Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για να οριστικοποιήσει τη φόρμα της φετινής φορολογικής δήλωσης που θα συναντήσουν οι φορολογούμενοι όταν θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της φετινής δήλωσης. Η νέα φόρμα δεν θα έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την περυσινή. Θα επιφέρει, όμως, μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό βάρος σε εκατομμύρια φορολογούμενους λόγω των παρεμβάσεων που αύξησαν τη φορολογία και έγιναν στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων σχεδιάζεται να ανοίξει πριν το τέλος Απριλίου. Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αφού η σχετική προθεσμία αναμένεται προβλέπεται ότι λήγει στις 30 Ιουλίου.
Όσον αφορά τις ημερομηνίες πληρωμής του φόρου δεν αναμένονται αλλαγές. Ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.
Η φετινή φορολογική δήλωση έχει μεγάλους χαμένους που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι καθώς και κάποιους κερδισμένους.
Οι χαμένοι
Στους χαμένους συγκαταλέγονται οι εξής:
– ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια λόγω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων από το εισόδημα του 2016. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τις 35.001 ευρώ.
– ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%. Επίσης, με την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών και την καθιέρωση μιας νέας κλίμακας με συντελεστές από 22% έως 45% μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα άνω των περίπου 33.000 ευρώ καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.
– μισθωτοί που έχουν και παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα δεν φορολογείται πλέον ξεχωριστά με συντελεστές 26% έως 33% αλλά αθροίζεται και φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών. Έτσι το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα φθάνει να φορολογείται ακόμη και με συντελεστή 45% αντί του 33% που ίσχυε με την περυσινή δήλωση.
– αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 22.000 ευρώ καθώς φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Έχουν δηλαδή αφορολόγητο όριο έως περίπου 8.545 ευρώ αλλά φθάνουν να φορολογούνται ακόμη και με συντελεστή 45%. Μέχρι και το εισόδημα του 2015 φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 13%.
Οι κερδισμένοι
Κερδισμένοι της νέας φορολογικής δήλωσης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως περίπου 33.000 ευρώ και οι αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: capital.gr