Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πολιτισμικό “stop” σε ρατσισμό – ξενοφοβία από μαθητές των Χανίων!

Μήνυµα πολιτισµού απέναντι στον ρατσισµό και στην ξενοφοβία έστειλαν µαθητές από 4 σχολεία των Χανίων που συµµετείχαν στο “Μαθητικό φεστιβάλ κατά του ρατσισµού και της ξενοφοβίας” το πρωί της Παρασκευής στο “Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”.

Με ποιήµατα, κείµενα, µουσική και σκετς… 120 µαθητές έδειξαν τη δύναµη του πολιτισµού απέναντι σε κάθε µισαλλόδοξη και µισάνθρωπη πρακτική.
Για µια «από τις πιο ωραίες εκδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στο Μουσείο Τυπογραφίας γιατί έγιναν από τη νεολαία. Μια νεολαία που ελπίζουµε ότι θα δηµιουργήσει ένα κόσµο καλύτερο από το σηµερινό», έκανε λόγο ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Γιάννης Γαρεδάκης.
Το φεστιβάλ πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο εορταστικού διηµέρου, µε “Μαθητικό Φεστιβάλ κατά του ρατσισµού και της ξενοφοβίας” στις 17 Μαΐου και δωρεάν είσοδο για το κοινό στις 18 Μαΐου, µε αφορµή τη ∆ιεθνή Ηµέρα των Μουσείων (18 Μαΐου 2024), µε θέµα του ICOM “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”.

 

1ο Πειραµατικό Γυµνάσιο Χανίων


Ποιήµατα, τραγούδια και ιστορίες από τις πατρίδες καταγωγής τους ανέδειξαν οι µαθητές του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων, που στη συνέχεια παρουσίασαν το δρώµενο: “Η πολυπολιτισµική καρδιά του σχολείου µας: Όλοι ενωµένοι σε ένα µοναδικό παζλ”, µε τη συµµετοχή µαθητών από διάφορες χώρες του κόσµου.
Ένα ποίηµα της γιαγιάς της από τη πλευρά της µητέρας της που κατάγεται από το Σότσι της Ρωσίας παρουσίασε η Αγγελική Αλυγιζάκη. «Το ποίηµα µιλάει για την οµορφιά της φύσης και τη Ρωσία!», µας είπε η µαθήτρια συµπληρώνοντας πως «οι συµµαθητές µου δείχνουν το ενδιαφέρον για τη χώρα αυτή. Είναι πολύ σηµαντικό για µένα η διαπολιτισµικότητα, να καταλάβουµε δηλαδή ότι όλοι είµαστε άνθρωποι ανεξάρτητα του χρώµατος, της εθνικότητας, της γλώσσας που µιλάµε».
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Αρζίλ, µε τον πατέρα του να κατάγεται από το Λίβανο και τη µητέρα του από τη Θήβα. Όπως εξήγησε ο µαθητής «ο πατέρας µου ήλθε στην Ελλάδα πριν 35 χρόνια για να σπουδάσει, γνώρισε τη µητέρα µου και έκανε οικογένεια. ∆υστυχώς στο Λίβανο έχω πάει µόνο δύο φορές όταν ήµουν πολύ µικρός και δεν θυµάµαι και πολλά πράγµατα». Ο Αρζίλ παρουσίασε ποιήµατα του πατέρα του κερδίζοντας το χειροκρότηµα των παριστάµενων. «Αυτές οι εκδηλώσεις είναι χρήσιµες! Έχουµε πολύ καλή επαφή µε τα παιδιά ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους», κατέληξε.
Μαθήτρια στο 1ο Πειραµατικό Γυµνάσιο και η Άννα Κουµπάνοβα, µε καταγωγή και των δύο γονιών της από την Τσεχία. «Ζούµε τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, µου αρέσει εδώ αν και θα ήθελα στο µέλλον να πάω και στην Τσεχία. Τα παιδιά µε ρωτάνε για τη χώρα µου, τη γλώσσα µας, τα µνηµεία της. Είναι πολύ σηµαντικές αυτές οι εκδηλώσεις γιατί µας βοηθούν να καταλάβουµε χρήσιµα πράγµατα από τη ζωή», επισήµανε η µαθήτρια που παρουσίασε ένα ποίηµα για τα βουνά της πατρίδας της. Την επιµέλεια είχαν οι Λιγκουνάκη Νεκταρία, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και Απαλάκη Αργυρώ, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας.

Γενικό Λύκειο Σούδας


Ποιήµατα του Μartin Niemoller, του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη, ένα κείµενο του Αντώνη Σουρούνη κι ένα τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού παρουσίασαν οι µαθητές του Γενικού Λυκείου Σούδας στη δράση τους µε τίτλο: “Οι λογοτέχνες µιλούν για το ρατσισµό και την ξενοφοβία”.
«Προσεγγίσαµε τον ρατσισµό από λογοτεχνικής πλευράς διαβάζοντας κείµενα που αφορούν την ξενοφοβία και ένα πεζό κείµενο δηµοσιογράφου. Τα ποιήµατα τα αντλήσαµε από διάφορες πηγές (βιβλία λογοτεχνίας- διαδίκτυο). Οι συµµαθητές µας είναι ευαισθητοποιηµένοι σε ζητήµατα ρατσισµού! Μας βοηθάει το σχολικό περιβάλλον, γίνεται πολύ καλή δουλειά σε αυτό το επίπεδο ειδικά στην έκθεση που αφιερώνει µια ενότητα στο θέµα του ρατσισµού και στις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε η Όλγα ∆αφνά µαθήτρια του σχολείου ενώ η ∆άφνη Ευθυµίου τόνισε πως «η ποίηση µε αγγίζει πολύ, ο πολιτισµός, τα γράµµατα, οι τέχνες είναι ένα “χτύπηµα” στον ρατσισµό και στη µισαλλοδοξία». Μια µοναδική αφίσα µε µηνύµατα κατά του ρατσισµού δηµιούργησε η Άννα Γεωργακοπούλου. Μιλώντας για την έµπνευση της είπε πως «σκέφτηκα πως ο ρατσισµός και η ξενοφοβία είναι ένας εγκλωβισµός για τον άνθρωπο, µια φυλακή που την έχω απεικονίσει στο σχέδιο µου. Και επίσης αναγράφω µηνύµατα µε ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Ήταν µια καθαρά δική µου έµπνευση που την αποτύπωσα όσο καλύτερα µπορούσα στο χαρτί». Για τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Σούδας την επιµέλεια είχαν οι Λαµπρινάκη Νεκταρία, καθηγήτρια, φιλόλογος και Μελέτης Γιώργος, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος της Χορωδίας του ΓΕΛ Σούδας.

4ο Γυµνάσιο Χανίων


Σε κείµενα που βασίζονται σε βιβλία (“Ελπίδα” της Ε. Σκορδαλά- Κακατσάκη και η “Τελευταιά Μαύρη Γάτα” του Ε. Τριβιζά) για τις διάφορες µορφές και εκδηλώσεις βίας επικεντρώθηκε η δουλειά των µαθητών του 4ου Γυµνασίου Χανίων. Η τέχνη µιλάει για τη διαφορετικότητα!”.
«∆ιαβάσαµε κείµενα, προβάλλαµε βίντεο µε τραγούδια κάνοντας µια ολοκληρωµένη παρουσίαση για το θέµα. Τη βάση της παρουσίασης την στήσαµε εµείς και βοήθησε βέβαια πολύ και η καθηγήτρια µας», ανέφερε ο Νικόλας Μαγκλίτσα, ενώ ο Νεόφυτος Ντερµανάκης συµπλήρωσε ότι «αυτό που προσφέρουν αυτές οι εκδηλώσεις είναι ότι βάζουν και τους θύτες στη θέση των θυµάτων έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούν τη συµπεριφορά τους».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης διαβάστηκε µια ρήση που αποδίδεται στο Μέγα Αλέξανδρο στην οποία σηµειώνεται: «∆εν µε ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταµερίζω µε ένα µόνο κριτήριο, την Αρετή. Για µένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο…», ακούστηκε το τραγούδι “Α change is gonna come” του Sam Cooke και το “Ρατσισµός” από τον Άσβεστο Εχθρό. Την επιµέλεια είχε η καθηγήτρια κ. Κλωθάκη Κατερίνα.

 

Γυµνάσιο Σούδας

Με δύο πρωτότυπα θεατρικά µονόπρακτα γύρω από ένα διαφορετικό είδος ρατσισµού που έχει να κάνει µε την εξωτερική εµφάνιση αλλά και ένα δεύτερο για την ξενοφοβία, πέρασαν το µήνυµα τους οι µαθητές του Γυµνασίου Σούδας. “Κάτω από τον ίδιο ήλιο, κάτω από τον ίδιο ουρανό!”, ήταν ο τίτλος της δράσης στα πλαίσια της οποίας επίσης παρουσιάστηκε βίντεο µε συνεντεύξεις από απογόνους προσφύγων, ενώ µαθητές χόρεψαν παραδοσιακό χορό.
∆ύο εκ των µαθητριών που µετείχαν στο θεατρικό οι Θεονύµφη Αναστασάκη και η Νικολέτα Βαβουλάκη της Γ΄ τάξης υπογράµµισαν ότι για το θεατρικό που θίγει το ζήτηµα του ρατσισµού για την εξωτερική εµφάνιση «εµπιστευτήκαµε την καθηγήτρια µας την κ. Μουζουράκη που έκανε µια εξαιρετική δουλειά στο κείµενο».
Πιο συγκεκριµένα η Θεονύµφη ανέφερε πως «αποδώσαµε τους ρόλους θίγοντας και το ζήτηµα του διαδικτυακού “µπουλινγκ”. ∆υστυχώς και στο σχολείο µας γίνονται ανάλογα περιστατικά και θέλαµε να περάσει το µήνυµα στους συµµαθητές µας», ενώ η Νικολέτα δήλωσε ότι «προσωπικά έχω πέσει θέµα εκφοβισµού. Οι διάλογοι απέδωσαν πραγµατικά τι συµβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και όλο το θεατρικό έδωσε την ευκαιρία σε όλους όσους το παρακολούθησαν να καταλάβουν ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος». Την επιµέλεια είχε η εκπαιδευτικός κ. Μουζουράκη Βάσω.

∆ωρεάν είσοδος σήµερα Σάββατο

Για σήµερα Σάββατο προβλέπεται η δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Τυπογραφίας για το κοινό από τις 10:00 έως τις 15:00. Μικροί και µεγάλοι προσκαλούνται να θαυµάσουν από κοντά τη νέα έκθεση του Μουσείου µε θέµα “Ρατσισµός – Ξενοφοβία”, από τον 8ο ∆εθνή ∆ιαγωνισµό Αφίσας και να περιηγηθούν στον κόσµο της Τυπογραφίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα