» Για παραγωγούς αλλά και για καταναλωτές
Βιώσιμη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και οικονομικά συμφέρουσα είναι η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς. Σε ενημερωτική συνάντηση της ομάδας βιοκαλλιεργητών που αριθμεί περισσότερα από 150 μέλη στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου “Μιχελάκη” στο Κολυμπάρι οι παραγωγοί ενημερώθηκαν για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις που αφορούν το προϊόν τους.
Eιδικότερα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για καλλιεργητικές πρακτικές (αντιμετώπιση δάκου και χρήση εδαφο-βελτιωτικών), επιχειρησιακά ζητήματα για το πως πήγε η προηγούμενη ελαιοκομική περίοδος και πως θα κινηθεί η επόμενη και φοροτεχνικά θέματα.
Ο κ. Μπάμπης Ντουκάκης ιδρυτής της ομάδας των βιοκαλλιεργητών που συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας τόνισε πως η ομάδα αποτελείται «από 150 μέλη όλοι βιολογικοί καλλιεργητές που συνεργάζονται με 3 ελαιουργεία, το τυποποιητήριο “Μιχελάκη” τους γεωπόνους Γιώργο Μοτάκη και Νίκο Ζαχαριουδάκη που βρίσκονται 365 ημέρες δίπλα στους παραγωγούς. Οι 150 παραγωγοί με πάνω από 5.000 στρ. κάνουν πρακτικές εργασίες που συνιστά το “Ινστιτούτο Ελιάς” και οι ερευνητές και επιστήμονες δεν ακούνε τα λόγια του… καφενείου. Είναι άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν, συνειδητοποιημένοι βιολόγοι που αγαπάνε αυτό που κάνουν και δεν ενδιαφέρονται για επιδοτήσεις αλλά για την παραγωγή».
Ανάμεσα στα θέματα που ενημερώθηκαν οι παραγωγοί ήταν:
• ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ: Για το πως μπορούν να ξεφύγουν από τη νοοτροπία του “μαύρου”, του παράνομου και να εκμεταλλευτούν τα νομικά όπλα που έχουν στα χέρια τους και να πληρώνουν τους νόμιμους φόρους τους. Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους παραγωγούς να μπουν στην συμβολαική γεωργία και να έχουν μειωμένη φορολόγηση της τάξης του 50%.
• ΤΙΜΕΣ: Στα 10 χρόνια λειτουργίας της ομάδας βιοκαλλιεργητών οι τιμές για τον παραγωγό ξεκινάνε από τα 4,5 ευρώ το κιλό (και χρονιές όπως το 2019 που η τιμή για το συμβατικό λάδι ήταν 2-2,5 ευρώ ), ενώ πέρυσι πληρώθηκαν με πάνω από 6 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί δεν αφήνουν το λάδι στις δεξαμενές αλλά ακολουθώντας πρακτικές συμβολαικής γεωργίας γνωρίζουν πότε και σε τι τιμές θα πληρωθούν έγκαιρα.
Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ
Ο γεωπόνος της ομάδας κ. Γιώργος Μοτάκης μίλησε για τη βιολογική αντιμετώπιση του δάκου, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένης διαχείρισης του. «Για να αντιμετωπίσει το δάκο με βιολογικά μέσα ο αγρότης χρειάζεται να είσαι παρών στο χωράφι με μια έντονη συχνότητα, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Με παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου με δακοπαγίδες τύπου Mcfail. Όταν ο πληθυσμός αυξάνεται στις παγίδες προχωράμε ψεκασμό» τόνισε.
Δίνοντας πιο αναλυτικά στοιχεία για την βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου ανέφερε τέσσερις πρακτικές:
• ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΣ… ψεκασμός με σκευάσματα όπως το success που είναι ένα φάρμακο βιολογικό,ορυκτό με ίσως το καλύτερο προσελκυστικό και εντομοκτόνο δράση. Όταν ο πληθυσμός είναι σε μικρούς πληθυσμού 7-8 άτομα εβδομαδιαίως δεν έχουμε καμία ποιοτική ή οικονομική ζημιά.
• ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ… Όταν οι αριθμοί του δάκου αυξάνονται ο παραγωγός προχωράει σε μαζική παγίδευση, σε κάθε δέντρο του ελαιώνα παγίδα, με προσελκυστικό. Είναι καλό η παγίδευση να γίνει και από τα μέσα Μαρτίου και οπωσδήποτε από τα μέσα Μαίου έως αρχές Ιουνίου. Στόχος η καταπολέμηση του θηλυκού πληθυσμόυ πριν την πήξη του πυρήνα. Παγίδες με αμμωνία στην αρχή και μέχρι τέλος Αυγούστου και παγίδες πρωτεϊνης το φθινόπωρο.
• ΚΑΟΛΙΝΗ… Χρήση σκευασμάτων καολίνης που κάνουν αφιλόξενο το περιβάλλον για το δάκο. Επίσης χρήση θειασβεστίου.
• ΚΑΛΥΨΗ…Ψεκασμός κάλυψης με κατάλληλα σκευάσματα με πιστοποίηση βιολογικά που θανατώνουν άμεσα τα ενήλικα έντομα.
«Όλα αυτά τα μέτρα παράλληλα και συνδυαστικά μπορούν να έχουν μια εντομοκτόνο δράση. Όμως απαιτείται και ο αγρότης πέρα από τη συχνή επίσκεψη στο χωράφι, να ενημερώνεται, να διαβάζει , να μελετάει ότι αφορά την καλλιέργεια του» κατέληξε ο κ. Μοτάκης.