Σύμπλευση πολιτισμών, συνεργασίες σε διεθνή και τοπικό επίπεδο, νέες δράσεις και αναβίωση ιστορικών εμπειριών, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι “Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης”, όπως τονίσθηκε στις εναρκτήριες εκδηλώσεις του “11ου Forum” που ξεκίνησε και επίσημα χθες στον Πλατανιά Χανίων.
Παρουσία 400 συνέδρων και σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και του πολιτισμού, το Forum συνδέεται με τα Χανιά και με την καθιέρωση μιας ακόμα πολιτιστικής διαδρομής, αυτή των ιστορικών καφέ, η ιδέα για την οποία ξεκίνησε από το καφέ “Κήπος”. Οι μετέχοντες τόνισαν τα πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα για τα Χανιά και την Κρήτη από την πραγματοποίηση του “11ου Forum”.
Στην αξία των Πολιτιστικών Διαδρομών στάθηκε η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. «Η Ελλάδα ήταν πάντα δρόμοι, όπως και η Μεσόγειος, είναι δρόμοι που συνδέουν ανθρώπους, πολιτισμούς, ιδέες, αγαθά, επομένως στο DNA του Έλληνα και του Κρητικού υπάρχουν οι διαδρομές» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η κα Μενδώνη σημείωσε ιδιαίτερα την αξία της συνεργασίας όχι μόνο σε επιστημονικό και διεπιστημονικό πεδίο αλλά «και στο επίπεδο των τοπικών φορέων που είναι απαραίτητη, στο επίπεδο ολόκληρων κλάδων της οικονομίας που δείχνουν τον δρόμο προς ένα διαφορετικό είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας στενά συνδεδεμένη με το πολιτιστικό απόθεμα… Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σαν το καινούργιο κρασί που γεμίζει τους παλιούς ασκούς. Με την έννοια ότι προσδίδουν νέες σημασίες και ερμηνείες στα μνημεία, διασώζουν και προβάλλουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, δημιουργούν δίκτυα, προσφέρουν δουλειά σε δημιουργικούς ανθρώπους και σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού και του πολιτισμού. Δημιουργούν ένα ευρύτερο υπόβαθρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη για την οποία όλοι μιλάμε, και θέλω να πιστεύω, ότι όλοι εργαζόμαστε! Οι “Πολιτιστικές διαδρομές” συνδέονται με το μεγαλύτερο διακύβευμα της εποχή μας: Τη συνλειτουργία του πολιτισμού με τη βιώσιμη, περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Και αυτή η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ε.Ε.».
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Νωρίτερα ερωτηθείσα από τα “Χ.ν.” για τα σχέδια του Υπ. Πολιτισμού για μια μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο εγχείρημα των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών δεδομένης της χρηματοδότησης των εθνικών διαδρομών με 30 εκατ., έκανε λόγο για «δυναμική τάση συμμετοχής σε ακόμα περισσότερες πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου είναι το συντονιστικό κέντρο, όμως οι Πολιτιστικές Διαδρομές δεν είναι μια υπόθεση και δεν θέλουμε να είναι μια υπόθεση του Υπ. Πολιτισμού. Δίνουν την ευκαιρία, την αφορμή, τη δυνατότητα να εμπλακούν όσο γίνεται περισσότεροι φορείς είτε της Αυτοδιοίκησης, είτε πολιτιστικού, τουριστικού περιεχομένου, να εμπλακεί και η τοπική κοινωνία διά της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα ο Δρόμος των Ιστορικών Καφέ είναι πολύ χαρακτηριστική περίπτωση γιατί εμπλέκει επιχειρηματίες.
Τα ιστορικά καφέ δεν είναι μουσεία, είναι επιχειρήσεις. Θέλουμε την εμπλοκή της επιχειρηματικότητας, των τοπικών κοινωνιών».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της δήλωσε πως «ο πολιτισμός δεν εμπορευματοποιείται επειδή ταυτίζεται με την οικονομία, ο πολιτισμός δίνει αυτό που χρειάζεται η οικονομία και δει σήμερα για να φτάσει στη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι ο στόχος τη Ευρώπης και υποθέτω όλων των τοπικών κοινωνιών».
