Η αλήθεια είναι, ότι περάσαµε ήδη στην εποχή, όπου οι ιδεολογίες υποχωρούν, χωρίς να αφήνουν το αποτύπωµά τους, για το νέο που έρχεται και κατά συνέπεια κόµµατα και πολιτευτές πορεύονται, σ’ ένα οµιχλώδες τοπίο, όπου η εξουσία πλέον γίνεται αυτοσκοπός.
Και ενώ θα έπρεπε να µας απασχολεί, µε την εκλογή του νέου προέδρου της ∆ηµοκρατίας, η συµβολή του θεσµού, στην οµαλή λειτουργία του πολιτεύµατος και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των αρµοδιοτήτων του, κόµµατα και πολιτικό προσωπικό,… µε τη συµµετοχή βεβαίως και των µαζικών µέσων ενηµέρωσης… συµµετέχουν στην πασαρέλα υποψηφίων και βοµβαρδιζόµαστε κάθε µέρα µε νέα ονόµατα… µέχρι και τον πατέρα της, µας προτείνει αρχηγός πολιτικού κόµµατος. Ξεχνάνε όλοι τους και ανάλογα µε τα συµφέροντα που εξυπηρετούν ότι:
• Ο βασικός ρόλος του Π.τ.∆,… που στο πολίτευµά µας δεν έχει ουσιαστικές αρµοδιότητες… είναι ενοποιητικός. ∆ηλαδή, όλοι οι πολίτες και όλες οι ξεχασµένες περιφέρειες της χώρας, να έρχονται στο προσκήνιο, µέσω της προεδρίας.
• εφόσον ο/η πρόεδρος, δεν έχει πολιτικές εξουσίες, δεν συντρέχει λόγος να είναι πολιτικό πρόσωπο, τουναντίον µάλιστα. Η εµπειρία µας, µας έχει δείξει, ότι τα πολιτικά πρόσωπα, µπορεί να έχουν δουλείες. Άλλωστε τα πολιτικά πρόσωπα, που ούτως ή άλλως, είναι ταυτισµένα µε κάποια πολιτική παράταξη, εκ των πραγµάτων δεν µπορούν, να εµφανίζονται σαν ενοποιητές και να εκφράζουν όλους τους πολίτες. Θα µου πείτε γιατί; Μα γιατί οι ίδιοι, σαν πολιτικοί, µε την εχθρότητα τους απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους, διαπαιδαγώγησαν τα κοµµατικά τους ακροατήρια.
• Καλώς ή κακώς η βαρύνουσα πρόταση έρχεται από τον πρωθυπουργό,ο οποίος θα την κάνει στο χρόνο που ορίζει το Σύνταγµα. Μετά την πρόταση, βεβαίως όσα κόµµατα διαφωνούν µε το προτεινόµενο πρόσωπο, µπορούν να διαφοροποιηθούν µε την υποχρέωση να µας το αιτιολογήσουν. Γιατί δεν γίνεται, αγαπητοί πολιτευτές… όχι πολιτικοί…να ψηφίζετε το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια και µετά να σας ενοχλεί η συµµετοχή της προέδρου της ∆ηµοκρατίας σε µια συνεστίαση. Είπαµε ο ρόλος που έµεινε στην πρόεδρο είναι ο συνδετικός κρίκος.
• ότι κάποια κόµµατα από την αντιπολίτευση, ψήφισαν τη σηµερινή πρόεδρο την προηγούµενη φορά. ∆εν µπορείτε κ. πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεστε στην καλή χαρά, να µας προτείνετε ένα πολιτικό πρόσωπο από τα παλιά και να µας απαριθµείτε τα χαρίσµατα του, ξεχνώντας τι έλεγε παλιά το κόµµα του οποίου ηγείστε. Όπως ξεχνάτε και τους λόγους που το κόµµα σας ψήφισε την σηµερινή πρόεδρο… Μήπως θα πρέπει να µας εξηγήσετε τι άλλαξε και γιατί δεν ισχύουν σήµερα;
Με τούτα και µε κείνα, το πολιτικό µας προσωπικό επιµένει, να παραµένει στα παλιά πρότυπα και να συνεχίζουν να παραµένουν πολιτευτές του πρόσκαιρου και… του εφήµερου.