Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”. Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., Χ.Α., ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ ολοκληρώθηκε σε α’ ανάγνωση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμιστική αναπτυξιακή τομή στον ενεργειακό τομέα της χώρας προς όφελος των καταναλωτών σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει για ξεπούλημα και διάλυση της πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης και να ζητά την απόσυρση του.
Η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η συζήτησή του θα συνεχιστεί την Τρίτη στο α’ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφισή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εισηγητή του, Θανάση Πετράκου, επανέλαβε το αίτημά του για απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ.
«Εμείς λέμε ότι είστε μειοψηφία, δεν εκπροσωπείτε τίποτα και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το κάνετε. Αν έχετε τα κότσια, να αφήσετε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει αν θέλει ή όχι να προχωρήσετε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού δικτύου της χώρας. Σας το λέμε από τώρα, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υλοποιηθεί. Εμείς δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες και καλούμε τους Έλληνες πολίτες να αντιπαλέψουν τα σχέδια σας για να μην υλοποιηθούν» κατέληξε ο κ. Πετράκος.
«Η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι όλη αυτή η κρίση την οποία βίωσε η ελληνική κοινωνία, δεν δίδαξε τίποτα σε αρκετούς από εμάς» επισήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.
Παράλληλα, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για στέρηση ποιοτικού δημόσιου πολιτικού διαλόγου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει μια αντιπολιτευτική μικροκομματική τακτική με κραυγές και συνθήματα χωρίς να καταθέτει καμία συγκεκριμένη πρόταση.
Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας και για διάλυση και εκποίηση της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία ήταν μοχλός ανάπτυξης.
Η εισηγήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα επικαλούμενη και τους κοινωνικούς φορείς που τάχθηκαν κατηγορηματικά -όπως είπε- κατά του νομοσχεδίου, ζήτησε την απόσυρση του και τόνισε ότι το κόμμα της διαφωνεί επί της αρχής του. Διευκρίνισε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά με ξεκάθαρους όρους που θα διασφαλίζουν τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και το όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής κοινωνίας.
Για νομοθετική πρωτοβουλία που προσπαθεί να συγκεράσει τις συγκρούσεις επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα πάρει τη ΔΕΗ, μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Παράλληλα, κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι συζητούν «περί όνου σκιάς» χωρίς να παίρνουν θέση επί της ουσίας και για το σύνολο των μέτρων και αποφάσεων που έχουν παρθεί για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο εκπρόσωπος από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, Νίκος Σταυρογιάννης, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αναπτυξιακή επένδυση, αλλά ένα τελευταίο βήμα που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης προς όφελος των κερδοσκόπων».
Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του στο νομοσχέδιο, εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραδίδει σε ξένα και ντόπια συμφέροντα ένα σημαντικό εθνικό στρατηγικό τομέα της χώρας.
ΤΟ ΚΚΕ
Τη δική του πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την απελευθέρωση της ενέργειας, η οποία όμως δεν θα αφορά μόνο τη «μικρή ΔΕΗ» όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, προτίθεται να καταθέσει το ΚΚΕ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ «θεωρεί ότι κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του σχετική πρόταση, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις» αναφέρει ανακοίνωση της Κ.Ο.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Στο μεταξύ, επικρίσεις κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους ως όχημα για να ικανοποιήσει προσωπικές και κομματικές επιδιώξεις απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.
Μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και STAR καθώς και στο ραδιόφωνο του ALPHA υπογράμμισε ακόμη ότι «στην απεγνωσμένη προσπάθειά του, ο κ. Τσίπρας, να συσπειρώσει και να ελέγξει το κόμμα του (όπου ήδη έχει μέσα σε 15 μέρες αμφισβητηθεί από οκτώ διαφορετικές ομάδες) “βάζει φιτιλιές”, υποδαυλίζει και υποκινεί κινητοποιήσεις που απειλούν να καταστρέψουν την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες… Στο όνομα μιας επιδιωκόμενης ενότητας στο κόμμα του, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την διάλυση της χώρας».
Σχετικά με την επιδίωξη συγκέντρωσης 120 υπογραφών βουλευτών σημείωσε: «Δεν μπορεί να μαζέψει το κόμμα του και λέει ότι θα μαζέψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Αυτή η φασαρία γίνεται μόνο για να κάνει ο κ. Τσίπρας μια φυγή προς τα εμπρός και να βγάλει το καλοκαίρι… Η στάση του θυμίζει τη ρήση “βλέπει ο ποντικός τη σκιά του στον τοίχο και θαρρεί ότι είναι λιοντάρι”».