Η Γ.Γ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Στην τοποθέτηση της η εκπρόσωπος του Υπουργού Τουρισμού, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα Ολυμπία Αναστασοπούλου τόνισε πως το Forum «φέρνει δίπλα-δίπλα τον πολιτισμό και τον τουρισμό, έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες και προωθεί τις δημοκρατικές αξίες». Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την ενίσχυση των πολιτιστικών διαδρομών η κα Αναστασοπούλου σημείωσε πως «έχουμε πολλές δράσεις για τον πολιτιστικό τουρισμό. Φεύγουμε από το μοντέλο ήλιος – θάλασσα και πηγαίνουμε σε ένα μοντέλο που οι ειδικές μορφές τουρισμού έχουν εξέχουσα θέση. Ειδικά η Κρήτη και τα Χανιά μπορούν να τα συνδυάσουν όλα αυτά».
Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Στην όσμωση διαφορετικών κουλτούρων τόσο στα Χανιά αλλά και σε όλη τη Ελλάδα στάθηκε στην τοποθέτηση της στα πλαίσια της πρώτης συνεδρίας η βουλευτής και πρώην υπουργός κα Ντόρα Μπακογιάννη. «Τα μηνύματα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι πολύ ισχυρά, γιατί αναγνωρίζουν και επιβάλλουν αν θέλετε το σεβασμό στη διαφορετικότητα που δεν είναι εύκολο να κερδηθεί» είπε η κα Μπακογιάννη και έδωσε δύο παραδείγματα σεβασμού στη διαφορετικότητα στη χώρα μας.
«Όταν βγήκαν τα σκίτσα του Μωάμεθ όλες οι εφημερίδες σε όλες τις χώρες τα δημοσίευσαν. Εκτός από την Ελλάδα. Εμείς δεν έχουμε ένα τύπο κατευθυνόμενο, είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει. Γιατί έγινε αυτό; Κατά τη γνώμη μου στο συλλογικό, συνειδησιακό υπόβαθρο της Ελλάδας ασχέτως αν το συνειδητοποιούμε, υπάρχει ο σεβασμός στο Ισλάμ σε μια θρησκεία με την οποία συμβιώσαμε για 400 χρόνια. Όταν πάλι ξεκίνησε ο “Τζιχάντ”, ο ιερός πόλεμος στη Συρία έφτασαν να πολεμήσουν άνθρωποι από διάφορες μουσουλμανικές κοινότητες από όλη την Ευρώπη! Μόνο από τη Δυτική Θράκη, από τη μουσουλμανική κοινότητα δεν πήγε ούτε ένας να πολεμήσει! Γιατί; Γιατί υπάρχει μια διαφορετική κατανόηση και γνώση, μια αποδοχή της διαφορετικότητας του ενός από τον άλλο!».
ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής μίλησε για τη σημασία του άξονα “τουρισμός-πολιτισμός” ειδικά «για την Κρήτη που αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα.» Από τη μεριά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης καλωσόρισε τις ξένες αντιπροσωπείες «στον τόπο που γεννήθηκε ο πρώτος Ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο Μινωικός» και συμπλήρωσε πως «οι πολιτιστικές διαδρομές που θα αναδειχθούν τις επόμενες ημέρες θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους μας να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας ώστε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο μέλλον με αισιοδοξία». Στο χαιρετισμό του στην έναρξη του Forum ο κ. Σημανδηράκης αφού ανέφερε πως «η Ευρώπη ήταν βοηθός και αρωγός της Ελλάδας σε κάθε αντιξοότητα σε χαλεπούς καιρούς μέχρι και σήμερα» παρατήρησε πως «το οικοδόμημα της Ε.Ε. είναι από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φιλόδοξα εγχειρήματα στον πλανήτη… Τα θεμέλια της σύγχρονης Ευρώπης πατούν σε αξίες και ιδέες που γεννήθηκαν στην κλασσική Ελλάδα (ελευθερία, δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανθρώπινα δικαιώματα).» Αναφέρθηκε τέλος στο τεράστιο «πολιτιστικό απόθεμα των Χανίων» παραθέτοντας μια σειρά από μουσεία, πολιτιστικά μνημεία και χώρους εντός του Δήμου.
Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνης Ροκάκης που μίλησε για «ξεχωριστή ημέρα για τα Χανιά» και πως «η επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων έχουμε θέσει ως κεντρική στρατηγική προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, υλοποιώντας ήδη δράσεις και προγράμματα για την αειφόρο τουριστική αναβάθμιση, την ισόρροπη γαλάζια οικονομία και το διατροφικό πολιτισμό μας». Μιλώντας το απόγευμα στην έναρξη του forum ο κ. Ροκάκης έκανε λόγο «για μεγάλη τιμή για τα Χανιά και την επιχειρηματική τους κοινότητα για την συνδιοργάνωση του Forum», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες της Κρήτης και των Χανίων και στη δυναμική των επιχειρήσεων τους.
Την εναρκτήρια εκδήλωση χαιρέτησε και ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που τόνισε πως «η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, που αναδεικνύουμε και διαφυλάσσουμε».
Ο Βασίλης Σταθάκης πρόεδρος του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ” υπενθύμισε πως το Forum αποτελεί επί τη ουσίας «το θετικό αποτέλεσμα πρότασης που είχαν κάνει το 2018 στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Με αφορμή την ιστορικότητα του καφέ “Κήπος” που έχω την χαρά και την τιμή να είμαι ιδιοκτήτης της επιχείρισης, οραματίστηκα μια διεθνή διασύνδεση των ιστορικών καφέ, και οι πολιτιστικές διαδρομές αποτέλεσαν την ιδανική πλατφόρμα για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα».
Παράλληλα ο κ. Σταθάκης δήλωσε τη συγκίνησή του που η πρόταση του για τη διαδρομή των ιστορικών καφέ και την πραγματοποίηση του Forum έγιναν πραγματικότητα και προσκάλεσε τους συνέδρους στο μέλλον μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να επισκεφθούν το καφέ “Κήπος”.
Μήνυμα του Ουκρανού υπουργού Πολιτισμού
Το 11ο forum χαιρέτησε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, κ. Oleksandr Tkachenko. Ο Ουκρανός υπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στη ρωσική εισβολή που έφερε τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης» όπως επίσης και «στα εγκλήματα της Ρωσίας σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς.» Μετά το τέλος της τοποθέτησης οι σύνεδροι χειροκρότησαν τον κ. Tkachenko.
ΒJORN BERGE – ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Η ποικιλία στην κουλτούρα είναι ο πλούτος της Ευρώπης»
Για μια «ιστορική ημέρα» μίλησε ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Βjorn Berge, επισημαίνοντας πως έχουν περάσει «35 χρόνια από την πρώτη πολιτιστική διαδρομή στο Σαντιάγκο Κομποστέλα της Ισπανίας. Τώρα έχουμε 48 πολιτιστικές διαδρομές και η Ελλάδα είναι στις 16 από αυτές! Μια αντανάκλαση της Ελληνικής ιστορίας και της κληρονομιάς.»
Ο γ.γ. αναφέρθηκε ξεχωριστά στην πλούσια ευρωπαϊκή κουλτούρα που όπως είπε «είναι η βάση των όσων έχουμε, είναι ο πλούτος, η ποικιλία! Δείτε τα Ιστορικά Καφέ! Η κουλτούρα των καφέ, είναι πολύ σημαντική, σε αυτά στήθηκαν τα πολιτικά κόμματα, εκεί οι φημισμένοι συγγραφείς εμπνεύστηκαν και έγραψαν τα βιβλία τους, ήταν τα στέκια των πνευματικών ανθρώπων»
Μιλώντας περισσότερο για τις “Πολιτιστικές διαδρομές” σημείωσε πως αποτελούν ένα εξαιρετικό δίκτυο εταίρων, συνεργατών και φίλων και πως «προάγουν την τοπική διάσταση δημιουργούν συνθήκες για τη συμμετοχή των πολιτών. Βασικός στόχος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι οι κοινές αξίες και αρχές του σεβασμού του ανθρώπου στην κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά».