■ Επίσκεψη της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. στα Μουσεία Τυπογραφίας και Σχολικής Ζωής και “Βερέκυνθο”
Τον πολιτιστικό πνεύµονα της περιοχής Σούδας – Τσικαλαριών – Νεροκούρου και συγκεκριµένα τα Μουσεία Τυπογραφίας και Σχολικής Ζωής και το Καλλιτεχνικό Χωριό “Βερέκυνθος”, επισκέφθηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. «όλοι οι συµµετέχοντες, µέλη και φίλοι της Εταιρείας, εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από την αγάπη και τη φροντίδα των υπεύθυνων των παραπάνω χώρων, τις αναλυτικές ξεναγήσεις και τη φιλοξενία που παρείχαν απλόχερα».
«Πρώτος σταθµός υπήρξε το Μουσείο Σχολικής Ζωής. Το παλαιό ∆ιδακτήριο Νεροκούρου, σε ένα καταπληκτικό τοπίο, αποτέλεσε ιδανικό χώρο για την ίδρυση του Μουσείου, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα µουσεία στην Ελλάδα στο είδος του. Σε αυτό εκτίθενται αντικείµενα και εποπτικό υλικό από την καθηµερινή ζωή και λειτουργία των ελληνικών δηµοτικών σχολείων, ιδιαίτερα του σχολείου Νεροκούρου, και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που σχετίζεται µε το πρόγραµµα “Μελίνα”, και την τέχνη και τη λογοτεχνία στη σχολική διδασκαλία και εκπαίδευση γενικότερα. Η εκπαιδευτικός Μαρία ∆ρακάκη, που επιµελείται της λειτουργίας του και που µας ξενάγησε, εξύµνησε το πρόγραµµα “Μελίνα” του Υπουργείου Πολιτισµού και τη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για την έµπνευση και τις δυνατότητες που παρείχαν, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το όραµα και η αποστολή του Μουσείου. Σήµερα βρίσκεται σε εξέλιξη η απαραίτητη υποστήριξη από τον αρµόδιο ∆ήµο Χανίων µε σκοπό να ολοκληρωθεί η επανέκθεση του Μουσείου πάνω στην επικαιροποιηµένη µουσειολογική µελέτη της Μ. ∆ρακάκη, µε τίτλο “Σαν ερώτηµα Ανοιχτό…”. Εξάλλου, από παλαιότερα, στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου προβλέπεται υπαίθριο θέατρο, βιβλιοθήκη και ένα αναψυκτήριο σε ειδυλλιακό σηµείο, για να συγκεντρώνονται κάτοικοι της περιοχής, αλλά και όλοι οι Χανιώτες και άλλοι επισκέπτες, ώστε να απολαµβάνουν τη θέα σε συνδυασµό µε την πνευµατική τέρψη», σηµειώνεται στην ανακοίνωση.
«Επόµενος σταθµός της περιήγησής µας ήταν το Μουσείο Τυπογραφίας Γ. και Ε. Γαρεδάκη στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Εκεί η ξενάγηση έγινε από τον ίδιο τον Γιάννη Γαρεδάκη και τη χαρισµατική δηµοσιογράφο του Μουσείου Ελένη Φουντουλάκη. ∆εν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν τον θαυµασµό µας για το εξαιρετικό Μουσείο, µοναδικό στη χώρα µας. Οι ιδρυτές του Μουσείου, Γιάννης και Ελένη Γαρεδάκη, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη δηµιουργία αυτού του ιδιαίτερου µουσείου, το οποίο κοσµεί τα Χανιά και για το οποίο νοιώθουµε όλοι περήφανοι. Τον πλούτο των τυπογραφικών µηχανηµάτων, του εποπτικού υλικού, των σπάνιων και δυσεύρετων εκδόσεων, των έργων τέχνης -όλα εµπνευσµένα από τη γραφή και την τυπογραφία- συµπλήρωσε πρόσφατα µία εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφικών µηχανών. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, και το εξωτερικό, έρχονται στο Μουσείο Τυπογραφίας: επιστήµονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες και κυρίως απλός κόσµος διψασµένος για µάθηση. Το Μουσείο, το οποίο έχει γίνει γνωστό διεθνώς για τον ετήσιο διαγωνισµό αφίσας που διοργανώνει, δέχεται σχολεία από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράπονο του Γιάννη Γαρεδάκη και παράδοξο είναι το ότι, αν και έρχονται µαθητές µικρότερης ηλικίας από τα σχολεία των Χανίων, απουσιάζουν οι τάξεις λυκείου που θα έπρεπε να ευαισθητοποιηθούν στους τοµείς της γραφιστικής, της τέχνης του βιβλίου, της τυπογραφίας, της φωτογραφίας, ενόψει της επιλογής ανώτερων σπουδών, ενώ επισκέπτονται το Μουσείο µαθητές λυκείου από σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας», αναφέρει η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. και προσθέτει: «Μετά τις εξαίρετες ξεναγήσεις στα µουσεία, τα µέλη και οι φίλοι της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. επισκεφτήκαµε το Καλλιτεχνικό Χωριό “Βερέκυνθος”. Οι καλλιτέχνες και χειροτέχνες του συγκροτήµατος ολοκλήρωσαν µε τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση στην περιοχή. Με µεγάλη χαρά µας υποδέχτηκαν στα εργαστήριά τους, µας ξενάγησαν στις δηµιουργίες τους και µας εξέθεσαν τις αγωνίες τους. Είναι τεχνίτες που εφοδιάζουν τον τόπο, και όχι µόνο, µε έργα κεραµεικής, γλυπτικής, υφαντικής και µε κοσµήµατα, όλα θαυµάσιας τέχνης. Εξαιρετική υπήρξε η ιδέα της συγκρότησης του “Βερέκυνθου” µε τα εργαστήρια των χειροτεχνών συγκεντρωµένα σε ένα ίδιο χώρο, µέσα σε ένα αξιοζήλευτο φυσικό περιβάλλον, που δηµιούργησαν οι ίδιοι. Το συγκεκριµένο καλλιτεχνικό χωριό αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Μελανό σηµείο είναι η απουσία µέριµνας από τον ∆ήµο και σύνδεσης µε την αστική συγκοινωνία.
Η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει δηµόσια τους υπεύθυνους των παραπάνω χώρων πολιτισµού και να ζητήσει από τους αρµόδιους φορείς την επίλυση των προβληµάτων που αυτοί αντιµετωπίζουν στην προσπάθεια να συντηρούν και να διατηρούν σε αξιοθαύµαστο επίπεδο τον πολιτισµό στα Χανιά. ∆ηµόσια η Εταιρεία επικαλείται τα εξής:
1. Για το Μουσείο Σχολικής Ζωής, να προχωρήσει η χρηµατοδότηση από τον ∆ήµο Χανίων, ώστε να ολοκληρωθεί τόσο η επανέκθεσή του όσο και οι απαραίτητες κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο.
2. Για το Μουσείο Τυπογραφίας, να ευαισθητοποιηθεί η ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και η εκπαιδευτική κοινότητα Χανίων, ώστε να επισκέπτονται το Μουσείο και οι µαθητές των λυκείων για διεύρυνση των γνώσεων σε τοµείς απαραίτητους κατά την επιλογή των σπουδών τους.
3. Για το Καλλιτεχνικό Χωριό “Βερέκυνθος”, να γίνει ρύθµιση από το ΚΤΕΛ Χανίων, ώστε το δροµολόγιο της Σούδας να φτάνει µέχρι εκεί, µε αποτέλεσµα να διευκολύνονται στις µετακινήσεις τους τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ίδιοι οι χειροτέχνες».