Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής μίλησαν για τα χρόνια προβλήματα της περιοχής τους
Φημισμένος για την ιστορική Μάχη του Γαλατά και ως τόπος καταγωγής του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και… ξεχασμένος αφού οι αρμόδιοι δεν έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να αναδείξουν την ιστορία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ο Γαλατάς Νέας Κυδωνίας περιμένει τη στιγμή που οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς και η Πολιτεία θα σκύψουν πάνω από τα προβλήματα και τις αναξιοποίητες δυνατότητες της περιοχής.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε Κώστας, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή, όταν ξένοι επισκέπτες το καλοκαίρι των ρώτησαν που βρίσκεται το μνημειακό συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης: «Δεν ήξερα πραγματικά τι να τους απαντήσω. Ντράπηκα. Το συγκρότημα έχει μείνει στα μπετά τόσα χρόνια. Τελικά τους έστειλα στην πλατεία να πάνε να δουν τη μικρή συλλογή που υπάρχει!», σχολίασε και πρόσθεσε ότι πέρα από κάποια σημαντικά έργα που απουσιάζουν και σχετίζονται με την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής ο Γαλατάς έχει μείνει πίσω και σε θέματα καθημερινότητας: «Δεν υπάρχουν δρόμοι, πεζοδρόμια, έστω μια παιδική χαρά. Είχαν πει ότι θα φτιάξουν την πλατεία αλλά δεν προχώρησε. Το σχολείο κλειδώνει το απόγευμα. Δεν υπάρχει ένας χώρος να παίξει ή να αθληθεί ένα παιδί. Ζω 22 χρόνια εδώ πέρα και δεν έχει γίνει ποτέ ένα έργο αναβάθμισης της περιοχής. Μόνο το αποχετευτικό!».
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ»
«Από τότε που καταργήθηκε ο Δήμος Ν. Κυδωνίας και ήρθε ο “Καλλικράτης” καταστράφηκε ο Γαλατάς. Δεν έχουμε καμία στήριξη από τον Δήμο Χανίων. Λάκκοι στους δρόμους και αδιαφορία για την καθαριότητα. Κι όλα αυτά σε ένα χωριό που είναι ιστορικό και που το επισκέπτονται τόσοι άνθρωποι για τη Μάχη του Γαλατά», σημείωσε ο Νίκος που συναντήσαμε σε καφενείο της περιοχής. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε προβλήματα ηλεκτροφωτισμού που είναι συχνά στην περιοχή: «Υπάρχει ένα κομμάτι στο χωριό, κάτω από το Δημοτικό Σχολείο, που από τον Οκτώβριο δεν έχει δημοτικό φωτισμό! Μιλάμε για μια γενική εγκατάλειψη. Μίλαγαν κάποτε για μια ανάπλαση στην πλατεία αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Δήμος εισπράττει ένα σωρό λεφτά από τα τέλη στη Νέα Κυδωνία που είναι τουριστική περιοχή. Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι. Συζητάνε για το πως θα γίνει το ποδηλατοδρόμιο και δεν κάθονται να φτιάξουν τις λακκούβες στους δρόμους».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
Για έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή έκανε λόγο ο Γιάννης: «Έκλεισε ο αστυνομικός σταθμός που υπήρχε και μας έφεραν την τουριστική αστυνομία. Τι να την κάνουμε αυτή; Είναι μεγάλο πλήγμα για το χωριό αυτό που έγινε», υποστήριξε, ενώ τόνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει κανένα αναπτυξιακό έργο στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που ο Γαλατάς είναι ένα ιστορικό χωριό και τόπος καταγωγής του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχει φωτισμός το βράδυ. Η λάμπα για παράδειγμα έξω από το σπίτι μου έχει 10 μέρες που έχει καεί. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με το αποχετευτικό και οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες. Ανοίγει μια λακκούβα και μένει για μήνες με μια κορδελίτσα. Υπάρχει εγκατάλειψη της περιοχής σε θέματα καθημερινότητας, ειδικά από τη στιγμή που έγινε ο “Καλλικράτης”», ανέφερε ο Χρήστος. Στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού, της σήμανσης των δρόμων και της οδοποιίας αναφέρθηκε ο Σάκης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ένα σοβαρό θέμα είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης δεδομένου ότι οι δρόμοι στο χωριό είναι στενοί.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Πολλοί από τους κατοίκους που συνομιλήσαμε αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της έλλειψης φωτισμού της περιοχής. «Συχνά έχουμε τέτοια προβλήματα. Από το γήπεδο και το αστυνομικό τμήμα και κάτω υπάρχει συχνά σκοτάδι», τόνισε ο Μανώλης, ενώ για το κυκλοφοριακό υποστήριξε ότι είναι θέμα νοοτροπίας των πολιτών – οδηγών. «Άλλο θέμα είναι και η έλλειψη ενός χώρου να παίξουν τα παιδιά. Συνέπεια αυτού είναι τα παιδιά να αναγκάζονται να μαζεύονται στην πλατεία που είναι γεμάτη από αυτοκίνητα!», συμπλήρωσε. «Οι δρόμοι είναι χάλια. Είναι ντροπή για τα Χανιά να έχουν τέτοιους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε παιδικές χαρές, ενώ η καθαριότητα είναι μόνο για τους κεντρικούς δρόμους», επεσήμανε ο Γιώργος, ενώ η Μαρία τόνισε με παράπονο: «Πληρώνουμε φόρους και τι κάνουν; Παλιά καθάριζαν το χωριό. Τώρα είναι χάλια». «Ορισμένες ημέρες τα φώτα δεν ανάβουν στους δρόμους. Πότε ανάβουν πότε δεν ανάβουν. Για εμένα αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε τέλος ο Χρήστος που συναντήσαμε λίγο πριν από το Γαλατά.
Τα “Χανιώτικα νέα” ανοίγουν τον “φάκελο” γειτονιές της πόλης, και μέσα από μια σειρά ρεπορτάζ, δίνουν τον λόγο στους πολίτες, καταγράφοντας προβλήματα που ζητούν λύση
Οι Καποδιστριακοι Δημοι ήταν πιο κοντά στους πολιτες σε σχεση με τους Καλλικρατικους Δημους……θα μπορουσαν να δημιουργήθουν πιο ευκινητοι κ δραστηριοι Δημοι με το σπασιμο των μεγαλων Καλλικρατικων Δήμων…..πχ ο Δήμος Αποκορωνου να σπασει σε Ανατολικο κ Δυτικο…..κ ούτε καθεξης…..το ειχε αναφερει ο αειμνηστος γιατρος πρώην Δημαρχος Γεωργιουπολης συγκεκριμένα για τον Δημο Αποκορωνου…..άλλα προχωρησε η ενοποίηση ολων των Δημων σε ένα ενιαιο Αποκορωνου στα πλαίσια του Καλλικρατη…..τα αποτελεσματα είναι μεγαλυτεροι Δήμοι μεγαλυτερα προβληματα για τους πολιτες κ ελλειψη αμεσοτητας ληψης αποφασεων εκ μερους των Δημοτικων Συμβουλιων!!!!!!!!!
Πιο πανω σχετικά με τον αειμνηστο γιατρο πρωην Δημαρχο Γεωργιουπολης εννοω τον κυριο Φερδινανδο Μαρικακη!!!!!!!!!