιμεύει πουθενά η οποιαδήποτε φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά” και τέλος καταγράφηκε ως αυθόρμητη απάντηση η άποψη “λόγω ηλικίας” με ποσοστό 3.4%.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΔΙΣΑ,  σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που είχε υλοποιηθεί από τη ΔΕΔΙΣΑ στις Δ.Ε. Ακρωτηρίου, Χανίων, Ελ. Βενιζέλου, και Σούδας το 2010, μπορούμε να οδηγηθούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα, σχετικά με τη συχνότητα ανακύκλωσης  ειδικά για αυτές τις Δημοτικές Ενότητες. Ειδικότερα, το – ενθαρρυντικό- αποτέλεσμα που διαφαίνεται είναι ότι, από το 2010 έχει αυξηθεί το ποσοστό των κατοίκων που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ανακύκλωσης των απορριμμάτων που παράγουν, καθώς έχει μειωθεί η συχνότητα της απάντησης «ΠΟΤΕ» από τους κατοίκους για την πλειονότητα των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

 

Η έρευνα διενεργήθηκε από την ΕΤ.ΑΝ. Χανίων με επιμέλεια του κ. Φραγκίσκου Γεωργιλά (Πολιτικός Επιστήμων / Ερευνητής, τότε Υπεύθυνος Τμήματος Έρευνας ΕΤ.ΑΝ. Χανίων), ο οποίος συνέταξε την Έκθεση και την επιμέλεια του σχεδιασμού της έρευνας, της σύνταξης του ερωτηματολογίου, καθώς και της Έκθεσης είχε η Μαρία Ε. Φλεμετάκη [Υπ/ντρια Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών & θεμάτων Χ.Μ. ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)]


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα