Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αίσθηση ξετυλίχθηκε χθες στην Τουρκία, όπου έχουν προσαχθεί για σκάνδαλο δωροδοκίας και άλλων ατασθαλιών 37 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών υπουργών, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας Χαλκμπάνκ και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.
Προσήχθησαν οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και ο σύμβουλος και ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Προσήχθη ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ που κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών.
Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι πρώτον αν η υπόθεση θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και δεύτερον κατά πόσον το όλο συνδέεται με κάποιο τρόπο, με τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος. Το τάγμα ήταν ο κύριος σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ παραιτήθηκε από το κόμμα του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χακάν Σουκούρ, γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής, αλλά και οπαδός του Γκιουλέν. Ο Σουκούρ παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τη στάση του κόμματος απέναντι στο τάγμα.
Υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με τις προσαγωγές από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Γκιουρσέλ Τεκίν είπε: «Αν θέλετε να αντιληφθείτε το μέγεθος των ατασθαλιών, πρέπει να δείτε την περιουσία των γιων των υπουργών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Οκτάι Βουράλ υποστήριξε ότι «πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «το κυβερνών κόμμα έχει μετατραπεί σε λόμπι κερδοσκοπίας».
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές.
Σε ομιλία που έκανε χθες στο Ικόνιο, ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε άμεσα στην υπόθεση. Είπε, ωστόσο, ότι «εάν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι κι εμείς έχουμε το Θεό μαζί μας».
Το κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκία ευνοεί την προβολή της άποψης ότι ο «πόλεμος» μεταξύ του Ερντογάν και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν είναι πλέον δρόμος δίχως επιστροφή.
Το τάγμα, μεταξύ άλλων έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στον χώρο της δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Η διείσδυση αυτή σε συνδυασμό με τη συμμαχία της κυβέρνησης με το τάγμα, ήταν ο βασικός μοχλός με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εισαγγελικές έρευνες στις σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως η υποθέσεις Εργκενεκόν, Βαριοπούλα κ.λπ.