Το μέλλον στην ελαιοκαλλιέργεια, στην παραγωγή και στην τυποποίηση ελαιολάδου δείχνει η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ελιάς και του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας να παράξει πολυποικιλιακό ελαιόλαδο από τους ελαιώνες του Ερευνητικού Ιδρύματος! Μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Terra Creta που έχει οδηγήσει στην τυποποίηση δύο ετικετών, μια εκ των οποίων βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών.
Όπως επισημαίνει στα “Χ.Ν.” ο δρ Γιώργος Κουμπούρης από το Εργαστήριο Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν «να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό ελαιόλαδο που να ξεφεύγει από το λάδι που παράγεται αποκλειστικά από την κορωνέικη ελιά.»
Στο 41ο επεισόδιο, αντιστεκόμαστε στον εμβολιασμό με τους εργαζόμενους του Δημοτικού Γηροκομείου, διαφωνούμε για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, μετακομίζουμε στα Χανιά με Βρετανούς συνταξιούχους και απονέμουμε χάρη σε γαλοπούλες και φοροφυγάδες
Στις πειραματικές καλλιέργειες του Ινστιτούτου Ελιάς παράχθηκε ελαιόλαδο από δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες ελιών. «Η κορωνέικη έχει ένα άριστο λάδι μέχρι ένα σημείο. Δεν είναι το λάδι που από μόνο του θα καταφέρει να κερδίσει τα πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι η βασική ελληνική ποικιλία, δεν θα πούμε στους παραγωγούς να την ξεριζώσουν, αλλά η σωστή, σύγχρονη τακτική είναι να τους βοηθήσουμε να παράξουν ελαιόλαδο από 2,3, 4 ποικιλίες που θα δώσει άλλα χαρακτηριστικά στο προϊόν τους» αναφέρει ο κ. Κουμπούρης, επεξηγώντας πως «ένα λάδι που θα έχει παρασκευαστεί από την “κορωνέικη” της Κρήτης, της “Μάκρης” του Έβρου, τη “Λαδολιά” της Μυτιλήνης μπορεί να είναι εξαιρετικά ποιοτικό, αρωματικό και εύγεστο. Τρεις ποικιλίες που συνδυάζουν έντονα αρώματα, φρουτώδη γεύση, χαμηλή οξύτητα θα δώσουν ένα ποιοτικότερο λάδι από το κλασσικό που έχει βγει αποκλειστικά από την κορωνέικη. Οι ποικιλίες βέβαια πρέπει να ταιριάζουν και στην καλλιέργεια τους, δεν μπορείς πχ. Να πεις ότι θα βάλεις την “Χαλκιδικής” μαζί με την “κορωνέικη” γιατί μπορεί να μην ευδοκιμεί η συγκεκριμένη ελιά στην Κρήτη. Οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία στον Έλληνα αγρότη ώστε να διαφοροποιήσει το προϊόν του και να πετύχει καλύτερες τιμές και διεθνή αναγνώριση».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κρασί, συμπληρώνει ο κ. Κουμπούρης τονίζοντας πως δεν είναι τυχαίο πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύ μπροστά με πολλά πρωτοπόρα οινοποιεία καθώς πλέον όλα σχεδόν τα κρασιά που παράγονται είναι πολυποικιλιακά, με την καθοδήγηση βέβαια οινοποιών και σωστές καλλιεργητικές πρακτικές.
«Οφείλουμε να δούμε τις ορθές, διεθνείς πρακτικές! Οι Ιταλοί λένε πχ. Για το λάδι που εξάγουμε στη Γερμανία θέλουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γιατί οι καταναλωτές το θέλουν πιο πικρό, πιο εύγεστο. Παίρνουν λοιπόν λάδι από την Κρήτη και τη Σικελία και παράγουν ένα ελαιόλαδο όπως το θέλει ο καταναλωτής στη Γερμανία. Για την Αμερική παράγουν ένα διαφορετικό ελαιόλαδο, έχοντας κάνει έρευνααγοράς για το τι θέλει ο κόσμος. Η επιτυχία των Ιταλών ήταν αυτή. Προσάρμοσαν το τυποποιημένο προϊόν τους στα θέλω των καταναλωτών. Πρέπει και η χώρα μας να παράξει πολλά λάδια υψηλής ποιότητας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά» τονίζει ο κ. Κουμπούρης.
Στη μεγάλη αξία των πολυποικιλιακών αναφέρετε η κ. Χρύσα Σεργεντάνη, τεχνολόγος γεωπόνος, μέλος της πιστοποιημένης Ομάδας Οργανοληπτικού του Ινστιτούτου Ελιάς. «Ο συνδυασμός των ποικιλιών προσφέρει διαφορετικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο. Τα πολυποικιλιακά ελαιόλαδα που παράξαμε με τη φρουτώδη και γλυκιά γεύση που θυμίζει τσουνάτη, την πικράδα με μέση ένταση δείχνουν ένα προϊόν που στέκεται παντού, ιδιαίτερο και ξεχωριστό» δηλώνει η κ. Σεργεντάνη. Για την Terra Creta που τυποποιεί και διακινεί το πολυποικιλιακό ελαιόλαδο των ελαιώνων του Ινστιτούτου Ελιας με την επωνυμία “42” σε καταστήματα delicatesen o γεν. Διευθυντής κ. Φώτης Σουσαλής τονίζει πως «οι ελαιώνες του Ινστιτούτου είναι ένας πραγματικός πλούτος με τις ποικιλίες τους.
Με τη συνεργασία που είχαμε παράξαμε ένα μοναδικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Πέρα από τις πολλές ποικιλίες οι ελιές μεταφέρονται με ψυγείο στο εργοστάσιο μας και η έκθλιψη γίνεται γρήγορα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες».