Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πολλαπλά οφέλη από την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη

Η σημασία της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη και τα πολλαπλά οφέλη απ’ αυτήν, όπως στο περιβάλλον, την γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία αναδείχθηκαν απόψε σε ημερίδα που οργάνωσε η Greenpeace, ο δήμος Ηρακλείου, το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και η εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι”, στην Αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» του δήμου.
Η ημερίδα, έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για την βιώσιμη γεωργία, όπου τα πρώτα βήματα της εκστρατείας αυτής ήδη εφαρμόζονται στη χώρα από πρωτοπόρους παραγωγούς, που έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά και να αντικαθιστούν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια από τη διατροφή των ζώων τους.
Κατά την ημερίδα, εκ μέρους της Greenpeace μίλησαν ο Ηλίας Κάνταρος και η Αφροδίτη Ρήγα που πρότειναν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές για τα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις των κτηνοτροφικών φυτών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, τα οφέλη που έχουν τα φυτά στην κτηνοτροφία και την γεωργία.
Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε για το λούπινο που υπάρχει και αυτοφυές στην Κρήτη, καθώς και στο ρεβίθι, το μπιζέλι και τα κουκιά που μπορούν να δοκιμασθούν ανάλογα με τα εδάφη και τα χώματα που υπάρχουν, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμό κατά την διάρκεια της ημερίδας απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, που αναφέρθηκε στην σημασία της ημερίδας και στο ότι ο δήμος Ηρακλείου στηρίζει στην πράξη την ενδογενή ανάπτυξη, ενώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι μπορούν να συμβάλλουν στην αυτάρκεια της Κρήτης σε τοπικά προϊόντα και μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής σε ζωοτροφές, καλλιεργώντας τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κρήτης Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, κτηνίατρος, αναφέρθηκε στην σημασία των ψυχανθών στην διατροφή των αιγοπροβάτων και η Στέλλα Χατζηγεωργίου, γεωπόνος, εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας “Πελίτι” που μίλησε για τη σημασία των ψυχανθών στην γεωργία και τον ρόλο του “Πελίτι”, στην διάδοση και διάσωση των τοπικών σπόρων.
Οι ομιλητές, ακόμη, σημείωσαν ότι η στροφή του αγροτικού κλάδου της χώρας μας σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μακριά από φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα, συμφέρει από κάθε άποψη παραγωγούς και καταναλωτές. Συμβάλλει καθοριστικά στο χαμηλότερο κόστος παραγωγής, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας της τροφής μας. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση που ωφελεί όλους: αγρότες, γεωργία και περιβάλλον.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι εκπαιδευτικές ημερίδες της Greenpeace πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για την βιώσιμη γεωργία. Εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά», αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το ίδρυμα ″Σταύρος Νιάρχος″, προτείνοντας στροφή προς ένα πιο βιώσιμο γεωργικό μοντέλο με ήπιες πρακτικές που ωφελούν όχι μόνο τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Στο τέλος της ημερίδας, διανεμήθηκαν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα