Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πολύτιμο εργαλείο για την αρχαιολογία

Ενα νέο πολύτιμο εργαλείο για αρχαιολόγους και μηχανικούς που θέλουν να αποτυπώσουν γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια κάποιο μνημείο, κτήριο ή χώρο, προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τ.Ε.Ι. στα Χανιά με το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (Ι.Τ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης και την εταιρεία Αστρολάβος Τεχνική Ο.Ε.

Πρόκειται για την τεχνολογία της επίγειας τρισδιάστατης σάρωσης λέιζερ (Terrestrial Laser Scanning – TLS), η οποία ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε γνωστά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους των Χανίων και της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως το κάστρο της Απτέρας, η εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, τα Προπύλαια της Ακρόπολης, ο χώρος των Δελφών κ.ά.
Η νέα αυτή τεχνολογία πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στη Χαλέπα σε ειδική ημερίδα που διοργανώνει η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών – Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
Οπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών Μανώλης Μαραβελάκης, η έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν από μικρότερης κλίμακας εφαρμογές.
«Τα τελευταία χρόνια είχαμε ξεκινήσει με μικρά αντικείμενα δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα από εκθέματα σε μουσεία, μηχανολογικά αντικείμενα κ.λπ. Ετσι τώρα προχωρήσαμε παρακάτω αποτυπώνοντας μεγάλους χώρους με μεγάλη ακρίβεια», σημείωσε ο κ. Μαραβελάκης και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας που δημιουργήθηκε είναι η ακρίβεια της αποτύπωσης: «Μέχρι τώρα οι αποτυπώσεις που γινόταν με συμβατικούς τρόπους χρειαζόντουσαν αρκετό χρόνο και δεν παρείχαν την ίδια ακρίβεια που παρέχει μια αποτύπωση με τεχνικές επίγειου σαρωτή λέιζερ. Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ότι σε μερικές ώρες μπορεί να αποτυπωθεί πλήρως ένας χώρος, ένα κτήριο, ένα μνημείο ή μια αρχαιολογική ανασκαφή και από την αποτύπωση αυτή μπορεί μετά από το γραφείο του ο αρχιτέκτονας ή ο αρχαιολόγος να αποκτήσει οποιαδήποτε πληροφορία και να έχει οποιαδήποτε μέτρηση χρειάζεται».
Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που προσφέρει το νέο μοντέλο είναι ότι η επίγεια σάρωση μιας ανασκαφής δίνει πάνω από 1 εκατομμύριο σημεία, για καθένα από τα οποία μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε μέτρηση.
Για γίνει αυτό απαιτείται να υπάρχει ένας σύγχρονος εξοπλισμός και ειδικότερα ένας σαρωτής το κόστος του οποίου μπορεί να είναι από 35.000 ευρώ στην πιο απλή μορφή και να φτάσει μέχρι και 100.000 ευρώ όπως ο σαρωτής που διαθέτει το Τ.Ε.Ι.
Από εκεί και πέρα ο χειριστής ορίζει ορισμένες θέσεις που έχουν οπτική επαφή με τον χώρο ή το μνημείο που μας ενδιαφέρει και γίνονται οι σαρώσεις. Στη συνέχεια με ένα ειδικό λογισμικό οι μετρήσεις ευθυγραμμίζονται και παράγουν το τελικό μοντέλο το οποίο είναι γεωαναφερμένο με το σύστημα EΚΣA.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα τεχνολογία υπήρξε καρπός του ερευνητικού προγράμματος “3D ΣΥΣΤΕΚ” που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της δράσης “Συνεργασία 2009” από το Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (Ι.Τ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ινστιτούτο Πληροφορικής – Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων) και την εταιρεία Αστρολάβος Τεχνική Ο.Ε. με τη συγχρηματοδότηση της ΕΥΔΕ – ΕΤΑΚ του Υπουργείου Παιδείας.
«Η λογική αυτού του προγράμματος ήταν να φέρει κοντά την ακαδημαϊκή έρευνα με την παραγωγή», εξήγησε ο κ. Μαραβελάκης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του έργου έγιναν σημαντικές αποτυπώσεις σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων στο Ακρωτήρι της Θήβας, στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος Βόλου και στο ανάκτορο Αιγών Βεργίνας.

ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Αναλυτικά παραδείγματα από τις αποτυπώσεις αυτές πρόκειται να παρουσιαστούν στην αυριανή ημερίδα που θα γίνει στο Τ.Ε.Ι. στη Χαλέπα, στόχος της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν οι αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι των Χανίων για τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε από το Τ.Ε.Ι. στα Χανιά.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. στη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στα Χανιά (Ευαγγελίστρια – Χαλέπα) και η συμμετοχή είναι δωρεάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα