Το θέμα της κρητικής διατροφής, ο τρόπος ζωής και τα οφέλη τους στην περίοδο της οικονομικής κρίσης συζητήθηκαν στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και στην οποία εισηγητές ήταν καθηγητές από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διατροφολόγοι.
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, ζητούμενο αυτή την περίοδο στην οποία άνθρωποι πλήττονται από την οικονομική κρίση είναι να επιστρέψουν στην παραδοσιακή κρητική διατροφή, δανειζόμενοι επίσης ή με το να μιμηθούν τον τρόπο ζωής των παλαιότερων.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι χειροτερεύει η ποιότητα της διατροφής. Ο κόσμος δεν πεινάει, αλλά τρώει τα λάθος πράγματα», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο κ. Τάσος Φιλαλήθης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Τι είναι τα λάθος πράγματα; Ψωμί, ζάχαρη και αλκοόλ. Το θέμα της κρητικής διατροφής δεν είναι μονοσήμαντα τι τρώμε. Είναι πώς ζούμε. Πριν 20 χρόνια ο Κρητικός περπατούσε 6-10 χιλιόμετρα. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο είναι μην ξεχνάτε αυτά που έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Η οικογένεια είναι ένα ανάχωμα στην κρίση», επισημαίνει.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής γενικής ιατρικής και Α’βάθμιας φροντίδας “Υγεία” και διευθυντής στον τομέα Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τονίζει ότι, «η κρητική διατροφή εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί σήμερα είναι ακριβή και γιατί δεν έχει ενσωματωθεί σε έναν άλλο τρόπο σκέψης, αυτόν που είχαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας», σημειώνει, προσθέτοντας ότι, «δεν είναι εύκολο να αναπαλαιώσεις το παρελθόν, αλλά να μιλήσεις για το μέλλον με καινούργιους όρους, δανειζόμενος γνώση και εμπειρία από το παρελθόν».