Πνευματικά ανήσυχοι και οραματιστές, οι νέοι αναζητούν διεξόδους στις ανησυχίες τους μέσω της ενασχόλησης με καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, όπου διοχετεύουν την ενεργητικότητα τους.
Eμείς, οι μαθητές ΓΕΛ Νέας Κυδωνίας δεν αποτελούμε εξαίρεση. Ενθουσιώδεις και ιδεαλιστές, έχουμε έντονη καλλιτεχνική και πολιτιστική δράση, με κινηματογραφικές προβολές, ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα. Ωστόσο οι κτηριακές εγκαταστάσεις του σχολείου μας δεν επαρκούν για την υλοποίηση αυτών των δράσεων και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση των χώρων εκείνων που θα στεγάσουν τα καλλιτεχνικά όνειρά μας και θα γίνουν πολιτιστικό καταφύγιο μικρών και μεγάλων.
Στα πλαίσια αναζήτησης κατάλληλων χώρων στραφήκαμε στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας.
Τόσο κοντά στον αστικό ιστό αλλά και τόσο βαθιά στη φύση, το Άλσος των Αγίων Αποστόλων φιλοξενεί στην ανατολική πλευρά κτίσματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως πολυδύναμα πολιτιστικά κέντρα. Τα κτήρια αυτά -σήμερα σε πλήρη εγκατάλειψη- φιλοξενούσαν από τη δεκαετία του 1950 τις παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Ηλικιωμένοι –σήμερα– κάτοικοι της περιοχής μάς διηγήθηκαν τις προσωπικές τους αναμνήσεις από εκείνη την αξέχαστη γι΄ αυτούς περίοδο. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτικοί χώροι ασκήσεων και βολών. Μετά την συνένωση ωστόσο των Δήμων τα άλλοτε «ζωντανά» κτίσματα… αφέθηκαν στην τύχη τους.
Λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια ιστορία των κτηρίων προτείνουμε την άμεση επαναλειτουργία και διαμόρφωσή τους σε πολιτιστικά κέντρα νεότητας επισκέψιμα από μαθητές των σχολείων του νομού. Αρχικά το κτίσμα A θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος καλλιτεχνικών δράσεων όπου σχολικές και τοπικές ομάδες θα εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και θα προβάλλουν τις μουσικές, θεατρικές και άλλες προτάσεις τους.
Στο κτίσμα B θα μπορούσε να φιλοξενηθεί βιβλιοθήκη με κάθε είδους βιβλία. Αναγνώστες κάθε ηλικίας θα μπορούν να… διαλογίζονται και να μελετούν σε ένα φωτεινό και άνετο χώρο βιβλιοθήκης με θέα το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού πελάγους.
Εποικοδομητική θα ήταν και η ενδεχόμενη αξιοποίηση ενός τρίτου κτίσματος της περιοχής σε εργαστήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας για μικρότερα παιδιά.
Η ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αποστόλων ενδείκνυται επιπλέον ως η καταλληλότερη για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικού κέντρου, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου στις δυτικές παρυφές της πόλης.
Συνοψίζοντας, ένας τόσο σημαντικός χώρος επιβάλλεται να αναδειχθεί σε χώρο γνώσης, τέχνης και προαγωγής του πολιτισμού.
Επιθυμούμε χώρους τέχνης, γιατί εκεί βλέπουμε τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, χώρους πολιτισμού, γιατί εκεί βλέπουμε τη συνέχεια της ύπαρξής μας και προτείνουμε την αναστήλωση των ερειπίων, για να γεννηθούν όμορφοι χώροι που θα στεγάσουν τα όνειρά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ (ΤΑΞΗ Β’)1. Δραμηλαράκη Εβελίνα, 2. Ζερβού Εφη
3. Καλλιπολίτης Αλέξανδρος, 4. Κατζουράκη Αντωνία
5. Κουτσάκη Ειρήνη, 6 Λούλο Ροζαλίντα
7. Λουπάση Τόνια, 8. Μαρουλάκη Μαριτίνα
9. Μηλιαρά Μαρία, 10. Μπυράκη Στέλλα
11. Νταουντάκη Ελένη, 12. Παπαδάκη ΜαρίαΥπεύθυνες καθηγήτριες:
1. Αρχοντάκη Αντωνία
2. Γκιούλου Γεωργία