» Έμφαση στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού
Πολύπλευρη και πλούσια η παρέμβαση της “Κινητής Μονάδας Παιδιών και Εφήβων” του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της! Παρά την πανδημία και τις δυσκολίες που προέκυψαν, η Μονάδα βρέθηκε σε απομακρυσμένες γωνιές του Νομού Χανίων, επισκέφθηκε 46 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, 17 Γυμνάσια και Λύκεια, οι άνθρωποι του βρέθηκαν σε 70 συνολικά τμήματα, με 119 εκπαιδευτικούς και 971 παιδιά στο σύνολο τους.
«Το τρίπτυχο μας είναι ενημέρωση, ευαισθητοποίηση επιμόρφωση! Στήριξη σε δασκάλους και καθηγητές στο έργο τους. Παρά του ότι ξεκίνησε η μονάδα τη λειτουργία της μέσα στην πανδημία και είχαμε τους γνωστούς περιορισμούς είπαμε πως “έχουμε μια νέα υπηρεσία, θέλουμε να δούμε πως λειτουργεί” και το καταφέραμε προσεκτικά και με σύνεση, σε συνεννόηση πάντα με τους εκπαιδευτικούς» μας εξηγεί η επικεφαλής της “Κινητής Μονάδας κ. Κατερίνα Ντούρα.
Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν στα σχολεία αφορούσαν τον σχολικό εκφοβισμό, την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη συναισθηματική νοημοσύνη και σχολική απόδοση, τη προετοιμασία για μετάβαση στο Γυμνάσιο, την ενσυναίσθηση και συναισθηματική αγωγή, τη διαχείριση άγχους για μαθητές Γ΄Λυκείου.
«Βρήκαμε το ΦΕΚ για το εργαστήριο δεξιοτήτων αναπτύξαμε εκεί κάποιες θεματικές ενότητες, κάναμε μια επίσκεψη στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια και οι άνθρωποι εκεί μας εμπιστεύτηκαν ενημέρωσαν όλα τα σχολεία και από εκεί ξεκινήσαμε να δεχόμαστε αιτήματα. Δουλέψαμε πάρα πολύ παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας και πραγματικά βρήκαμε τεράστια ανταπόκριση στις σχολικές μονάδες» τονίζει η κ. Ντούρα, ενώ η κοινωνική λειτουργός κ. Γεωργία Ματσαμάκη επισημαίνει πως «η προτεραιότητα μας ήταν οι απομακρυσμένες περιοχές. Πήγαμε πολύ στα Σφακιά που τους αγαπήσαμε και μας αγάπησαν και γενικά όπου και αν πήγαμε βρήκαμε τεράστια ανταπόκριση».
Σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η “Κινητή Μονάδα” διέθετε και θεατρολόγο, την κ. Μαρίνα Βασιλάκη. «Επιχειρήσαμε μια εφαρμογή των τεχνών μέσα από θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα. Η θεματική μας αφορούσε το σχολικό εκφοβισμό ! Προσπαθήσαμε και αναπτύξαμε κλιμακωτά ένα σχέδιο στο οποίο τα παιδιά κλήθηκαν να μπουν σε ρόλους, με διάφορες τεχνικές ώστε να κατανοήσουν το φαινόμενο. Δεν δίνουμε ποτέ έτοιμες λύσεις, δεν υπάρχει ηθικοπλαστικό πλαίσιο, τα παιδιά μόνα τους αναζητούν και βρίσκουν λύσεις» μας υπογράμμισε η Θεατρολόγος. Στα πλαίσια της “Κινητής Μονάδας”, η κοινωνική λειτουργός του Ιατρείου Παιδιών κ. Σοφία Φαλιέρου ανέπτυξε βιωματικά εργαστήρια με τους καθηγητές για τη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων με τους μαθητές και τους γονείς.
Από τη μεριά του κ. Μανώλης Αναγνωστόπουλος τονίζει πως η “Κινητή Μονάδα Παιδιών και Εφήβων” αποτελεί μια πρότυπη μονάδα που βασίστηκε στη σύμπραξη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Ο ίδιος τονίζει πως στη λειτουργία της Μονάδας συνέβαλλαν οι ψυχολόγοι Αργυρώ Καντουνάκη, Αναστασία Καστανάκη, Μαριάννα Κατάκη, η λογοθεραπεύτρια κ. Χρύσα Κατερουδάκη και η προϊσταμένη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κ. Κάτια Ζουμαδάκη.