Με μεγάλη προσέλευση κόσμου συνεχίζεται στη Δυτική Τάφρο των Χανίων η έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος” που ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Αυγούστου. Στο επίκεντρο της έκθεσης είναι η κρητική χλωρίδα και τα τοπικά προϊόντα ποιότητας που συνεχώς κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.
Κεραμειανό μέλι, αλατσολιές Σελίνου, χανιώτικα λουκούμια, παξιμάδια από τα Σφακιά, παραδοσιακό παγωτό και άλλα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα είναι κάποια από αυτά που τα “Χ.Ν” συνάντησαν χθες στα περίπτερα της έκθεσης μιλώντας με τους παραγωγούς για τις εντυπώσεις από τη συμμετοχή τους.
Κεραμειανό μέλι
Θυμαρίσιο μέλι από τα Κεραμειά, ρακόμελο και τσικουδιά συναντάμε στο περίπτερο του κ. Γιάννη Νικηφοράκη που συμμετέχει στον “Αγροτικό Αύγουστο”.
«Το βασικό μας προϊόν είναι το θυμαρίσιο μέλι. Ομως έχουμε και δικό μας καζάνι και βγάζουμε τσικουδιά, φτιάχνουμε και ρακόμελο, όλα στη Δρακόνα Κεραμειών. Η επιχείρηση παραγωγής, συσκευασίας μελιού ξεκίνησε το 2004 και συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή, διότι μέσα από την έκθεση αυξάνουμε το πελατολόγιό μας κυρίως ως προς τους ξένους, διότι οι ντόπιοι μας γνωρίζουν ήδη, αφού μπορούν να μας βρουν σε τοπικά καταστήματα», ανέφερε ο κ. Νικηφοράκης.
Αλατσολιές Σελίνου
Αλατσολιές από τα Πλεμενιανά Σελίνου παρουσιάζει στο περίπτερό του ο κ. Στέλιος Αρχοντάκης που συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος”.
«Τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά, τόσο οι αλατσολιές όσο και οι τσακιστές. Μάλιστα πρόσφατα αρχίσαμε να φτιάχνουμε και μικρά χειροποίητα σαπούνια. Οι εντυπώσεις από τη συμμετοχή στην έκθεση μέχρι στιγμής είναι καλές, αν και συμμετέχουμε πρώτη φορά», ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης.
Χανιώτικα λουκούμια
Σαράντα πέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η οικογενειακή επιχείρηση Αφοί Γκουντέλου με χανιώτικα λουκούμια που εδρεύει στις Μουρνιές και την οποία συναντάμε στον “Αγροτικό Αύγουστο”.
Λουκούμια με γεύση περγαμόντο, τριαντάφυλλο, μαστίχα, πορτοκάλι, λεμόνι και βανίλιες σε πολλές γεύσεις, γλυκά του κουταλιού και κουραμπιέδες είναι τα προϊόντα που παρασκευάζει η χανιώτικη επιχείρηση. Φέτος, όπως μας λέει η Κική Γκουντέλου, η επιχείρηση έβγαλε στο εμπόριο μια νέα γεύση: λουκούμια με αμύγδαλο. «Συμμετέχουμε πολλές χρονιές στον “Αγροτικό Αύγουστο” και μέχρι τώρα είμαστε ευχαριστημένοι. Μάλιστα παρατηρούμε πως μετά από κάθε έκθεση έχουμε περισσότερες πωλήσεις και παραγγελίες. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, διότι οι τιμές μας είναι ήδη χαμηλές και μέσα από την έκθεση διαφημίζεται καλύτερα το προϊόν μας», επεσήμανε η κα Γκουντέλου.
Βιολογικό φιστικοβούτυρο
Βιολογικό φιστικοβούτυρο με ιδιοπαραγόμενο καρπό, πρώτης σοδειάς, παρουσιάζει στο περίπτερό της η οικογένεια Κυριαζίδη που συμμετέχει για πρώτη φορά στον “Αγροτικό Αύγουστο”.
«Η οικογένεια ασχολείται χρόνια με βιολογικές καλλιέργειες σε σιτάρια και προϊόντα όπως το βιολογικό φιστικοβούτυρο. Συμμετέχουμε για πρώτη φορά στην έκθεση και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία του Δήμου Χανίων. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για το προϊόν που του κάνει αρχικά εντύπωση, δοκιμάζει και του αρέσει, παρόλο που δεν είναι πολύ συνηθισμένο στην ελληνική κουλτούρα. Μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει ακόμη και σκέτο ή πάνω σε ψωμί ή με γιαούρτι και άλλες μεσογειακές συνταγές. Επίσης το προτιμούν πολύ οι αθλητές επειδή είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη και δίνει ενέργεια», μας λέει η Κυριακή Καραφυλλίδου, υπεύθυνη του περιπτέρου.
Παξιμάδια από τ’ Ασκύφου
Από το 1979 λειτουργεί στ’ Ασκύφου Σφακίων ο παραδοσιακός σφακιανός φούρνος Καρκάνη “Τα Λευκά Ορη” που συμμετέχει και φέτος στην έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος”.
«Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που περνά από γενιά σε γενιά. Ο φούρνος ιδρύθηκε από τον Ευστράτιο Καρκάνη, τον πατέρα του συζύγου μου και σήμερα τον λειτουργούμε εμείς. Εχουμε μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως παραδοσιακό σφακιανό παξιμάδι, πολύσπορο, χωρίς αλάτι, κρίθινο, σταρένιους και εφτάζυμους ντάκους, με ντομάτα και ρίγανη, κουλουράκι κ.ά.», μας είπε η κα Κατερίνα Καρκάνη.
Φέτος η επιχείρηση έβγαλε στο εμπόριο και νέα είδη παξιμαδιού από χαρούπι και λαδορίγανη. «Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στην έκθεση. Φέτος έχει κόσμο, αλλά τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά λόγω της οικονομικής κρίσης. Πάντως λόγω της έκθεσης έχουμε βρει νέους πελάτες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η κα Καρκάνη.
Παραδοσιακό παγωτό
Παγωτό από φρέσκο πρόβειο γάλα παρουσιάζει στο περίπτερό της η χανιώτικη επιχείρηση Αντ. Γιαννούλης, που και φέτος κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Παγωτό – κανταΐφι, σοκολάτα, στρατσιατέλα, μέχρι και παγωτό χαρούπι παρασκευάζει φέτος η χανιώτικη επιχείρηση. Μάλιστα, όπως μας λέει η κα Αμαλία Γιαννούλη, το τυροκομείο βρίσκεται στον Φρε Αποκορώνου, αλλά η επιχείρηση παραγωγής παγωτού έχει εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης των Χανίων.
«Η οικογενειακή επιχείρηση έχει παράδοση στα τυροκομικά – γαλακτοκομικά προϊόντα από τον παππού στον γιο και στον εγγονό. Είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχουμε στον “Αγροτικό Αύγουστο”. Ο κόσμος κάθε χρόνο ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο. Φέτος έχουμε τη διπλάσια δουλειά από πέρυσι, διότι το μαθαίνουν όλο και περισσότεροι και το ζητάνε», επεσήμανε.
Κρητικά προϊόντα Συλλόγου Παραδοσιακής Λαϊκής Τέχνης “Χρυσοπηγή”
Με επτά περίπτερα συμμετέχει φέτος στον “Αγροτικό Αύγουστο” ο Σύλλογος Παραδοσιακής Λαϊκής Τέχνης “Χρυσοπηγή”. Σε ένα από αυτά παρουσιάζει χειροποίητα ξεροτήγανα, αβγοκαλάμαρα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες, τραχανά κ.ά. Ολα τα προϊόντα προέρχονται από αγνά παραδοσιακά υλικά και δημιουργούνται από τους εθελοντές του Συλλόγου.
«Οι επισκέπτες ενδιαφέρονται για τα παραδοσιακά προϊόντα, ειδικά όταν προέρχονται από έναν τοπικό Σύλλογο. Ωστόσο, φέτος, λόγω της κρίσης, οι πωλήσεις είναι περιορισμένες», ανέφεραν οι εθελόντριες του Συλλόγου Γεωργία, Μαριάννα και Εμμανουέλα.
Σφακιανά παξιμάδια
Παραδοσιακά παξιμάδια από τ’ Ασκύφου Χανίων συναντάμε στο περίπτερο του κ. Στ. Οικονομάκη. Εφτάζυμο, μυρωδάτο παξιμάδι, τριομίγαδο από αλεύρι ολικής, κριθάρι και σίκαλη, παξιμάδι από χαρούπι είναι τα “δυνατά” χαρτιά της επιχείρησης.
«Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, λειτουργεί από το 1969 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συμμετέχουμε εδώ και πολλά χρόνια στην έκθεση και οι εντυπώσεις μας μέχρι σήμερα είναι καλές. Ο κόσμος μας γνωρίζει και μας προτιμά λόγω της ποιότητας των προϊόντων», ανέφερε ο κ. Οικονομάκης.