Ο όρος πολλαπλές ταχύτητες ή “μεταβλητής γεωμετρίας” χρησιμοποιείται για να περιγράφει τη διαφοροποιημένη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολλαπλές ταχύτητες είναι αποδεκτές στην Ευρώπη λόγω των ανυπέρβλητων διαφορών μεταξύ των 27 χωρών-μελών.
Όμως, οι πολλαπλές ταχύτητες σε μια περιφέρεια ή σε ένα νομό είναι καταστροφικές για το τουριστικό μας προϊόν.
Οι πολλαπλές ταχύτητες υπάρχουν σε κάθε τομέα της καθημερινότητας μας κι ιδιαίτερα όσους επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν.
Ο μέσος τουρίστας απορρίπτει, καταδικάζει τέτοιες συνθήκες και γράφει στα ιντερνετικά μέσα
«Μην επισκέπτεστε τα Χανιά με αυτοκίνητο!..
Και επειδή αδιέξοδα δεν υπάρχουν, ας βρούμε κοινές ταχύτητες τουλάχιστον στον νομό μας.
Στο σημείωμα κάνω προσπάθεια να αναδείξω λίγες από τις διαφορετικές ταχύτητες που κινείται η τοπική κοινωνία-οικονομία και κατ’ αντιστοιχία εμείς οι πολίτες της.
Να διατηρείται καθαρή
Χαρακτηριστική ένδειξη των πολλαπλών ταχυτήτων είναι ο βαθμός οργάνωσης και της καθαριότητας των παραλιών μας.
«Τι κι αν έχουν πάρει γαλάζιες σημαίες;».
Για παράδειγμα η παραλία που σύμφωνα με την πινακίδα καθαρίστηκε από το ίδρυμα Λασκαρίδη είναι γεμάτη σκουπίδια.
Τα οποία το πιθανότερο είναι να σκορπίστηκαν από ένα γεμάτο κάδο που είναι χωμένος σε μια άκρη της. «Να την διατηρούμε καθαρή», μας προτρέπει η πινακίδα που έχει ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2019.
Θα τολμήσουμε; (Χανιώτικα Νέα 10.7.2019)
«Το πρόβλημα της διάβρωσης είναι κοινό σχεδόν σε όλες τις παραλίες. Η άμμος χάνεται παντού. Επιστήμονες ειδικοί στη δυναμική των ακτών τονίζουν ότι τα αίτια είναι ανθρωπογενή και οφείλονται σε ποικίλες λανθασμένες παρεμβάσεις πριν και μετά την εμφάνιση του προβλήματος.
Σκοπός του σημειώματος είναι να διεγείρουμε το ενδιαφέρον του Δήμου Χανίων για την αποκατάσταση της χαμένης παραλίας του Κουμ Καπί.
Χανιώτης ειδικός επιστήμονας ο Ρούσσος Ζομπανάκης που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες σε παραλιακή καφετέρια στο Κουμ Καπί όταν του θέσαμε το θέμα της διάβρωσης της παραλίας μας είπε ότι:
«Κατ’ αρχήν είναι εφικτή η αποκατάσταση της παραλίας. Θα απαιτηθεί μελέτη για να εξεταστούν οι συνθήκες που επικρατούν εδώ τα βάθη της θάλασσας κ.ά.
Κι όταν τον ρωτήσαμε για το κόστος ενός τέτοιου έργου η απάντηση του ήταν ενθαρρυντική.
«Πρόχειρα υπολογίζω ότι η μελέτη, η παρέμβαση και η επίβλεψη του εγχειρήματος θα φθάσει τα 250.000 ευρώ. Σε ελάχιστες εβδομάδες η όψη της παραλίας του Κουμ Καπί θα αλλάξει», μας είπε.
Μας περιέγραψε σε συντομία τις τεχνικές που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και φεύγοντας μας είπε ότι είναι στη διάθεση του Δήμου Χανίων.
Φέτος η ιστορία επαναλαμβάνεται με ευλάβεια. Η διάβρωση της ακτής έφερε το αποτέλεσμα που φαίνεται σε προχθεσινή φωτογράφιση.
Η απορία των κατοίκων και των επαγγελματιών του Κουμ Καπί είναι γιατί η φροντίδα της κεντρικής παραλίας της πόλης είναι ανύπαρκτη;
Μεταφερόμενα σκουπίδια
Μου το είχαν αναφέρει σαν ανέκδοτη συνήθεια Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό και δεν περίμενα ότι συμβαίνει στην πόλη μας. Σε πόλεις της Δυτικής Ευρώπης οι αστοί χρεώνονται τέλη αποκομιδής ανάλογα με το πόσο γεμάτος είναι ο κάδος της γειτονιάς τους. “Ευφυείς” Ελληνες μεταφέρουν τα απορρίμματα τους σε άλλες γειτονιές για να αποφύγουν τις παραπανίσιες χρεώσεις.
Στην πόλη μας φαίνεται ότι είτε κάποιοι κάδοι γεμίζουν ταχύτερα, είτε η συχνότητα αποκομιδής είναι διαφορετική. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο αγροτικά αυτοκίνητα γεμάτα απορρίμματα να ξεφορτώνουν σε όποιο κάδο βρουν χώρο.
Είναι κι αυτό σημάδι μιας διαφορετικής ταχύτητας.
Ταχύτητα “Ημιταχώς”
Εγραφα πριν 15 μέρες ότι με “ταχύτητα Ημιταχώς” δεν έχομε διακοπές ρεύματος και ο ΔΕΔΗΕ μας τρέλανε με 2 απανωτές στην περιοχή μου -μια 8ώρη και μια 2ώρη, χωρίς φυσικά ειδοποίηση.
Εγραφα επίσης ότι θα αυξηθούν τα τροχαία κι έπεσα θύμα, όντας σταματημένος σε ουρά, μια αφηρημένη κυρία έπεσε πάνω μου.
Εγραφα ότι είναι ανάγκη τα έργα στην “εθνική μας οδό” ανατολικά και δυτικά της πόλης να παραδοθούν έγκαιρα. Προχθές τα συνεργεία σε ένα τμήμα του Β.Ο.Α.Κ. δυτικά του Κολυμβαρίου ήταν άφαντα κι ενώ ήταν εμφανές ότι η ολοκλήρωση του έργου είναι στο τελικό στάδιο. Τέλος, έγραφα ότι για τους προνοητικούς επιχειρηματίες “Ημιταχώς” σημαίνει ΤΑΕ, δηλαδή ταχύτητα, άνεση, εξυπηρέτηση. Με ευχάριστη έκπληξη παρατήρησα τις εξαιρετικές ανακαινίσεις που έκαναν προνοητικοί επιχειρηματίες. Είναι αυτοί που κερδίζουν τη φετινή σαιζόν, τους Ελληνες επισκέπτες και τους ντόπιους.
Πρόσω ολοταχώς για τα παιδιά
Μητέρες μεταφέρουν την αγωνία τους «Εκλεισαν τα Δημοτικά Σχολεία τι θα κάνουμε τα παιδιά μας;». Γνωρίζουμε ότι αν η τοπική μας οικονομία πηγαίνει με “Ημιταχώς” αυτό δεν ισχύει για παιδιά και έφηβους, για αυτά υπάρχει μια ταχύτητα “Πρόσω ολοταχώς”. Το ερώτημα είναι «Τι θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά όσων δεν έχουν την δυνατότητα να τα κατευθύνουν σε επ’ αμοιβή δραστηριότητες;».
Ενδιαφερόμενοι γονείς προτείνουν τη λειτουργία, χωρίς χρέωση:
• του Δημοτικού κινηματογράφου μια φορά την εβδομάδα για τα Χανιωτάκια.
• των Παιδικών Βιβλιοθηκών για δανεισμό μόνο.
• Δημοτικών αθλητικών τμημάτων σε όσους χώρους είναι διαθέσιμοι στον αστικό ιστό.
Συμπερασματικά
Η διαχείριση πρωτόγνωρων καταστάσεων, όπως αυτές που βιώνουμε φέτος το καλοκαίρι απαιτεί:
• εναλλακτικές προσεγγίσεις,
• ανόμοιες τακτικές,
• ασύμμετρες ενέργειες,
• γρήγορα ανακλαστικά και
• προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών.
Ολα αυτά για να μπορούμε να τρέχουμε όλοι με την ίδια ταχύτητα και να κερδίσουμε ολοκληρωτικά τους πρώτους επισκέπτες μας.
Τα βιβλία του “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”, “Γνωστική ανάπτυξη” διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.