Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Πολύ κρίσιµη η φετινή ∆ακοκτονία για την ποιότητα και την παραγωγή

Στρατηγική ανάγκη η 1η γενική διαβροχή να έχει ολοκληρωθεί πριν την πήξη του πυρήνα
  Η κρισιµότητα της ∆ακοκτονίας για την ποιότητα του ελαιολάδου στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη έχει επισηµανθεί πάρα πολλές φόρες στα ΕΛΑΙΟΝΕΑ και άλλα ΜΜΕ και έχει αποτελέσει θέµα αλλεπάλληλων υποµνηµάτων του ΣΕ∆ΗΚ προς ΥΠΑΑΤ. Πρόσφατα µάλιστα συζητήθηκε διεξοδικά και στη Γενική Συνέλευση του ΣΕ∆ΗΚ στο Ρέθυµνο όπου επισηµάνθηκε για άλλη µια φόρα η κρισιµότητα των φετινών συνθηκών και η ανάγκη αντιµετώπισης των σοβαρών προβληµάτων της ∆ακοκτονίας, τα οποια συνεχίζουν όχι µόνο να υφίστανται αλλα και να διευρύνονται και να διογκώνονται.
Η συζήτηση αυτή, που πραγµατοποιηθηκε µετά την εισήγηση που έγινε σύµφωνα µε το πρόγραµµα από τον κ. Νίκο Αφορδακό Γραµµατέα για θέµατα Παραγωγής  του απερχόµενου ∆.Σ.  του ΣΕ∆ΗΚ, βεβαία βασίστηκε στα αποτελέσµατα  και συµπεράσµατα που προέκυψαν από αναλύσεις που έγιναν στα πλαίσια του ∆ιαγωνισµού ποιότητας του ΣΕ∆ΗΚ  2022/23 και όχι σε αναλύσεις  της  φετινής (τελευταίας) παραγωγής, αφού σχετικός ∆ιαγωνισµός  δεν έγινε λόγω της πολύ χαµηλής παραγωγής της.  
Ωστόσο πέραν από τα προβλήµατα της περιόδου 2022/23 ήρθαν και τα προβλήµατα της τελευταίας εσοδείας 2023/24 τα οποια ήταν  πολύ σοβαρότερα, όχι µόνο από πλευράς ποιότητας του ελαιολάδου, όσο και από πλευράς υπολειµµάτων φυτοφαρµάκων!
Και το νέο αυτό σοβαρό πρόβληµα που επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις πολλών ελαιοτριβείων, είναι φανερό ότι προέκυψε από το ότι πολλοί παραγωγοί, προφανώς µη έχοντας µεγάλη εµπιστοσύνη στην κρατική δακοκτονία, έσπευσαν να προστατεύσουν την παραγωγή τους µε ανεξέλεγκτους ψεκασµούς καλύψεως µε ισχυρά και µη επιτρεπόµενα εντοµοκτόνα!  

Όµως η φετινή χρονιά της οποίας η παραγωγή – αν δεν υποστεί κάποια σοβαρή ζηµία από ασυνήθιστες ακραίες καιρικές συνθήκες – αναµένεται κάπως καλύτερη από την περσινή, φαίνεται να διατρέχει υψηλότερους κινδύνους για δακοπροσβολές. Και αυτό γιατί οι υψηλότερες θερµοκρασίες που εξώθησαν σε πρόωρη άνθηση τα δέντρα, σίγουρα θα συντελέσουν και σε πρωιµότερη εµφάνιση ατόµων ∆άκου της προηγούµενης περιόδου που διαχείµασαν σχετικά αλώβητα λογω του ηπίου χειµώνα που προηγήθηκε.
Εποµένως, η έγκαιρη εξουδετέρωση των πρώτων ατόµων «γεννητόρων» της χρονιάς, πρεπει να αποτελέσει ρεαλιστικη στρατηγική στην καταπολέµηση του εντόµου. Και αυτό γιατί ο ∆άκος, αφού πολλαπλασιάζεται γεωµετρικά γεννώντας από 200-300 αυγά σε κάθε γενιά, αν βρίσκει καταλλήλους καρπούς, µπορεί µέχρι τα µέσα της περιόδου να δηµιουργήσει δισεκατοµµύρια απογόνους και να καταστεί πλέον πανίσχυρος και ανεξέλεγκτος!
Άρα, η πρώτη γενική διάβροχη που σύµφωνα µε πολυετείς µελέτες και εµπειρίες πρεπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το στάδιο της πήξης του πυρήνα, φέτος µε τη δεδοµένη πρωιµότητα της άνθησης – καρπόδεσης πρεπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου στις πρώιµες περιοχές.

Και αυτό πρεπει να γίνει «άνευ αναµονής ενδείξεων παγίδων», όπως επεσήµαινε η πάλαια εγκύκλιος του ΥπΑΑΤ, αφού και τότε όπως και σήµερα οι δακοπαγίδες καθυστερούσαν να τοποθετηθούν αλλα και επί πλέον γιατί οι ενδείξεις τους την Άνοιξη είναι τελείως ανασφαλείς, αφού τότε ο ∆άκος βρίσκει άφθονες τροφές και νερό στην υπάρχουσα βλάστηση και άνθηση όλων των φυτών.
Θεωρίες, οι οποίες για λόγους οικονοµικούς προτείνουν καθυστέρηση των ψεκασµών µέχρι να βρεθούν 5 δάκοι ανά παγίδα (!) ασφαλώς είναι άκρως επισφαλείς και πρεπει να αναθεωρηθούν.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr       


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα