Οι σοροί τριών μεταναστών ανασύρθηκαν από τη θάλασσα ενώ άλλοι 13 φέρονται ως αγνοούμενοι έπειτα από το ναυάγιο του σκάφους το οποίο τους μετέφερε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
«Τουλάχιστον 13 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι και τρεις σοροί περισυνελέγησαν έπειτα από ένα τραγικό ναυάγιο ανοικτά των (δυτικών) ακτών της Λιβύης», χθες βράδυ, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο ΔΟΜ.
Το προσωπικό του ΔΟΜ παρείχε «ιατρική συνδρομή στους 22 διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στη στεριά με αλιευτικά σκάφη», πρόσθεσε.
Ο οργανισμός δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το ακριβές σημείο του ναυαγίου ή για την εθνικότητα των μεταναστών.
Πριν από έναν μήνα ένα σκάφος ναυάγησε ανοικτά της Ζουάρα (δυτικά), μιας πόλης κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 μετανάστες που είχαν προσπαθήσει να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τις λιβυκές ακτές. Δεκάδες άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι.
Το χάος που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 κατέστησε τη Λιβύη μια διαδρομή που επιλέγουν οι μετανάστες από την ανατολική Αφρική, το Σαχέλ και την Ασία οι οποίοι επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη με κίνδυνο της ζωής τους.
«Από τις αρχές του έτους έως τις 31 Αυγούστου, 7.981 μετανάστες αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή. Ανάμεσά τους, 430 παιδιά και 535 γυναίκες»,, σύμφωνα με έκθεση του ΔΟΜ που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ΜΚΟ καταγγέλλουν συχνά την επιστροφή στη Λιβύη μεταναστών που αναχαιτίζονται στη θάλασσα.
Χθες η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σε μια έκθεση τον «τρομερό κύκλο των βιαιοτήτων» που υφίστανται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λιβύη, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει τη συμφωνία της με την Τρίπολη.
Σε μια άλλη εξέλιξη, περίπου 51 από τα 186 μέλη πληρώματος ενός σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν θετικά στο τεστ για τον κορωνοϊό, ανέφερε σε δήλωσή της η στρατιωτική αποστολή της ΕΕ “Ειρήνη”, προσθέτοντας πως οι μολύνσεις ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας.
Η αποστολή επιχειρεί στη Μεσόγειο προκειμένου να σταματήσει τη μεταφορά όπλων από τις εμπόλεμες παρατάξεις στη Λιβύη, εφαρμόζοντας ένα εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην προσπάθεια να σταματήσουν οι στρατιωτικές συγκρούσεις και να διευκολυνθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην αφρικανική χώρα.
Η φρεγάτα Margottini έχει δέσει στο λιμάνι Αουγκούστα της νότιας Ιταλίας για λόγους επιμελητείας έπειτα από 15 ημέρες δραστηριότητας στη θάλασσα, αναφέρεται στη δήλωση. Η πλειονότητα όσων βρέθηκαν θετικοί είναι Ιταλοί πολίτες.
Η “Ειρήνη” θα επαναλάβει τώρα τα τεστ για όλο το προσωπικό πάνω στο σκάφος προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχουν και άλλες μολύνσεις.