Μνημονεύουμε τιμητικά τον τέως Δήμαρχο Κολυμβαρίου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, για το πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο του με ιδιαίτερη προσφορά στην ιστορία, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό, που εκλεγμένος μερίμνησε τα μέγιστα για το Δήμο Κολυμβαρίου αλλά κυρίως και για το ενδιαφέρον του και την φροντίδα του για τα χωριά μας και την περιοχή μας, προωθώντας την καλύτερη δυνατή επίλυση των ζητημάτων μας και στηρίζοντας το έργο των πολιτιστικών μας συλλόγων Μοθιανών-Σκαφιώτου ‘Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ’ και Γλώσσας, μέσα από μία αρμονική σχέση προκοπής και προόδου.
Τελείωσε το δημοτικό της Αγίας Τριάδας και φοίτησε στο 1ο και 2ο γυμνάσιο Χανίων. Σπούδασε τη Γεωπονική σχολή Αθηνών και το 1959 διορίζεται στην αγροτική τράπεζα Ελλάδος, υπηρετώντας το γεωτεχνικό κλάδο με σπουδαίο έργο, τις οδηγίες καλλιεργειών, ενώ μετεκπαιδεύεται γύρω από φυτοφάρμακα-λιπάσματα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο Αθηνών. Στην υπηρεσιακή εξέλιξη του γίνεται και επιθεωρητής Τραπέζης .Στον τομέα ενασχόλησης του, με τα κοινά αναφέρουμε ότι διετέλεσε πρόεδρος του συνδέσμου Γεωπόνων και από το 1981 ως σύμβουλος στο επιστημονικό Νομαρχιακό συμβούλιο και περιφερειακός σύμβουλος για σειρά ετών. Χωρίς να είναι στις αρχικές του προθέσεις, του προτείνεται η υποψηφιότητα ως Δημάρχου στο Δήμο Κολυμβαρίου, την οποία αποδέχεται κι εκλέγεται για δύο θητείες 1998-2000 και 2006-2009.
Τα χρόνια αυτά αφιερώνεται ολοκληρωτικά στα ζητήματα και ποικίλα προβλήματα του τότε Δήμου Κολυμβαρίου με τις 17 πρώην κοινότητες κι επιτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό έργο με όραμα, πίστη και πάθος για δουλειά αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα προσωπικές βλέψεις, λειτουργώντας θυσιαστικά, για την ωφέλεια του τόπου και το κοινοτικό καλό. Οι άξονες οραματισμού, σχεδιασμού και δραστηριοποίησής του ήταν έργα: ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΑΝΑΔΕΙΞΗΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ
Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδρομή δρα με συνέπεια και πιστοποίηση μιας ισχυρής πλέον παράδοσης της ευρύτερης οικογένειας Πολυχρόνη Πολυχρονίδη , (Προϋπήρξαν ο επαναστάτης προπάππους του και οι δύο θείοι του βουλευτές),όπου αγωνίζεται για τον πολίτη, την πατρίδα-τον τόπο, υψηλά ιδανικά και αξίες της ζωής μέσα από την προσφορά του για το κοινωνικό σύνολο.
Κάποτε ένας αυτοδιοικητικός αντίπαλος παραδέχτηκε για το έργο του ότι ήταν ‘Ο χρυσός αιώνας’ του Κολυμβαρίου. Ήταν δήμαρχος με περιβαλλοντική και πολιτισμική σκέψη, που νοιάζεται κυρίως για την ανάδειξη των μνημείων της φύσης αλλά και με έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουμε σημαντικά έργα, που υλοποιήθηκαν ή σχεδιάστηκαν προς δρομολόγηση κι ολοκληρώθηκαν από τη σημερινή δημοτική αρχή του Πλατανιά :
• Πρωτοποριακά προγράμματα Δακοκτονίας
• Οδικά δίκτυα
• Παλαιό καθολικό Ι. Ναός Γωνιάς
• Σπήλαιο Αφράτων
• Ενετική βίλα στα Ροδωπού
• Η μνημειακή ελιά των Βουβών και το Μουσείο Ελιάς(εγκαίνια Πατριάρχη) – στεφάνωση ολυμπιονικών με «κότινο»
• Παρακαμπτήριος δρόμος προς το μνημείο της Ροτόντα(Ναός Αρχαγγέλου)
• Η χάραξη του δρόμου Μένιες ( Δίκτυνα) –Πολυρρήνια
• Η επιχείρηση της Δίκτυνα και η αναπαλαίωση και συντήρηση του κτιρίου του παλαιού δημαρχείου Κολυμβαρίου(αφιλοκερδής εργασία δημάρχου Π. Πολυχρονίδη)
• Λιμάνι Κολυμβαρίου
• Πλατεία και πάρκο Ροδωπού
• Επιλογή θέσης γηπέδου Κολυμβαρίου
• Δενδροφύτευση κατά μήκος δρόμου Κολυμβαρίου κ. ά.
Υπογραμμίζουμε την παρέμβαση του έργου του, στα χωριά και την περιοχή μας περιγράφουμε τη σχέση του με τους συλλόγους μας.
Ιδιαίτερη και συνεχής ήταν η φροντίδα του Δήμου(των υπηρεσιών του) και του ίδιου προσωπικώς για το αρδευτικό πρόγραμμα των ελαιοκαλλιεργειών, μέσω των πολλών γεωτρήσεων ,που πραγματοποιήθηκαν, ενεργοποιήθηκαν και συντηρούνταν, πάντα με τη συνεργασία των τοπικών συμβούλων του, εκλεγμένων στο πλαίσιο των παλαιών κοινοτήτων. Σημαντικότερο όμως όλων ήταν το έργο πνοής ζωτικής σημασίας, με το οποίο λύθηκε ένα ζήτημα πολλών δεκαετιών: αυτό του νερού ύδρευσης. Μπορεί να μην υλοποιήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός για την ύδρευση της περιοχής μας από τις πηγές των Λαχιανών, ωστόσο δρομολογήθηκε κι ολοκληρώθηκε το δίκτυο για το πόσιμο νερό από τα Νοπήγεια, μέσω Καρθιανών, για να φτάσει Μοθιανά-Σκαφιώτο και Γλώσσα. Έτσι αντιμετωπίστηκε οριστικά η επαρκής, και με άριστης ποιότητας νερού, ύδρευση των χωριών, ένα έργο που φέρει τη σφραγίδα του προσωπικού ενδιαφέροντος και αγώνα του Δημάρχου Π.Π., για την περιοχή μας.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δημάρχου περιελάμβανε την έμπρακτη στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και των δραστηριοτήτων τους, με τη συνεργασία κοινών δράσεων και την επιχορήγηση μικρών εκδηλώσεων. Με τους συλλόγους μας υπήρχε διαχρονικά αρμονική σχέση και συνεχής παρουσία του στις εκδηλώσεις μας, όπως μαρτυρείται και από το φωτογραφικό αρχείο μας, το οποίο σηματοδοτεί την υποστήριξη και προβολή των εκδηλώσεών μας που θεσμοθετήθηκαν.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Μοθιανών-Σκαφιώτου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” και Γλώσσας, μαζί με τους χωριανούς μας, αφιερώνουμε στον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και τον τιμούμε εκπληρώνοντας ένα ηθικό μας χρέος. Κλείνουμε την αναφορά μας με ένα δικό του λόγο αυτοαξιολόγησης και αναστοχασμού για τη δημόσια πορεία του: ‘Αφιερώθηκα, πολλές φορές θυσιαστικά, σε ένα τεράστιο κοινωφελές έργο προς κάθε νίκη στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά με δευτερεύοντα ρόλο στον προσωπικό και οικογενειακό στίβο.
Εκ μέρους των Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων Μοθιανών-Σκαφιώτου-Γλώσσας οι πρόεδροι:
Κανδαράκης Ραφαήλ – Παντελίδη Αντωνία