Είναι γνωστό ότι το βασικό ζητούμενο σε αγώνες Special Olympics είναι η συμμετοχή, όμως στην πρόσφατη ευρωπαϊκή διοργάνωση που έγινε στο Βέλγιο, τα παιδιά από το τμήμα του Ν.Ο. Χανίων κατάφεραν να πετύχουν και σημαντικές διακρίσεις στην κολύμβηση. Η Αντωνία Μπιτσαξάκη, ο Κώστας Γαροφαλάκης, ο Βασίλης Ραϊσάκης και ο Δημήτρης Χουδαλάκης, εκτός από τη χαρά της συμμετοχής σε αυτή τη σπουδαία διοργάνωση, τους “αγώνες καρδιάς” όπως χαρακτηρίστηκαν, είχαν και την ηθική ικανοποίηση ν’ ανέβουν στο βάθρο των νικητών. Συγκεκριμένα, ο Χουδαλάκης πήρε χρυσό στα 25μ ύπτιο κατηγορίας Μ3, ο Ραϊσάκης ασημένιο στα 25μ ύπτιο Μ1, η Μπιτσαξάκη χάλκινο στα 25μ ύπτιο S1, ενώ ο Γαροφαλάκης, μαζί με την Μπιτσαξάκη, τον Ραϊσάκη και τον Π. Σπίνουλα, κατέκτησαν χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4×25μ κατηγορίας C3. Στην αποστολή κολύμβησης, στην οποία υπεύθυνος προπονητής ήταν ο χανιώτης Κώστας Νικολαντωνάκης, με συνεργάτιδες την προπονήτρια του ΝΟΧ Μπιλιάνα Γκεοργκίεβα και τη Δάφνη Δεληγιάννη (από την Αλεξανδρούπολη), μετείχαν ακόμη τέσσερα παιδιά, με τον Σταμ. Παπάζογλου να κατακτά χρυσό στα 25μ ύπτιο Μ5, τη Β. Βασιλάκη ασημένιο στα 25μ ύπτιο F7 και τον Π. Σπίνουλα ασημένιο στα 25μ ελεύθερο. Με τα τέσσερα μέλη του τμήματος Special Olympics του ΝΟΧ και τους δυο προπονητές, είχαμε χθες μια σύντομη συνομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι δήλωσαν ευχαριστημένοι από την παρουσία τους στους σπουδαίους αυτούς αγώνες.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΙΤΣΑΞΑΚΗ: «Περάσαμε όλοι πολύ καλά στους αγώνες στην Αμβέρσα. Εγώ χάρηκα που πήρα τα δυο μετάλλια και τ’ αφιερώνω στην οικογένειά μου. Θέλω να συνεχίσω να πηγαίνω στο κολυμβητήριο και να κάνω προπόνηση για να πάρω μέρος και του χρόνου στους νέους αγώνες». * Έχει γεννηθεί στις 16-1-1974 και ανήκει στο τμήμα του ΝΟΧ από το 2003.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΟΦΑΛΑΚΗΣ: «Στο Βέλγιο ήταν ωραία γιατί είχαν έρθει και πολλά παιδιά από άλλα μέρη. Εγώ πήρα ένα μετάλλιο και θέλω να το αφιερώσω στους δικούς μου ανθρώπους. Μ’ αρέσει να κολυμπάω, αλλά και να κάνω ποδήλατο και να τρέχω σε αγώνες δρόμου. Σε λίγες μέρες θα πάω και στο “Υπερκοπέλι” να τρέξω». * Έχει γεννηθεί στις 23-6-1985 και ανήκει στο τμήμα του ΝΟΧ από το 2004.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΪΣΑΚΗΣ: «Στο Βέλγιο πήρα μέρος σε τρία αγωνίσματα και κέρδισα δυο μετάλλια. Μέχρι τώρα έκανα αγώνες στην Αθήνα, όμως πρώτη φορά είδα στην παρέλαση τόσα πολλά παιδιά. Αφιερώνω τα μετάλλια που πήρα στη μητέρα μου και στον αδελφό μου». * Έχει γεννηθεί στις 17-12-1994 και ανήκει στο τμήμα του ΝΟΧ από το 2009.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: « Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε διοργάνωση στο εξωτερικό, μου άρεσε πολύ και θέλω να συνεχίσω να κάνω προπόνηση και να παίρνω μέρος σε αγώνες. Κολυμπάω ύπτιο και ελεύθερο, ενώ κάνω και κανόε καγιάκ στη Σούδα, με τον Μανώλη Αγγελάκη. Το μετάλλιο που πήρα το αφιερώνω στην οικογένειά μου». * Έχει γεννηθεί στις 12-1-1984 και ανήκει στο τμήμα του ΝΟΧ από το 2008.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ: «Στόχος των Special Olympics είναι να δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες να κάνουν αθλητισμό, βασικά με τις προπονήσεις, αλλά και τη συμμετοχή σε αγώνες, πανελλήνιους και διεθνείς. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες τους δίνεται η ευκαιρία ν’ αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε όλα τ’ αθλήματα που διεξάγονται και ταυτόχρονα ν’ αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ευρισκόμενοι σ’ ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής. Στο Βέλγιο έγινε μια μεγάλη γιορτή και στους “αγώνες της καρδιάς”, όπως χαρακτηρίστηκαν, η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά και στον αγωνιστικό τομέα, με τα παιδιά της κολύμβησης, να κατακτούν 2 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια. Τα τέσσερα δικά μας, τα δυο από την Αλεξανδρούπολη, το ένα από την Κέρκυρα και το ένα από την Αθήνα, έδειξαν, εκτός των άλλων, ότι παρά τις δυσκολίες με τις κλειστές πισίνες, έκαναν καλή δουλειά στο διάστημα που μεσολάβησε και έτσι κατάφεραν να διακριθούν. Τμήμα Special Olympics, με παιδιά από την κολύμβηση, λειτουργεί ο ΝΟΧ από το 1992, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε το τμήμα μπόουλινγκ και πρόσφατα αυτό του κανόε καγιάκ και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον ΝΟΧ για την προσπάθειά του αυτή, που γίνεται με δικά του έξοδα -αφού δεν υπάρχουν πλέον κρατικές επιχορηγήσεις ή χορηγίες, Ακόμη, ευχαριστώ το προσωπικό του κολυμβητηρίου Χανίων που προσπαθεί να μην μας λείψει τίποτα, την κ. Γκεοργκίεβα για τη συνεργασία, τον διοικητή και τους συναδέλφους μου στα ΤΑΕ Χανίων και φυσικά τους γονείς των παιδιών, αλλά και τους δασκάλους των, για τη συνεργασία. Γενικότερα, θέλω να ευχαριστήσω την πρόεδρο των Special Olympics Ελλάς, Γιάννα Δεσποτοπούλου για την υποστήριξή της, όλους όσοι ανήκουν στο τμήμα, τους εθελοντές και τους χορηγούς-υποστηρικτές του, που είναι οι: Coca Cola, Aegean, OTE-Cosmote, Helelnic Petroleum, Athens International Airport, FF Group, MERCK και NEΡΙΤ. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους, ώστε να δώσουμε το παρών και στους παγκόσμιους αγώνες που θα γίνουν τον Ιούλιο του 2015 στο Λος Άντζελες». * Από το 2000 είναι εθελοντής προπονητής κολύμβησης στο τμήμα Special Olympics του ΝΟΧ, ενώ ήταν υπεύθυνος της ελληνικής ομάδας κολύμβησης και το 2011, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Αθήνα, όπου είχαμε σημαντικές επιτυχίες για τη χώρα μας.
ΜΠΙΛΙΑΝΑ ΓΚΕΟΡΓΙΕΒΑ: «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα η πρώτη μου παρουσία σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση στο εξωτερικό, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ όσα έχω κάνει στο τμήμα Special Olympics από το 2005, οπότε ασχολούμαι με αυτό. Σίγουρα δεν είναι πολύ εύκολο να έχεις την ευθύνη παιδιών που ανήκουν σε αυτήν την αθλητική κατηγορία, τα οποία μπορώ να πω ότι χρειάζονται φροντίδα και προσοχή όλο το 24ωρο. Πρέπει να έχεις υπομονή στην πισίνα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, να εξηγείς με απλό τρόπο κάθε λεπτομέρεια και να την επαναλαμβάνεις μέχρι να γίνει κατανοητή. Όμως η επαφή και η δουλειά μαζί τους σου δημιουργεί μόνο ευχάριστα συναισθήματα και νοιώθεις ικανοποίηση και δικαίωση όταν τα βλέπεις να προοδεύουν. Παρά τα προβλήματα με τις πισίνες η δουλειά που γίνεται στον ΝΟΧ είναι πολύ καλή, τα παιδιά είναι συνεργάσιμα, ακούνε αυτά που τους λέμε και προσπαθούν να τα εφαρμόσουν με τον καλύτερο τρόπο. Το γεγονός ότι στο Βέλγιο, σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση που αγωνίστηκαν σχεδόν 2.000 αθλητές-αθλήτριες, πήραν 4 μετάλλια δείχνει ότι εκτός των άλλων έχουν και αγωνιστικές ικανότητες». * Εννέα χρυσά, 13 ασημένια και 16 χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της Ελλάδας στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Αμβέρσα το διάστημα 9 – 20 Σεπτεμβρίου. Πήραν μέρος περίπου 2.000 αθλητές-αθλήτριες εκπροσωπώντας 58 χώρες, ενώ μαζί με προπονητές, διαιτητές-κριτές και μέλη οικογενειών, υπολογίζεται ότι για τους αγώνες βρέθηκαν στο Βέλγιο περίπου 5.500 άτομα. Η ελληνική αποστολή ήταν 74μελής (54 αθλητές-τριες, 16 προπονητές-τριες, 4 συνοδοί) και πήρε μέρος σε συνολικά 9 αθλήματα (κολύμβηση, ποδηλασία, στίβο, ποδόσφαιρο 7 x 7, τζούντο, μπάντμιντον, Unified πινγκ – πονγκ, Unified μπάσκετ και μπότσε).