ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι η πολιτική- «η επιστήμη του κυβερνάν»- γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να κυβερνώνται όσο γίνεται πιο σωστά κι ανθρωπινά: με ισονομία, δικαιοσύνη, υψηλού επιπέδου παιδεία. Μια τέτοια πολιτική εφαρμόζεται από ηγέτες φωτισμένους – καθοδηγητές λαών, με σκοπό την ευημερία, την πρόοδο και την ευτυχία.
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ επίσης ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες πρωτίστως ενδιαφέρονται για το κοινό καλό και δευτερευόντως για το κομματικό ή ατομικό συμφέρον. Λέμε, υποτίθεται…
ΣΤΗ χώρα μας ταυτίσαμε λανθασμένα πολιτικούς και πολιτική με το κράτος. Δυστυχώς, η κάθε νέα κυβέρνηση, δημιουργεί το δικό της “κράτος” με τους δικούς της όρους κι ανθρώπους. Που φυσικά το πρώτο που θα κάνουν είναι να καταστρέψουν «το φαύλο παρελθόν των προηγούμενων» από τους οποίους κληρονομούν πάντα “καμένη γη”.
…ΑΥΤΑ μας έμαθαν. Αυτά εξακολουθούν να μας μαθαίνουν, αφού -ακόμη και σήμερα- οι κυβερνώντες διακηρύσσουν αδιάντροπα το «ή αυτοί, ή εμείς», «ή μ’ εμάς, ή με τους άλλους»! και ποιος λησμονεί το βασικό αριστερό σύνθημα «πας μη μεθ’ ημών, καθ’ ημών»;
ΓΙ’ ΑΥΤΟ, όλα σ’ αυτή τη χώρα βρίσκονται σε δυσαρμονία με τη λογική και τον κοινό νου. Γι’ αυτό και το παράλογο κοντεύει να γίνει κανονικότητα στη ζωή μας. Γι’ αυτό και η παθητικότητα έγινε “βασική αρετή” του μνημονιακού Ελληνα! Γι’ αυτό και “δοθείσης ευκαιρίας”, μας ορέγονται όλοι οι γείτονες. Προεξάρχοντος του Τούρκου που επιδιώκει “με το στανιό” μια σύγκρουση, ώστε να αλλάξει τη Συνθήκη της Λωζάννης.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, βρισκόμαστε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και αξιακά στο μηδέν. Κι όσο περνά ο καιρός, χωρίς μια εθνική γραμμή σε βασικούς τομείς, τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Ανεπαισθήτως μετακυλιόμαστε σε ένα καθεστώς -αυτό που επιθυμεί, επιδιώκει και επιβάλλει η κυβέρνηση- στο οποίο κυριαρχούσα κατάσταση θα είναι ένα νέο “κατεστημένο”. Σ’ αυτό τα πάντα (γνώση, αξίες, σύμβολα) θα αμφισβητούνται ή θα μετατρέπονται σε “γκρίζες ζώνες”. Οπως τα Ιμια και όχι μόνο, όπως το Σκοπιανό…
ΕΧΕΙ δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα από ήδη ειλημμένες αποφάσεις -χωρίς καμιά συζήτηση- σε Παιδεία, Υγεία, ασφάλεια, Σκοπιανό… Η πόλωση του λαού με τη “Novartis” επιδιώκεται με πομπώδεις εντυπωσιακές φράσεις του τύπου «εκτεταμένη πολιτική κουλτούρα ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια στην Ελλάδα» και περί «ηθικής παρακμής και εκφυλισμού του παλιού πολιτικού συστήματος»! (Αλλά η σημερινή κυβέρνηση, μεταπολιτευτικά δεν βρισκόταν συνεχώς στα έδρανα της Βουλής; Είναι δυνατόν να μη βίωνε την «εκτεταμένη πολιτική κουλτούρα ανοχής στη διαφθορά»;)
ΑΛΛΑ, βλέπετε, για να κυβερνήσει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερο (γλυκιά είναι η εξουσία!), δημιουργεί κλίμα σύγχυσης και ημιμάθειας στο λαό. Στόχος; Να μεταλλαχθούν οι πολίτες σε «πολίτες
-του- περίπου»: με χοντροκομμένη γνώση Γλώσσας, Ιστορίας, Νομοθεσίας, Τεχνολογίας… Πολίτες, δηλαδή, που να χαλιναγωγούνται ευκολότερα.
Σας συγχαίρω για την ανάλυσή σας αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στην κοινωνία μας.Η τραγική εικόνα του Κοινοβουλίου μας και η βαρβαρολογία που επικράτησε από κάποιους(μέχρι και διαολοστέλματα ακούσαμε)φέρνει απογοήτευση και σκεπτικισμό.Εκεί που κάποτε αγόρευαν ρήτορες και άριστοι χειριστές της γλώσσας μας επικράτησαν άναρθρες κραυγές αναλβάβητων καφενόβιων.Ακούσαμε τον κ. Πρωθυπουργό να μας λέει ότι δεν θα μιλήσει ως νομικός,κρίμα έπρεπε να το κάνει.Που φτάσαμε θα τρίζουν τα κόκκαλα του Γεωργίου Παπανδρέου,κλπ.κλπ.κλπ,ων ουκ έστι τέλος.Το ερώτημα είναι πως και γιατί μια κοινωνία που είχε συνοχή και αρχές έφτασε σ΄αυτό το σημείο.Μήπως τελικά η δεκαετία του 80 είναι η ρίζα του κακού;Μήπως η τότε ηγεσία με ισχυρή λαϊκή απήχηση ,με ευθυγραμμισμένη αντιπολίτευση,με τα πακέτα Ντελόρ,Σαντέρ,τα Μ.Ο.Π. κλπ να ρέουν,αντί να θωρακίσει τους συντελεστές ισχύος της χώρας και να προσπαθήσει να προωθήσει τα Εθνικά μας θέματα από θέση ισχύος ,έδειξε ανοχή στο ρεσάλτο στον ταβλά με τα κουλούρια ,με το να λέει “είπαμε να κάνουμε ένα δωράκι στον εαυτό μας …κλπ”. Μήπως τότε σπάρθηκε ο σπόρος της κοινωνίας “έλα μωρέ δε βαριέσαι” και του βούτηξε να φας και κλέψε νάχεις; “Σα μάθει ο σκύλος στα πετσιά όλο πετσιά γυρεύει” έλεγε η γιαγιά μου.Καλό είναι να θυμηθούμε ότι απεναντί μας είχαμε τότε ένα χρεοκοπημένο αντίπαλο,με το ΔΝΤ να αλωνίζει και την χούντα του Εβρέν στο σβέρκο του.Με πολίτες του περίπου και μια κοινωνία βαθύτατα διχασμένη όπως σωστά αναφέρετε, είμαι σίγουρος ότι στο τηλ/μα του Τούρκου πρέσβυ στην Αθήνα προς την κυβέρνησή του θα περιέχονται και τα εξής: “Φρονώ ότι η επικρατούσα κατάσταση στις Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και ο βαθύς διχασμός της Ελληνικής κοινωνίας έχει ,ας μου επιτραπεί να αναφέρω,πολλές ομοιότητες με την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε το 1922.΄Εχω την αίσθηση ότι οι συνθήκες είναι απολύτως ευνοϊκές για επίλυση των υφισταμένων εκκρεμοτήτων”.Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει από το 1956 με τις εκθέσεις Νιχάτ Ερμίμ ,χαραγμένη αταλάντευτη πολιτική η οποία επικαιροποιημένη από το “στρατηγικό βάθος”του Αχμέτ Νταβούτογλου κλπ ,βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη βήμα-βήμα ,όταν απέναντί της βρίσκονται αιθεροβάμονες η χρήσιμοι ηλίθιοι.Αν εμείς ως ΄Εθνος και ως κοινωνία δεν μάθαμε τίποτα από τα κατορθώματα της ΤΜΤ,του Ισμαήλ Τανσού,την ντροπή του Πενταδακτύλου,την δράση της ΜΙΤ καιτο βράδυ των Ιμίων 1και 2,κακό του κεφαλιού μας.Είναι σχιζοφρενικό στην κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας το άνοιγμα όλων των Εθνικών μας θεμάτων.Αυτή η σπουδή μετά το ταξείδι στις ΗΠΑ είναι ακατανόητη και θυμίζει την παροιμία ,”τώρα που βρήκαμε τον παπά να θάψουμε πεντέξη”.΄Οσον αφορά το σκοπιανό ποιοί για τα συμφέροντα τους θέλουν να κάνουν με ξένα κόλυβα μνημόσυνο είναι προφανές.Εμείς τι κάνουμε;Τουλάχιστον φαίνεται ότι ο κ.Πρωθυπουργός εμπέδωσε ότι πράγματι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα…..Με εκτίμηση.