Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πολλές επιτυχίες στα Χανιά με την ανακοίνωση των βάσεων

■ Νέοι φοιτητές και φοιτήτριες μιλούν για τους κόπους που δικαιώθηκαν

Με συναισθήματα χαράς και ανακούφισης, ικανοποίησης και περηφάνιας, αλλά -ενίοτε- και σκέψεις για μια ακόμα προσπάθεια την επόμενη χρονιά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εισαγωγής στη Σχολή της αρεσκείας τους, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων υποδέχθηκαν χθες την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Τα “Χ.ν.” μίλησαν με παιδιά που δοκιμάστηκαν στις εξετάσεις και τους ζητήσαμε να μοιραστούν τα πρώτα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, για τον νέο κύκλο που ανοίγεται στη ζωή τους.

Γιάννης Ματθαιάκης

Συγκεντρώνοντας 18.500 μόρια ο Γιάννης Ματθαιάκης κατάφερε να περάσει στην πρώτη του επιλογή στη Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αθήνα. «Σίγουρα αισθάνομαι ικανοποίηση», σημειώνει, ενώ για τον νέο κύκλο που ανοίγεται στη ζωή του τονίζει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω σκεφτεί ακόμα. Θα τα δω όλα στην πορεία». Παράλληλα τονίζει ότι η Αθήνα ήταν μια πόλη που ήθελε να ζήσει: «Στα Χανιά δεν θα καθόμουν με τίποτα κι η Αθήνα είναι ένα από τα μέρη που μου αρέσει». Για τον Γιάννη η φοιτητική ζωή που ανοίγεται μπροστά του, με τις υποχρεώσεις της αλλά και την αυτονομία που προσφέρει, φαντάζει πολύ ελκυστική, ιδίως όταν αυτή έρχεται μετά από μια πιεστική χρονιά γεμάτη κόπο και κάποιες στερήσεις.

Κατερίνα Γιαλαμαράκη

Με ικανοποίηση αντίκρισε την ανακοίνωση των βάσεων η Κατερίνα Γιαλαμαράκη καθώς πέτυχε τον βασικό της στόχο που ήταν να βρεθεί στα αμφιθέατρα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πλέον όπως αναφέρει μιλώντας στα “Χ.ν.” βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα αν θα σπουδάσει στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή σε εκείνο της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. «Αισθάνομαι ικανοποίηση», σημειώνει, ενώ ως προς την μετακίνησή της στην Αθήνα, τονίζει πως το κριτήριο δεν ήταν η πόλη αλλά το Πανεπιστήμιο που την έφερε τελικά στην πρωτεύουσα. «Σίγουρα με τρομάζει λίγο η μετακόμιση γιατί η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά νομίζω ότι θα είναι ωραία», προσθέτει.

Στελλίνα Καδιανάκη

Έχοντας συγκεντρώσει 18.700 μόρια η Στελλίνα Καδιανάκη εξασφάλισε μια θέση στα αμφιθέατρα της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. «Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη», σημειώνει ενώ για το πως φαντάζεται τη φοιτητική ζωή υπογραμμίζει: «Ανυπομονώ, είναι κάτι καινούριο για εμένα!». Για το γεγονός ότι θα σπουδάσει στο Ρέθυμνο η Στελλίνα αναφέρει πως της αρέσει ως πόλη: «Στην αρχή σκεφτόμουν για κάπου πιο μακριά, για κάπου εκτός Κρήτης. Όμως επειδή από όσους ρώτησα μου είπαν καλά λόγια για τη Σχολή στο Ρέθυμνο αποφάσισα να επιλέξω το Πανεπιστήμιο Κρήτης».

Γιώργος Χατζάκης

«Πετάω στα ουράνια!», δήλωσε ο Γιώργος Χατζάκης που αποφοίτησε από το ΓΕΛ Κισσάμου και συγκέντρωσε 18.430 μόρια και πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. «Από μικρός ήθελα να γίνω γιατρός, από το Δημοτικό ακόμα», σχολιάζει. Ερωτηθείς για το αν ήθελε το Ηράκλειο απαντά: «Την Αθήνα ήθελα αλλά η Ιατρική είναι μία!». Πλέον, ο Γιώργος κάνει όνειρα για τη φοιτητική ζωή που ανοίγεται μπροστά του και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του: «Θέλω να αφοσιωθώ στην επιστήμη αλλά και να αναπτύξω και κοινωνική δράση εκεί που θα βρεθώ. Νομίζω ότι οι γιατροί οφείλουν να είναι μέσα στην κοινωνία», τονίζει.

Ιωάννα Σφακιανάκη

Με 18.175 μόρια η Ιωάννα Σφακιανάκη κατάφερε να πετύχει τον στόχο που είχε βάλει και να εξασφαλίσει μια θέση στη Νομική Αθηνών. «Ήταν η πρώτη μου επιλογή», τονίζει και προσθέτει αναφερόμενη στην επιτυχία της: «Αισθάνομαι ικανοποίηση που μια κουραστική, επίπονη διαδρομή ολοκληρώνεται με ένα θετικό αποτέλεσμα». Για την Αθήνα η ίδια έχει να πει μόνο καλά λόγια: «Την ήθελα να την Αθήνα. Δεν ήθελα απλώς να φύγω από τα Χανιά και να πάω σε μια μεγάλη πόλη. Ήθελα συγκεκριμένα την Αθήνα», σχολιάζει, ενώ σχετικά με τη φοιτητική ζωή που ανοίγεται μπροστά της αναφέρει ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από μια δύσκολη – κατά γενική ομολογία Σχολή – βάζουν από μόνες τους ένα πλαίσιο σε ό,τι αφορά το διάβασμα αλλά και τη φοιτητική ψυχαγωγία.

Έλλη Παρδαλάκη

Γεμάτη περηφάνια η Έλλη Παρδαλάκη είδε να ανταμείβονται οι κόποι μιας χρονιάς και να εξασφαλίζει μια θέση στη Νομική Θεσσαλονίκης: «Ανατρίχιασα ολόκληρη όταν το έμαθα! Ήταν το καλύτερο συναίσθημα!», τονίζει. Πλέον ανυπομονεί να βιώσει τη φοιτητική ζωή και να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη ζωή της. Το γεγονός ότι η Νομική είναι μια απαιτητική Σχολή δεν την τρομάζει όπως λέει: «Όπως και φέτος δεν στερήθηκα πράγματα, έτσι πιστεύω πως με πρόγραμμα θα τα καταφέρω και στο πανεπιστήμιο. Όλα γίνονται!». Από εκεί και πέρα, η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές, δεν φαίνεται να ανησυχεί την Έλλη καθώς η αδερφή της βρίσκεται ήδη εκεί και περιμένει να την υποδεχθεί.

Άννα Τσακνάκη

Με βαθμολογία που άγγιξε τα 18.000 μόρια η Άννα Τσακνάκη κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή που ήταν η Νομική Θεσσαλονίκης. «Αισθάνομαι ανακούφιση και ικανοποίηση που οι κόπου μου ανταμείφθηκαν», επισημαίνει. Όπως λέει ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει την αλλαγή που έχει συντελεστεί στη ζωή της και δεν κάνει μέχρι στιγμής συγκεκριμένες σκέψεις για τη φοιτητική ζωή. «Νομίζω ότι θα είναι ωραία», σχολιάζει λακωνικά, ενώ ως προς τη μετακίνησή της σε μια μεγαλύτερη πόλη σημειώνει ότι ενώ στην αρχή σκέφτονταν την Αθήνα πλέον είναι πεπεισμένη ότι θα “ταιριάξει” με την Θεσσαλονίκη. «Είναι μια μεγάλη πόλη, που σημαίνει ότι δίνει και περισσότερες επιλογές», υπογραμμίζει. Από εκεί και πέρα, “ψημένη” από τις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, η Άννα θεωρεί ότι δεν θα έχει πρόβλημα με τις δυσκολίες που συνεπάγεται η φοίτηση στη Νομική: «Σίγουρα απαιτεί διάβασμα, ενέργεια και κόπο, αλλά συγχρόνως είναι και κάτι που το θέλω».

Χριστίνα Βαλάκη

Μια κουραστική χρονιά που ολοκληρώθηκε με την επίτευξη του βασικού στόχου και την εξασφάλιση μιας θέσης στη Νομική Θεσσαλονίκης δεν μπορεί παρά να προκαλεί αισθήματα ικανοποίησης στην Χριστίνα Βαλάκη. «Ήταν η πρώτη μου επιλογή», αναφέρει μιλώντας στα “Χ.ν.”. Για τον νέο κύκλο που ανοίγεται στη ζωή της σημειώνει πως αισθάνεται «ανυπομονησία, κάποιο άγχος αλλά και ενθουσιασμό». «Ανοίγεται ένας νέος κόσμος μπροστά μου κι αυτό είναι κάτι που μου αρέσει», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι παρότι ο τρόπος μελέτης στο πανεπιστήμιο διαφέρει από εκείνον στο Λύκειο, στόχος της είναι η ίδια να σταθεί το ίδιο συνεπής στις υποχρεώσεις της. Από εκεί και πέρα, η Θεσσαλονίκη ήταν μέσα στις επιλογές της καθώς η μητέρα της έλκει την καταγωγή της από τη βόρεια Ελλάδα. «Σίγουρα αισθάνομαι ένα άγχος καθώς πάω σε μια πόλη μεγαλύτερη από τα Χανιά. Όμως νομίζω ότι θα είναι ωραία», τονίζει καταλήγοντας.

Νίκος Γαλανάκης

Με ανάμεικτα συναισθήματα αντιμετώπισε την ανακοίνωση των βάσεων ο Νίκος Γαλανάκης καθώς παρότι συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία (από 17.950 έως 18.100) δεν κατάφερε να πετύχει την είσοδό του στις σχολές των δύο πρώτων επιλογών του. «Ήθελα Ιατρική ή Οδοντιατρική, ωστόσο, ανέβηκαν πολύ οι βάσεις και περνάω στη Φαρμακευτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», αναφέρει και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι θα ανέβουν τόσο πολύ οι βάσεις και αισθάνομαι απογοήτευση». Από εδώ και πέρα, όπως λέει, θα εγγραφεί στη Σχολή που πέτυχε και θα “ζυγίσει” μέσα του τα επόμενα βήματά του. «Λογικά θα ξαναδώσω. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια απόφαση που παίρνεται εύκολα», τονίζει.

Σταμάτης Καρακατσάνης

Στη σχολή ΗΜΜΥ στο ΕΜΠ εισήχθη ο Σταμάτης Καρακατσάνης. «Ήταν η πρώτη μου επιλογή, κάτι που ήθελα πολύ. Οι βάσεις μπορεί να εκτοξεύτηκαν αλλά επιτεύχθηκε ο μεγάλος στόχος και πιστεύω ότι βοήθησε και ο παράγοντας τύχη. Ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας αυτής πάει στο σχολείο, στο φροντιστήριο και στους γονείς μου» αναφέρει ο αυριανός φοιτητής, που ελκύεται από τις θετικές επιστήμες και επιθυμεί να εργαστεί στην πρακτική εφαρμογή τους.

Αντώνης Λιναράκης

Επάγγελμα… νομικός για τον Αντώνη Λιναράκη που πέρασε στη Νομική Θεσσαλονίκης. Ο Αντώνης δηλώνει ανακουφισμένος καθώς « ήταν μια αρκετά δύσκολη- σκληρή χρονιά αυτή που πέρασε. Πιστεύω ότι ανταμείφθηκε ο κόπος μου και όλα αυτά τα οποία θυσίασα και ο κάθε μαθητής ξέρει ο ίδιος τον κόπο και τον αγώνα του. Οι πανελλαδικές είναι ένας μαραθώνιος, ένας αγώνας διαρκείας ! Είμαι χαρούμενος γιατί έγραψα πολύ καλά και έτσι επέλεξα εγώ που θα περάσω και όχι ο βαθμό μου».

Κωνσταντίνος Ρέττος

Στην Ιατρική Ηρακλείου θα σπουδάσει σε λίγες εβδομάδες ο Κωνσταντίνος Ρέττος. Χαρούμενος ο Κωνσταντίνος αφού «ήταν ο πρώτος στόχος μου. Ήθελα και Θεσσαλονίκη αλλά και στο Ηράκλειο είναι καλά».
Ο Κωνσταντίνος δηλώνει την ικανοποίηση του για τις αυριανές του σπουδές αφού «η ιατρική είναι μια επιστήμη που με ενδιαφέρει πάρα πολύ και ως αντικείμενο σπουδών και αύριο ως εργασία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την επιλογή μου».

Γιώργος Ροκάκης

Στη σχολή αεροναυπηγών στην Πάτρα πέρασε ο Γιώργος Ροκάκης. «Ήταν η δεύτερη μου επιλογή αλλά ήταν κάτι που επίσης μου άρεσε πολύ. Επίσης η πόλη των Πατρών ξέρω ότι έχει πολύ καλό Πανεπιστήμιο και ως πόλη είναι πολύ ωραία» αναφέρει. Ο ίδιος εκτιμά πως η συγκεκριμένη σχολή του δίνει δυνατότητες για ευρύτερες σπουδές και πολλές δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση. «Είμαι χαρούμενος για ότι πέτυχα. Οι Πανελλήνιες μου φαίνονται μια υπερτιμημένη διαδικασία, που προσωπικά με δυσκόλεψε κυρίως τον τελευταίο μήνα» τονίζει.

Κυριάκος Γουμενάκης

Για δικαίωση κόπων κάνει λόγο ο Κυριάκος Γουμενάκης που θα σπουδάσει σε λίγες ημέρες στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης. «Ανέβηκαν πολύ οι βάσεις, για μόλις οκτώ μόρια έχασα την Αθήνα αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με στεναχωρεί γιατί και η Θεσσαλονίκη είναι πολύ καλή επιλογή» τονίζει. Ο Κυριάκος έχει συλλέξει πληροφορίες για τη νέα του σχολή και τις δυνατότητες που δίνει για το μέλλον. «Το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης έχει μεγάλη σημασία πέρα από το αντικείμενο σπουδών και η σχολή αυτή δίνει πολλές ευκαιρίες» επισημαίνει.

Θανάσης Κομνίτσας

«Ήταν το αντικείμενο στο οποίο είχα κλήση, το είχα βάλει στόχο από πέρυσι, εκεί ήθελα να περάσω και είμαι πολύ χαρούμενος που το κατάφερα» τονίζει ο Θανάσης Κομνίτσας που εισήχθη στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 43. Ο Θανάσης εμφανίζεται ικανοποιημένος καθώς πιστεύει ότι δικαιώθηκαν οι κόποι και οι προσπάθειες που κατέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια.

Ηρώ Λουγιάκη

Ψυχολογία επιθυμούσε να περάσει η Ηρώ Λουγιάκη και μάλιστα στο Ρέθυμνο και τα κατάφερε! «Είμαι πολύ χαρούμενη που πέρασα στην πρώτη μου επιλογή, όπως κι οι περισσότερες από τις φίλες μου!» μας λέει η Ηρώ η οποία είναι ενθουσιασμένη για το γειτονικό Ρέθυμνο γιατί της αρέσει σαν πόλη αλλά κυρίως σαν τμήμα. «Επέλεξα το Τμήμα Ψυχολογίας Ρεθύμνου γιατί έχω ακούσει πολύ καλά λόγια κι επίσης ασχολείται με την Κλινική Ψυχολογία, έναν τομέα που με ενδιαφέρει πολύ» δηλώνει, ενώ στα μελλοντικά της σχέδια είναι να εργάζεται στο δικό της γραφείο και να δέχεται ανθρώπους σε αυτό συζητώντας για τα ζητήματα που τούς απασχολούν. Για την ώρα, έχει “κλείσει” ήδη το σπίτι στο οποίο θα μείνει κι ανυπομονεί να ξεκινήσει την φοιτητική της ζωή.

Μαργαρίτα Μπατάκη

Ανάμεσα σε Νομική και Ψυχολογία βρισκόταν η Μαργαρίτα Μπατάκη όταν σκεφτόταν που θα δηλώσει, την κέρδισε όμως η Ψυχολογία και πέρασε στην Θεσσαλονίκη, την πρώτη της επιλογή. «Νομίζω ότι ο τομέας αυτός μου ταιριάζει περισσότερο και μπορώ να εξελιχθώ κι εγώ μέσα από αυτό το αντικείμενο». Η ίδια δηλώνει πολύ χαρούμενη κι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, αλλά κι ευγνωμοσύνη για το Μουσικό Σχολείο που φοιτούσε και τη βοήθεια που είχε. «Ανυπομονώ να βρεθώ στην Θεσσαλονίκη, να βιώσω από κοντά τα μαθήματα της Σχολής γιατί μου φαίνονται όλα τόσο ενδιαφέροντα» δηλώνει η ίδια, ενώ έχει ήδη φανταστεί το επαγγελματικό της μέλλον, λέγοντας «θα ήθελα να ανοίξω δικό μου γραφείο κάποια στιγμή, αλλά και κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω στην ειδική αγωγή ή την μουσικοθεραπεία, συνδυάζοντας έτσι δύο πεδία ενδιαφέροντος».

Ευανθία Γκόγκου

«Πρώτη μου επιλογή ήταν η Ιατρική, δεύτερη η Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης και είμαι χαρούμενη που πέρασα σε αυτήν, γιατί και αυτή είναι μια επιστήμη που είναι δι΄πλα στον άνθρωπο και τον βοηθάει» δηλώνει η Ευανθία Γκόγκου. Η Ευανθία ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τη Θεσσαλονίκη και εμφανίζεται πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα . «Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα ανέβουν τόσο πολύ οι βάσεις αλλά τέλος καλό…όλα καλά» τονίζει.

Δήμητρα Μουσουράκη

Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, την πρώτη της επιλογή, θα σπουδάζει η Δήμητρα Μουσουράκη. «Είναι κάτι που πάντα ήθελα, ήταν η πρώτη μου επιλογή και δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου» λέει η νεαρή κοπέλα. Πέρα από το ενδιαφέρον των σπουδών η Δήμητρα έχει ψάξει αρκετά και την αυριανή επαγγελματική αποκατάσταση. «Μπορείς να δουλέψεις σε μουσεία, σε εκθέσεις, να εργαστείς στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι ένα αντικείμενο που σου δίνει πολλές δυνατότητες» καταλήγει.

Ειρήνη Κασσάρα

«Από μικρή μου έλεγαν πολλοί ότι… δικηγορίζω να λοιπόν που πέρασα στη Νομική την επιστήμη που με ενδιαφέρει πάρα πολύ» είναι τα λόγια της Ειρήνης Κασσάρα που μπήκε στη Νομική Κομοτηνής. Η συνομιλήτρια μας ετοιμάζεται για να αναζητήσει σπίτι στην πόλη της Θράκης. «Έχω ακούσει καλά σχόλια για την πόλη και τη σχολή» λέει και συμπληρώνει πως «η νομική σου ανοίγει πολλές πόρτες. Μπορείς να βρεις εργασία ως δικαστικός, νομικός σύμβουλος, δημοσιογράφος… σου δίνεις πολλές δυνατότητες!».

Μάιρα Γιαννουλάκη

Στην πρώτη της επιλογή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο εισήχθη και ετοιμάζεται να μεταβεί στην πρωτεύουσα η Μαϊρα Γιαννουλάκη, η οποία αφού συγκέντρωσε 18.600 μόρια πλέον απολαμβάνεις τους καρπούς του κόπου της. «Την απόφαση για την συγκεκριμένη Σχολή την έλαβα αφού έδωσα Πανελλήνιες! Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε και η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών αλλά αισθάνομαι ότι πήρα την σωστή απόφαση γιατί μου ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μου, τις δεξιότητές μου κοκ» αναφέρει η Χανιώτισσα μελλοντική φοιτήτρια, η οποία δηλώνει ενθουσιασμένη για το μέλλον της στην Αθήνα. Η ενασχόληση της μητέρας της με τον εν λόγω τομέα την επηρέασε στην επιλογή της, όπως και οι καθηγητές της.

Μαριφύλλη Δόση

Έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πετύχαμε την Μαριφύλλη Δόση, η οποία πλέον ετοιμάζεται για την Νομική Σχολή κι μετέβη κιόλας στην συμπρωτεύουσα για να δει το Πανεπιστήμιο αλλά και να βρει κατοικία. «Νιώθω τέτοια ανακούφιση τώρα που ξέρω ότι πέρασα εκεί που ήθελα και πέτυχα τον στόχο μου…! Ένιωσα ότι ό,τι έκανα αυτά τα δύο απαιτητικά χρόνια ειδικά, απέδωσε» αναφέρει η ίδια περιχαρής πια, ενώ στάθηκε αρκετά τυχερή και βρήκε αμέσως το φοιτητικό της σπίτι. Όσον αφορά τα επόμενα βήματά της, νιώθει έτοιμη να τα εξερευνήσει, καθώς η Νομική είναι ένα ευρύ πεδίο όπως λέει, σημειώνοντας πως την ελκύει στο δικαστικό πεδίο αλλά και το εμπορικό δίκαιο στη δικηγορία.

Αθηνά Καράπα

Άλλη μια είσοδος εκ Χανίων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την Αθηνά Καράπα να πετυχαίνει τον πρώτο της στόχο και να γίνεται σύντομα φοιτήτρια στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με 19.040 μόρια που είχε συγκεντρώσει στις Πανελλαδικές. «Είναι αυτό που ήθελα κι είμαι πολύ ευχαριστημένη αλλά κι ανυπόμονη για να αρχίσω τον νέο αυτό κύκλο στη ζωή μου» σχολιάζει η νεαρή Αθηνά, η οποία δηλώνει “σοκαρισμένη” από την μεγάλη άνοδο των βάσεων σε πολλά πεδία και τμήματα. Η ίδια ελπίζει να έκανε τη σωστή για εκείνη επιλογή, ενώ ανυπομονεί να δει ποιο αντικείμενο θα της ταιριάξει περισσότερο. «Εφόσον έχει μαθηματικά και φυσική η Σχολή, σίγουρα θα βρω κάτι που θα μου αρέσει, μιας κι αυτά ήταν τα αγαπημένα μου μαθήματα» μάς λέει τέλος η ίδια.

Στελλίνα Μαρινάκη

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ιατρική Ηρακλείου ήθελε να σπουδάσει η Στελλίνα Μαρινάκη και τα αποτελέσματα των βάσεων την αποζημίωσαν και με το παραπάνω. «Από την αρχή αυτήν την Σχολή είχα στο μυαλό μου, όταν όμως είδα τα μόρια που συγκέντρωσα, το επιβεβαίωσα. Χάρηκα πολύ για τους βαθμούς μου, αλλά κυρίως τώρα που εισάγομαι στην Ιατρική» αναφέρει η ίδια. Για την Στελλίνα προτεραιότητα δεν ήταν το να εισαχθεί σε μια σχολή κοντά στο σπίτι της αλλά η ίδια η Σχολή, καθώς το αντικείμενο είναι αυτό που την ενδιαφέρει. Όπως μας λέει δεν έχει σκεφτεί ακόμη κάποια ειδικότητα που θα της ταίριαζε περισσότερο, ανυπομονεί όμως να τα δει όλα από κοντά και να διαλέξει αργότερα.

Γιάννης Μπλαζάκης

Μπορεί να πέρασε στην δεύτερή του επιλογή, στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΠΑ, κι όχι στο ΗΜΜΥ στο Μετσόβιο, όμως ο Γιάννης Μπλαζάκης είναι πολύ ευχαριστημένος γιατί ήθελε να ασχοληθεί με τον κλάδο της Πληροφορικής πρωτίστως. «Ευτυχώς έχω βρει ήδη σπίτι για να μείνω στην πρωτεύουσα και ανυπομονώ να ζήσω το κομμάτι “φοιτητική ζωή”» αναφέρει ο νεαρός Γιάννης, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό μετέπειτα καθώς υπάρχει καλή επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα της Πληροφορικής αλλά και στο κομμάτι του προγραμματισμού και των εφαρμογών που τον ενδιαφέρει αρκετά.

Μαρία Μπολιώτη

Μια μικρή απογοήτευση που δεν θα καταφέρει να σπουδάσει μαζί με την φίλη της λόγω ανόδου των βάσεων νιώθει η Μαρία Μπολιώτη, η οποία όμως είναι ενθουσιασμένη που εισάγεται στην πρώτη της επιλογή, την Ιατρική Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αναφέρει ότι είχανε βρει και σπίτι για να συγκατοικήσουν, αλλά τώρα θα χρειαστεί να μπει πάλι στη διαδικασία αναζήτησης για την ίδια. «Η αλήθεια είναι πως δεν ήθελα πάντα Ιατρική, ενώ μέχρι την Α’ Λυκείου σκεφτόμουν το Μαθηματικό. Με ενθουσίασε όμως τόσο πολύ η Βιολογία και με τράβηξε αυτός τομέας» δηλώνει με σιγουριά πια η Μαρία, η οποία αγαπάει τα παιδιά και σκέφτεται να ακολουθήσει πιθανώς την ειδικότητα της Παιδιάτρου. Ωστόσο, δεν έχει κατασταλάξει ακόμη κι όλα πλέον είναι ανοιχτά για την ίδια.

Ευαγγελία Παπαδάκη

«Ήταν και είναι πρώτη μου επιλογή το Ρέθυμνο κι είμαι πολύ χαρούμενη που πέρασα στο τμήμα της Ψυχολογίας» αναφέρει η Ευαγγελία Παπαδάκη, η οποία δεν κρύβει ότι προβληματίστηκε για λίγο όταν είδε ότι μπορούσε να περάσει και Νομική. Ωστόσο, όπως δηλώνει με μεγάλη σιγουριά είναι πως η Ψυχολογία είναι το μόνο επάγγελμα στο οποίο μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της στο μέλλον. «Ήταν πολύ δύσκολη για μένα η χρονιά που πέρασε, αλλά απέδωσαν οι κόποι μου. Ήθελα να είμαι ρεαλίστρια, οπότε προσπαθούσα να μην έχω πολύ ψηλές προσδοκίες» δηλώνει η εν δυνάμει φοιτήτρια, η οποία επέλεξε συνειδητά το γειτονικό Ρέθυμνο. «Δεν είχα κάποιον ιδιαίτερο “καημό” να φύγω από την Κρήτη, μου αρέσει εδώ και έχω λάβει τις καλύτερες συστάσεις για το συγκεκριμένο Τμήμα» σχολιάζει, ενώ εκφράζει την επιθυμία της να λάβει κάποια εξειδίκευση αφότου αποφοιτήσει με καλή βαθμολογία πάλι.

Αντωνία Στρατάκη

Στην Ιατρική Αθήνας για να βοηθάει τον κόσμο όπως αγαπάει να κάνει στόχευε και τα κατάφερε η Αντωνία Στρατάκη, η πρώην μαθήτρια που είχε συγκεντρώσει 19.100 μόρια στις πανελλήνιες εξετάσεις. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη και χαρούμενη που ανταμείφθηκαν οι κόποι μου» αναφέρει η Αντωνία, η οποία πια προετοιμάζεται να μεταβεί στην πρωτεύουσα και να ξεκινήσει δυναμικά το νέο αυτό μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά της. Όπως αναφέρει, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και ψάχνει για οικία, ενώ όσον αφορά το άμεσο ή μακροπρόθεσμο μέλλον της δηλώνει έτοιμη να το εξερευνήσει, μιας κι είναι ένα λειτούργημα – επάγγελμα που το ήθελε ανέκαθεν.

Γιώργος Σούβαρης

Στρατιωτικές σχολές και συγκεκριμένα Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας έδειξαν οι χθεσινές βάσεις για τον Γιώργο Σούβαρη, με την πρώτη του επιλογή, την Σχολή Ικάρων, να μένει άπιαστη για πολύ λίγο, λόγω ανόδου βάσεων. «Το γεγονός της επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και το ότι υπάρχει μεγάλη βάση στα Χανιά, έπαιξαν σίγουρα τον ρόλο τους στις επιλογές μου» μας λέει ο ίδιος, ο οποίος δεν δείχνει να προβληματίζεται ιδιαίτερα για τις απαιτητικές σπουδές του στρατού, μακριά συνήθως από την λεγόμενη φοιτητική ζωή, παρόλο που «υπάρχουν σίγουρα δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι συνηθίζονται όλα με τον καιρό και δεν με προβληματίζει». Εφόσον ολοκληρώσει τις σπουδές του, επιθυμεί να επιστρέψει στα Χανιά και να εργαστεί εδώ.

Ελένη Παυλάκη

Κατά 500 μόρια ανέβηκε η πρώτη επιλογή της Ελένης Παυλάκη, η οποία εισήχθη και πάλι στην ΑΣΟΕΕ αλλά σε διαφορετικό τμήμα, σε αυτό της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Μόνο αυτά δήλωσα στο μηχανογραφικό μου, διότι δεν ήθελα να περάσω σε κάτι άλλο. Η μόνη διαφορά ουσιαστικά είναι ότι η πρώτη μου επιλογή περιελάμβανε τον κλάδο της Πληροφορικής που με ενδιαφέρει, οπότε μετέπειτα θα επιχειρήσω να κάνω κάποια σχετική εξειδίκευση» αναφέρει η Ελένη, η οποία έχει ήδη βρει την φοιτητική της στέγη στην Αθήνα. Στην συνομιλία μας εκφράζει την μικρή απογοήτευση που νιώθει από την αναπάντεχη άνοδο των βάσεων, που στέρησε πιθανώς σε πολλά παιδιά την είσοδο σε σχολές προτίμησης. «Πιστεύω πως η Σχολή είναι ένας από τους τρόπους για να βρει ο καθένας τον δρόμο του, όχι όμως ο μοναδικός» δηλώνει τέλος η ίδια, επισημαίνοντας πως το μέλλον μας δεν εξαρτάται από αυτό.

Θανάσης Καλανδράνης

Τρίτος στην Αρχιτεκτονική Αθηνών εισήχθη ο Θανάσης Καλανδράνης, πετυχαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον στόχο που είχε από την Α’ Λυκείου. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την απόδοσή μου και τα αποτελέσματα» αναφέρει ο Θανάσης, ο οποίος όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις αναχώρησε για την πρωτεύουσα προκειμένου να αναζητήσει κατοικία. «Είναι ίσως τρομακτικό να φεύγεις από τον τόπο σου και το ίδιο σου το σπίτι, αλλά έτσι σου δίνονται παραπάνω ευκαιρίες, εμπλουτίζεις τις εμπειρίες σου, ενώ διευρύνονται κι οι ορίζοντες» μας λέει ο ίδιος. Όπως σημειώνει, η Σχολή φαίνεται πως επικεντρώνεται στο καλλιτεχνικό και λιγότερο στο τεχνικό κομμάτι, κάτι που ο δημιουργικός εαυτός του προτιμά και είναι ένας από τους λόγους που την επέλεξε.

Λίνα Βυτινιώτη

Τέταρτη στη Φιλολογία Ρεθύμνου πέρασε η Λίνα (Λαμπρινή-Αθηνά) Βυτινιώτη, δηλώνοντας στα “Χ.ν.” ιδιαίτερα χαρούμενη. Η ίδια σχολίασε πως «η χρονιά των πανελληνίων είναι σίγουρα μια ψυχοφθόρα περίοδος για όλους τους μαθητές, αλλά αυτό που κατάλαβα μέσα από την δικιά μου εμπειρία είναι πως αν είσαι στοχοπροσηλωμένος και αρχίσεις την προσπάθεια με όρεξη χωρίς να αφήσεις κενά, εν τέλει δεν υπάρχει λόγος άγχους και η χρονιά κυλάει ομαλά». Η Λίνα στέκεται στη σημασία των εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως «είχα την τύχη να με αναλάβουν υπέροχοι καθηγητές που ήταν πάνω από όλα παιδαγωγοί», ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε, όπως μας αναφέρει, «η στήριξη των γονιών μου». Όσο για τους μελλοντικούς της στόχους, σχολιάζει: «Να τελειώσω την σχολή και να έχω μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση, σε όποιο τομέα επιλέξω να εργαστώ».

Κέλλυ Καραπανταζή

Στη Σχολή Ικάρων Εφοδιαστών και δεύτερη επιλογή για την ίδια εισήχθη η πρώην μαθήτρια Κέλλυ Καραπανταζή. «Νιώθω ικανοποιημένη που πέρασα σε στρατιωτική σχολή και παρόλο που είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα αδημονώ να μεταβώ στην Αθήνα και να τη ζήσω» αναφέρει η Κέλλυ, η οποία όπως μας λέει δεν είχε κάποιον στρατιωτικό από το περιβάλλον της που να την επηρέασε στο να ακολουθήσει αυτόν τον τομέα, αλλά ήταν κάτι που άρεσε στην ίδια. «Παρόλο που είναι σημαντικός παράγοντας η επαγγελματική αποκατάσταση που φαίνεται να προσφέρει ο τομέας, δεν θα τον επέλεγα άμα δεν το ήθελα» τονίζει κλείνοντας.

Μανούσος Παυλάκης

Στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης περνάει ο Μανούσος Παυλάκης, σχολή της πρώτης του επιλογής. Ο ίδιος εξηγεί πως «ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τις Πανελλήνιες είναι να απομυθοποιήσει την αναγκαιότητά τους, όπως αυτή συχνά παρουσιάζεται από τους υπόλοιπους». Ο Μανούσος συμπληρώνει πως «ασφαλώς είναι σημαντικές για αυτούς που θέλουν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο, όμως στο τέλος της ημέρας πρόκειται για μια απλή μορφή εξέτασης, όπως όλες οι άλλες που έχουν δώσει τα περισσότερα παιδιά της Γ’ Λυκείου. Η ιδέα των εξετάσεων είναι αυτή που πραγματικά κάνει την όλη κατάσταση να φαντάζει τρομακτική, σε συνδυασμό με την πίεση από τον περίγυρο μερικές φορές. Πράγματα απλά, της καθημερινότητας, όπως βόλτες στον λίγο αυτόν ελεύθερο χρόνο, μια σταθερή ρουτίνα διαβάσματος και ύπνου. Ειδικά στο τέλος της χρονιάς, όπου το άγχος κορυφώνεται, είναι σημαντικό να “ξεκουράσεις” το μυαλό από την πίεση των εξετάσεων. Όλα αυτά με βοήθησαν να πιάσω την σχολή που ήθελα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα