Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πολύτιμος ο ρόλος των εθελοντών

Στον καλύτερο συντονισμό των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στην πρόσφατη θεομηνία αποσκοπούσε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Πλατανιά.

Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε το ευτύχημα που δεν υπήρξαν νεκροί αλλά ούτε καν τραυματίες κάτι για το οποίο έπαιξε ρόλο η καλή οργάνωση και οι τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν τόσο οι εθελοντικές ομάδες αλλά και εκατοντάδες πολίτες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.
Οπως είπε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τις προηγούμενες μέρες αρκετές εθελοντικές ομάδες αλλά και ιδιώτες προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν σε συμπολίτες που δοκιμάζονται από την θεομηνία. Πολλοί από αυτούς άλλωστε είχαν επιχειρήσει σε σημεία όπου υπήρχαν ανάγκες.
«Υπάρχει ήδη μία καταγραφή ανθρώπων που δέχονται την βοήθεια και την αλληλεγγύη τόσο από τον Δήμο Πλατανιά αλλά και από τις εθελοντικές ομάδες που βοηθάνε τον Δήμο» ανέφερε ο δήμαρχος, ανακοινώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η καταγραφή των σπιτιών που είναι σε διαδικασία ελέγχου από την Υπηρεσία Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών με μικτά κλιμάκια του Δήμου Πλατανιά.
«Αν τα αποτελέσματα δείξουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει είτε να απομακρυνθούν, είτε υπό προϋποθέσεις να παραμείνουν θα χρειαστεί και εκεί μία συνδρομή από όλους αυτούς τους εθελοντές και τις ομάδες που οφείλω να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή μεμονωμένων εθελοντών που συνείσφεραν σε καθαρισμό ρυακιών, σε βοήθεια συμπολιτών κλπ.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Η Μάνια Μπικόφ και ο Σπύρος Μητριτσάκης της εθελοντικής ομάδας LIFEGUARD HELLAS μίλησαν για τις πρωτόγνωρες και ακραίες καταστάσεις που συνάντησαν
Η Μάνια Μπικόφ και ο Σπύρος Μητριτσάκης της εθελοντικής ομάδας LIFEGUARD HELLAS μίλησαν για τις πρωτόγνωρες και ακραίες καταστάσεις που συνάντησαν

Ο Σπύρος Μητριτσάκης υπεύθυνος εθελοντικής ομάδας LIFEGUARD HELLAS μίλησε για πρωτόγνωρες και ακραίες καταστάσεις που αντιμετώπισαν οι διασώστες:
«Υπήρξαν ακραίες περιπτώσεις διότι ακραίες ήταν και οι καταστροφές στις υποδομές. Κατέρρεε το βουνό και μαζί και ο δρόμος που πατούσε στο βουνό. Ετσι έβλεπες κάτι απόκοσμο, ένα χάος εκεί που προχωρούσες στον δρόμο. Δυστυχώς αυτό συνέβη σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου. Ενα από τα πιο επιβαρυμένα στο Σκορδαλού, στο Ορθούνι, ενώ ανοίξανε στο Σκινέ, ενώ στο Κακόπετρο ήταν μικρότερα τα προβλήματα. Είδαμε 3 σπίτια το ένα πάνω στο άλλο, δεκάδες ελιές σε μία πλαγιά πεσμένες προς την ίδια πλευρά σαν ένα τεράστιο ντόμινο, εικόνες που μόνο άμα τις δεις καταλαβαίνεις την δύναμη της φύσης. Ο ποταμός στο Σκινέ, από 5-10 μέτρα έπιασε όλη την πλαγιά, πάνω από 50 μέτρα και έβλεπες να λείπει ολόκληρο το κομμάτι του βουνού.
Ετσι υπήρξε αποκλεισμένος κόσμος, νομίζω στα Σκορδαλού είναι ακόμα αποκλεισμένοι. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια μετά από πολύ περπάτημα και μάλιστα δύσβατο. Δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ τοποθετήθηκε γεννήτρια για να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες.
Εξελίχθηκαν συνταρακτικές σκηνές, όπως αυτή που είδαν όλοι με ένα γιο που προσπαθούσε να σώσει την ηλικιωμένη μάνα του στα Σκορδαλού και τα είχε δώσει όλα. Ηταν μία πολύ δύσκολη προσπάθεια και ευτυχώς βρεθήκαμε και εμείς και τους βοηθήσαμε και όλοι μαζί καταφέραμε και δεν είχαμε κανένα απώλεια».
Η Μάνια Μπικόφ μέλος και αυτή της LIFEGUARD HELLAS επεσήμανε την αγωνία στους πολλούς συγγενείς που συναντούσανε τα μέλη των διασωστών: «Θέλανε να μάθουν τι γίνεται με τους δικούς τους και ειδικά τους πιο ηλικιωμένους στα χωριά και δεν υπήρχε επικοινωνία και πρόσβαση. Ετσι απευθύνονταν αναγκαστικά είτε στον Δήμο και την Πυροσβεστική, είτε στις εθελοντικές ομάδες που έβλεπαν εκεί. Και ξέρετε η αγωνία τους μεταφέρεται και στους εθελοντές, νιώθεις το βάρος αυτό της ευθύνης αλλά τελικά στις περισσότερες περιπτώσεις βρισκόταν ο τρόπος επικοινωνίας. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο ακόμα και για αυτούς που ήταν στην απέναντι μεριά και ήθελαν να βοηθήσουν αλλά δεν μπορούσαν κάτω από τόσο πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες».

Η Σοφία Μαλανδράκη ανέλαβε με ατομική πρωτοβουλία τον καλύτερο συντονισμό των εθελοντών στο Δήμο Πλατανιά ενώ ο Νίκος Γιαννακάκης του ΕΕΣ Χανίων τόνισε ότι υπήρξε ετοιμότητα σε μεγάλο βαθμό και για αυτό και δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες στον συγκεκριμένο Δήμο που επλήγη περισσότερο
Η Σοφία Μαλανδράκη ανέλαβε με ατομική πρωτοβουλία τον καλύτερο συντονισμό των εθελοντών στο Δήμο Πλατανιά ενώ ο Νίκος Γιαννακάκης του ΕΕΣ Χανίων τόνισε ότι υπήρξε ετοιμότητα σε μεγάλο βαθμό και για αυτό και δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες στον συγκεκριμένο Δήμο που επλήγη περισσότερο

Από την πλευρά της η Σοφία Μαλανδράκη, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πήρε προσπαθώντας να συντονίσει τοπικούς συμβούλους και μέλη πολιτιστικών συλλόγων για να δώσουν καλύτερες πληροφορίες στις ομάδες των εθελοντών που ήθελαν να βοηθήσουν. «Είχαμε δουλέψει με μία ομάδα την παραμονή και είχε κάνει μία διάσωση και έτυχε να συντονίσω την συγκεκριμένη ομάδα. Επίσης ζητήσαμε ψωμί και νερό για να προσφερθούν σε μέρη που επλήγησαν πολύ όπως τα Σκορδαλού, το Ορθούνι και τα Παλαιά Ρούματα. Ηταν ήρωες οι άνθρωποι στις περιοχές, σαν τους κασκαντέρ κουβαλούσαν τα ψωμιά σε αποκλεισμένα χωριά. Οπως στο Σέμπρωνα με ένα καταπληκτικό παιδί, τον Χαρίτωνα ενώ υπήρχαν και πολλοί άλλοι. Ενας άλλος στα Π. Ρούματα είχε βάλει τα δικά του μηχανήματα για να βοηθήσει, είναι ευτύχημα που δεν υπήρξαν θύματα. Στην πορεία είδαμε ότι ο Ερυθρός Σταυρός είχε από μόνος του πάει να προσφέρει βοήθεια και μετά από επικοινωνία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πλατανιά -στον οποίο είμαι εθελόντρια εδώ και χρόνια- για να βοηθήσω να απλώσει αυτή την “ομπρέλα” προστασίας όπου χρειαζόταν».
Ο Νίκος Γιαννακάκης υπεύθυνος του τομέα άμεσης κινητοποίησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα Χανιά, είπε ότι ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα: «Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για έκτακτα καιρικά φαινόμενα από την Πολιτική Προστασία είμαστε έτοιμοι σαν τμήμα του ΕΕΣ στα Χανιά και στην Κίσσαμο, είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε περιστατικό. Να διευκρινίσω ότι δεν μπορούμε να ενεργήσουμε με πρωτοβουλία δικιά μας και να παρακάμψουμε την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Αυτή μας καθοδηγεί που θα πάμε να βοηθήσουμε. Σαν τμήμα Καστέλι-Χανιά είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, επιχειρήσαμε με την εντολή της Πυροσβεστικής σε περιστατικά στους Δήμους Πλατανιά, Καστελίου, Χανίων και Αποκορώνου. Σε κάθε σημείο επιχειρούσε μία ομάδα ανθρώπων από περίπου κάθε ειδικότητα. Επιχειρήσαμε σε περιστατικά άντλησης υδάτων, σε απεγκλωβισμό ανθρώπων, σε κοπές δέντρων, στην αναζήτηση του άτυχου κτηνοτρόφου στον Αποκόρωνα και καθαρισμό δρόμων από διάφορα εμπόδια. Ολα αυτά οργανωμένα κάτω από την ομπρέλα και τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας ή της εκάστοτε υπηρεσίας που μας είχε ανάγκη εκείνη τη στιγμή.
Πλέον την επόμενη μέρα, κοιτάμε να οργανωθούμε για το πως θα βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όσους συνανθρώπους μας χρειάζεται.
Βρήκαμε είδη πρώτης ανάγκης και πρώτης βοήθειας για τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο. Επίσης Δρακιανά, στο Βαρύπετρο, στον Γαλατα, στον Πλατανιά. Θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή πολύ σωστά γίνεται κάτω από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πλατανιά. Ετσι πρέπει να οργανώνεται για να λειτουργεί σωστά. Σαν ΕΕΣ Χανίων έχουμε 130-140 ενεργούς εθελοντές Σαμαρείτες. Επίσης υπάρχουν άλλοι 70 της κοινωνικής πρόνοιας και άλλοι 60 της νοσηλευτικής. Ολοι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν είτε στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, είτε στην νοσηλευτική υποστήριξη, είτε σε πρώτες βοήθειες. Επίσης διαθέτουμε αντλίες πυροσβεστικές και ηλεκτρικές άντλησης υδάτων, γεννήτριες και γενικά έχουμε αρκετό έμψυχο και άψυχο υλικό για να βοηθήσουμε. Αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα