Έφτασαν ως την πηγή και… ήπιαν νερό. Ο λόγος για τους μαθητές που είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς -ή και περισσοτέρων- να ανταμείβονται και να ανοίγει ο δρόμος για βρεθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα αμφιθέατρα των Σχολών της επιλογής τους.
Iκανοποίηση, χαρά, ανακούφιση, δικαίωση, είναι μερικά από τα συναισθήματα που ένιωσαν όταν είδαν τις βάσεις να ανακοινώνονται. Τα “Χ.ν.” άνοιξαν κουβέντα ενδεικτικά με μερικούς από τους υποψηφίους που κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους και μίλησαν μαζί τους για τη χρονιά που πέρασε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τα «κλειδιά» της επιτυχίας αλλά και τις προσδοκίες που έχουν από τη φοιτητική ζωή που μόλις άρχισε γι’ αυτούς.
Η επιλογή των παιδιών είναι ενδεικτική. Ωστόσο, αποτυπώνει την αγωνία αλλά και την ικανοποίηση κάθε νέου ανθρώπους όταν μετά από προσπάθεια και αγώνα καταφέρνει να έρθει πιο κοντά στα όνειρά του…
«Οποιος προσπαθεί, δικαιώνεται»
Ιωάννα Στρατουδάκη, Οικονομικό Πάτρας
Συγκεντρώνοντας 18.033 μόρια η Ιωάννα Στρατουδάκη πέρασε στην πρώτη της επιλογή που ήταν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Πάτρας. «Αισθάνομαι ευχαριστημένη και ήρεμη», μας είπε λίγο μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Τι ρωτήσαμε τι θα κρατήσει από όλη αυτή τη χρονιά: «Σίγουρα θα κρατήσω την προσπάθεια και ότι όποιος προσπαθεί δικαιώνεται», σημείωσε, ενώ ως προς το «μυστικό» της επιτυχίας σχολίασε ότι ο καθένας έχει το δικό του πρόγραμμα και τρόπο αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και την ανάπαυση.
«Χρειάζεται αφοσίωση στον στόχο»
Αλέξανδρος Γιδαράκος, Ιατρική Ηρακλείου
Με 18.835 μόρια ο Αλέξανδρος Γιδαράκος κατάφερε να περάσει στη Σχολή της αρεσκείας του που ήταν η Ιατρική. Τον ρωτήσαμε τι θα κρατήσει από τη χρονιά που πέρασε: «Είμαι χαρούμενους που πέρασα σε αυτή τη Σχολή και θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου για τη συμπαράστασή της σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και των πανελλαδικών εξετάσεων. Με ενθάρρυναν συνεχώς πιστεύοντας πάντα στις δυνατότητές μου». Συνεχίζοντας ο Αλέξανδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών του στο σχολείο και το φροντιστήριο, ενώ η συμβουλή που θα έδινε στους νέους υποψηφίους είναι «να μην εγκαταλείπουν ποτέ τον στόχο τους και να είναι αφοσιωμένοι σε αυτόν».
«Ενα ταξίδι με πολλά διδάγματα»
Γιάννης Καποκάκης, Βιολογία Ηράκλειο
«Ηταν ένα ταξίδι με πολλά διδάγματα για μένα και τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου», εξομολογείται ο Γιάννης Καποκάκης για την επιτυχία του να περάσει ως πρώτος στην Σχολή Βιολογίας στο Ηράκλειο. «Συγκέντρωσα 19.127 μόρια και η Σχολή αυτή ήταν η πρώτη μου επιλογή. Νιώθω όμορφα, όπως και κάθε παιδί που πετυχαίνει το στόχο του. Νομίζω ότι δεν έχει τόσο σημασία η θέση που εισέρχεσαι σε μία σχολή, όσο να πετυχαίνεις τον στόχο σου. Προφανώς, νιώθω υπερηφάνεια που τα κατάφερα ως πρώτος, αλλά θα μου αρκούσε σε οποιαδήποτε θέση και αν έμπαινα», τονίζει.
Ο Γιάννης σημειώνει ότι οι πανελλήνιες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα… θηρίο αδάμαστο. «Η διαδικασία ήταν απίστευτη. Βίωσα μια πολύ ωραία εμπειρία με τους καθηγητές και με όλους όσοι ήταν μαζί μου αυτόν τον καιρό. Ηταν ένα ταξίδι με πολλά διδάγματα… Τώρα αισιοδοξούμε για το μέλλον».
«“Κλειδί” η καλή ψυχολογία»
Δήμητρα Μπαγάκη, Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ
Συγκεντρώνοντας 17.414 μόρια η Δήμητρα Μπαγάκη πέτυχε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν όπως λέει η πρώτη της Σχολή ως επιλογή αλλά η δεύτερη ως προς την πόλη. «Στην αρχή στεναχωρήθηκα που δεν μπήκα στην Αθήνα αλλά μετά σκέφτηκα ότι το σημαντικότερο είναι ότι πέρασα στη Σχολή που ήθελα», ανέφερε η Δήμητρα ενώ τόνισε ότι μέσα στη χρονιά δεν αισθάνθηκε άγχος με εξαίρεση τον τελευταίο μήνα που υπήρχε συσσωρευμένη κούραση. «Αυτό που με βοήθησε πάρα πολύ ήταν η στήριξη από την οικογένειά μου, τους φίλους και τους καθηγητές μου. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που έχεις κοντά σου και η ψυχολογία παίζουν πιο σημαντικό ρόλο ακόμα και από το αν έχεις προετοιμαστεί τέλεια», σημείωσε η Δήμητρα που δεν έκρυψε την ανυπομονησία της να ζήσει τη φοιτητική ζωή.
«Με όνειρα στην Ιατρική»
Γιώργος Γεωργουσάκης, Ιατρική Ηράκλειο
Ο Γιώργος Γεωργουσάκης είναι ένας ακόμη νέος που κατάφερε να πετύχει το στόχο του, καθώς πέρασε στην ιατρική στο Ηράκλειο και χαίρεται που θα έχει την ευκαιρία να φοιτήσει σε μία από τις καλύτερες σχολές στην Ελλάδα.
«Συγκέντρωσα 18.977 μόρια. Αυτή η σχολή ήταν η πρώτη μου επιλογή. Νιώθω ικανοποιημένος, η προσπάθειά μου απέδωσε καρπούς. Είναι μία από τις καλύτερες Σχολές, αν όχι η καλύτερη στην Ελλάδα. Δύσκολη, βέβαια, όπως ακούω από άλλους φοιτητές. Αυτό που ελπίζω είναι να γίνω καλός γιατρός και να βοηθήσω τον κόσμο. Η ιατρική είναι ένα λειτούργημα…». Οπως αναφέρει στην πορεία προς τις πανελλήνιες είχε σημαντική βοήθεια από τους καθηγητές και τους γονείς του.
«Μένει η ικανοποίηση»
Κατερίνα Καφούση, Βιολογία Ηρακλείου
Δικαιωμένη για τους κόπους της χρονιάς αισθάνθηκε αντικρίζοντας τις βάσεις η Κατερίνα Καφούση καθώς πέτυχε στη Σχολή της πρώτης επιλογής της. «Συγκέντρωσα 18.591 μόρια και πέρασα στην πρώτη μου επιλογή που ήταν το Βιολογικό Τμήμα στο Ηράκλειο. Αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση γιατί ήταν η πρώτη μου επιλογή», σημείωσε η Κατερίνα, ενώ ως προς το τι θα κρατήσει από όλη τη χρονιά σχολίασε: «Από όλη αυτή τη χρονιά έμαθα ότι η κάθε λεπτομέρεια και η παραμικρή γνώση έχει σημασία και βοηθάει. Όπως επίσης, έμαθα ότι σημασία δεν έχει μόνο η προσπάθεια και το διάβασμα αλλά και ο χρόνος που θα ξεκουραστείς και θα αδειάσει το κεφάλι σου».
«Οι κόποι ανταμείβονται»
Καλλιόπη Καμαλεδάκη, Νομική Αθήνας
Με ικανοποίηση είδε τις βάσεις που ανακοινώθηκαν η Καλλιόπη Καμαλεδάκη καθώς συγκεντρώνοντας 18.975 μόρια πέρασε στην πρώτη της επιλογή που ήταν η Νομική Αθηνών. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά με πολύ κούραση. Ωστόσο, οι κόποι πάντα ανταμείβονται», τόνισε ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο «μυστικό» που οδηγεί στην επιτυχία απάντησε: «Σίγουρα θέλει προσπάθεια αλλά και να υπάρχει ένας στόχος. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας στόχος». Όσο για τη φοιτητική ζωή η Καλλιόπη επεσήμανε ότι πρόκειται για μια νέα περίοδο που οδηγεί στη μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση των παιδιών και η οποία σίγουρα έχει να δώσει πολλά και ενδιαφέροντα ερεθίσματα σε έναν νέο άνθρωπο.
«Το ήθελα πολύ»
Μαρίνα Χουστουλάκη, Ιατρική Ηράκλειο
Τέταρτη στην Ιατρική Ηρακλείου πέρασε η Μαρίνα Χουστουλάκη, συγκεντρώνοντας 19.261 μόρια. «Ηταν η πρώτη μου επιλογή γιατί το πανεπιστήμιο είναι πολύ καλό», τονίζει, περιγράφοντας τα συναισθήματά της. «Νιώθω πολύ χαρούμενη. Είναι η δεύτερη χρονιά που έδωσα. Το ήθελα πάρα πολύ. Ολα τα παιδιά που έχουν ένα όνειρο πρέπει να το προσπαθήσουν, αν έχουν την οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα. Είναι επίσης σημαντική η υποστήριξη των γονέων. Προσωπικά δεν έχασα κάτι που ξαναέδωσα. Ηταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Δεν κουράστηκα γιατί είχα αυτό ως στόχο και δεν με πείραξε καθόλου», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά πλέον το νέο βήμα που επιχειρεί στη ζωή της, η Μαρίνα τονίζει ότι, «είναι λίγο… τρομακτικό, αλλά σιγά σιγά όλα θα μπουν στη θέση τους! Δεν θα έλεγα πως είναι απότομη η αλλαγή γιατί είχα δύο χρόνια να το συνηθίσω ότι κάποια στιγμή θα περάσω φοιτήτρια και τώρα, απλά, συμβαίνει», καταλήγει.
«Πετάω στα σύννεφα!»
Σοφία Παγωνάκη, Ιατρική Ηράκλειο
Ως η πιο… ευτυχισμένη στον κόσμο αισθάνεται η Σοφία Παγωνάκη, αφού ένα όνειρο που είχε από μικρή να σπουδάσει γιατρός κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα. «Δεν είναι ότι τα κατάφερα γιατί ήμουν καλή μαθήτρια αλλά γιατί το ήθελα να γίνω γιατρός, γι’ αυτό πετάω στα σύννεφα!», μας λέει.
«Συγκέντρωσα 18.798 μόρια και κατάφερα να περάσω στο Ηράκλειο, στην Ιατρική. Το ποσοστό που κατάφερα προκύπτει από την προσπάθεια στο Γυμνάσιο, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της Γ’ Λυκείου. Είναι ένας στόχος για τον οποίο προσπαθούσα χρόνια. Τώρα, θα βοηθάω τον κόσμο και νιώθω υπέροχα γι’ αυτό…».
Για το τι συμβουλεύει τους νεότερούς της, η Σοφία τονίζει ότι «βασικά, αυτό που έχει σημασία είναι οι βάσεις που έχεις. Δυστυχώς οι πανελλήνιες δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της Γ’ Λυκείου. Είναι μια προσπάθεια που κυνηγάς χρόνια κι αν δεν έχεις στόχο δεν θα μπορέσεις να πετύχεις».
«Ανακούφιση!»
Μάρω Κουμπιάδη, Νομική Θεσσαλονίκη
«Ανακούφιση»! Με αυτή τη λέξη περιγράφει τα όσα αισθάνεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Μάρω Κουμπιάδη, που χάρη στα 18.120 μόρια πέρασε στη Νομική Θεσσαλονίκης. «Ηταν η δεύτερή μου επιλογή, γιατί η πρώτη ήταν η Αθήνα. Αισθάνομαι πολύ ωραία. Ανακούφιση! Ηταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, μου άρεσε όλη η χρονιά. Τέλος καλό, όλα καλά. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα».
Η Μάρω τονίζει ότι πλέον, «ανυπομονώ για το νέο μου ξεκίνημα! Είναι ένα μεγάλο βήμα για μένα. Νιώθω σα να ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ζωής μου και πάω στην επόμενη… Οσον αφορά τα μικρότερα παιδιά από μένα, αυτό που έχω να τους προτείνω είναι όχι άγχος, αλλά να έχουν μεθοδικότητα, οργάνωση και να διαβάζουν».
«Ενα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»
Ελένη Σαλεβουράκη, Παιδαγωγικό Ρεθύμνου
Αν η επιτυχία για κάθε παιδί αποτελεί μια ανταμοιβή των κόπων του για κάποιους ξεχωριστούς υποψηφίους αποτελεί το διαβατήριο για να ζήσουν ένα όνειρο ζωής. Ο λόγος για τους μαθητές του Εσπερινού Λυκείου που δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν το βάσανο της σκληρής μελέτης αλλά και τις δυσκολίες μιας σκληρής καθημερινότητας.
Χαρακτηριστική περίπτωση η Ελένη Σαλεβουράκη η οποία επέστρεψε στα θρανία έπειτα από 22 χρόνια για να περάσει στο Παιδαγωγικό στο Ρέθυμνο. Ένα όνειρο που -όπως λέει- είχε από μικρό κορίτσι.
«Κλειδί» για την επιτυχία της υπήρξε η αμέριστη στήριξη των καθηγητών της Εσπερινού Λυκείου «που με την υπομονή και την συνεργασία τους μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που είχε ένα τέτοιο εγχείρημα» αλλά και του συζύγου της, ο οποίος ως μαθηματικός τη βοήθησε σημαντικά. Μάλιστα, η Ελένη συγκέντρωσε τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία πανελληνίως από τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων. «Το σημαντικότερο για να πετύχεις αυτό που θες είναι να το θέλεις πολύ, να έχεις πίστη και να ξέρεις ότι ποτέ δεν είναι αργά», υπογράμμισε σχετικά.
Αφετηρία ενός νέου κύκλου ζωής
Τώνια Τσιμπράκη, Νομική Αθήνα
Για το νέο δρόμο που ετοιμάζεται να χαράξει στη ζωή της μιλά η Τώνια Τσιμπράκη, η οποία χάρη στα 18.225 μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλήνιες εξετάσεις κατάφερε να περάσει στην σχολή νομικής στην Αθήνα. «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη, θεωρώ ότι οι κόποι ανταμείφθηκαν. Ηταν η πρώτη μου επιλογή αυτή η σχολή. Ηταν μια δύσκολη χρονιά σαφώς, αλλά θεωρώ ότι ένα παιδί που έχει μεθοδικότητα και δεν αφήνει κενά μπορεί να πετύχει το στόχο του. Από εδώ και πέρα περιμένω να ξεκινήσω τη φοιτητική μου ζωή, να δω τη Σχολή μου και να πάρουν όλα τα δρόμο τους. Τώρα ξεκινά η ζωή μου ως ενήλικας», επεσήμανε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των βάσεων.
«Τα ωραία …έρχονται»
Ευαγγελία Πετράκη, Κτηνιατρική Θεσσαλονίκη
Ικανοποιημένη που πέρασε σε μία από τις δύο Σχολές προτίμησής της δηλώνει η Ευαγγελία Πετράκη: «Συγκέντρωσα 18.430 μόρια και πέρασα Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης. Ηταν η πρώτη μου επιλογή, αν και ήμουν λίγο… αναποφάσιστη γιατί η δεύτερη μου επιλογή ήταν το Πολυτεχνείο. Είμαι πολύ χαρούμενη. Νομίζω ότι δεν ήταν δύσκολα. Η βιολογία ειδικότερα, που ήταν το μάθημα που έδωσα δεν ήταν δύσκολη. Διάβασα μονάχα τον τελευταίο μήνα και έγραψα πολύ καλά. Βασικά, οι πανελλήνιες δεν με ζόρισαν γιατί έχει να κάνει με τις βάσεις που είχα από τα προηγούμενα χρόνια και τη μεθοδικότητα».
Ως προς το νέο βήμα που κάνει στη ζωή της πιστεύει ότι «θα είναι ωραία», ενώ η συμβουλή της προς τους μικρότερους είναι «να μην αγχώνονται. Οι πανελλήνιες είναι μόνο η αρχή. Εάν αποτύχουν, μπορούν να ξαναπροσπαθήσουν».
«Τέλος καλό, όλα καλά»
Γιώργος Καλογεράκης, Νομική Αθήνα
Μία απαιτητική διαδικασία ήταν για τον Γιώργο Καλογεράκη οι εξετάσεις. Τέλος καλό, όμως, όλα καλά… «Συγκέντρωσα 18.378 μόρια και πέρασα στη Νομική Αθηνών. Ηταν η πρώτη μου επιλογή και νιώθω, σίγουρα, ικανοποίηση. Οι στόχοι μιας χρονιάς πραγματοποιήθηκαν και αισθάνομαι πολύ χαρούμενος. Ηταν μια απαιτητική διαδικασία γιατί θέλει πολύ κόπο και προσπάθεια για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει…».
Για την επόμενη μέρα που τον περιμένει στη ζωή του, τονίζει ότι, «αναμένω να έχει μεγάλες αλλαγές πλέον σε σχέση με το Λύκειο. Σίγουρα θα δω διαφορετικά πράγματα και θα γνωρίσω πολλά περισσότερα. Στους μικρότερους μου θέλω να πω να έχουν επιμονή και υπομονή για την επίτευξη του στόχου».
«Διάβασμα και πρόγραμμα»
Αντώνης Μπαμπιολάκης, Ιατρική Ηράκλειο
Ο Αντώνης Μπαμπιολάκης πέρασε με τη δεύτερη στη σχολή που τον ενδιέφερε κι έτσι πετυχαίνει το στόχο του που είναι να γίνει γιατρός. «Πέρασα με 18.922 μόρια στην ιατρική στο Ηράκλειο. Ηταν η πρώτη μου επιλογή ως Σχολή, αλλά ήθελα Θεσσαλονίκη. Νιώθω μία χαρά. Ηταν η δεύτερη φορά που έδωσα και είμαι ικανοποιημένος. Δεν είχα ιδιαίτερο άγχος στις εξετάσεις. Είχα έναν ολόκληρο χρόνο να προσπαθήσω, διάβασα και πέρασα. Σίγουρα, τώρα έχω να άγχος για το πώς θα πάει, αλλά αυτό που κατάφερα, μ’ αρέσει και ανυπομονώ. Οσο για τη συμβουλή μου σε αυτούς που θα προσπαθήσουν την επόμενη χρονιά, είναι να διαβάζουν και να έχουν πρόγραμμα», σημειώνει.
«Ολα γίνονται»
Κοκολάκη Κατερίνα, Ψυχολογία Αθηνών
Στην πρώτη της επιλογή κατάφερε να περάσει η Κατερίνα Κοκολάκη η οποία από χθες είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας «πέρασα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και αυτή η Σχολή αποτελούσε τον πρώτο στόχο για εμένα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα, τελικά όλα γίνονται! Η βάση για την σχολή ήταν περίπου 17.840 και εγώ κατάφερε να συγκεντρώσω 18.260. Όσον αφορά τα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν στην σχολή που επιθυμούσαν η Κατερίνα επισημαίνει πως «όλες οι σχολές έχουν κάτι να διδάξουν, όπως και όλες οι εμπειρίες».
Πανελλαδική πρωτιά για την Γιάννα Κουρή του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου
Η αριστούχος μαθήτρια του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου Ιωάννη Κουρή , της ειδικότητας, Γραφικών Τεχνών του Τομέα: Εφαρμοσμένων Τεχνών, εισάγεται πρώτη Πανελλαδικά στην 1η της επιλογή στο ΤΕΙ Γραφιστικής( Αθήνα) με συνολικό αριθμό μορίων 21.885.
«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη» δήλωσε στα “Χ.ν.” και συμπλήρωσε: «Η διαδικασία ήταν σαφώς πιο ήρεμη επειδή ήμουν σε ΕΠΑΛ από το να ήμουν σε κάποιο Γενικό Λύκειο. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τους καθηγητές μου. Μπορούσα να περάσω και σε αρχιτεκτονικές σχολές, μιας και υπήρχε φέτος αυτή η επιλογή από τα ΕΠΑΛ να περάσω σε πανεπιστημιακά ιδρύματα».
Οσον αφορά την προετοιμασία για τις εξετάσεις που έδωσε, σημειώνει ότι, «σαφώς και ήθελε πρόγραμμα και καθημερινό διάβασμα, αλλά δεν ήταν τόσο δύσκολα. Ολα έγιναν με υπομονή. Τώρα, που βγήκαν τα αποτελέσματα… ηρεμήσαμε και όλα τα όνειρα θα πραγματοποιηθούν από εδώ και πέρα. Είμαι σε φάση αναμονής για τη φοιτητική ζωή και νιώθω υπέροχα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές στα ΕΠΑ.Λ. είχε την δυνατότητα να εισαχθεί πρώτη σε οποιαδήποτε Αρχιτεκτονική Σχολή (ΕΜΠ, κ.λ.π).
Ο Δ/ντής και ο Σύλλογος Καθηγητών του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, συγχαίρει την Ιωάννα σε ανακοίνωσή του, αλλά και «όλους τους επιτυχόντες μαθητές του σχολείου μας και τους εύχεται καλή Πρόοδο και πάντα επιτυχίες στη ζωή τους».