Ηµέρα Επιστήµης και Τεχνολογίας “Θέλµα Μαυρίδου” το περασµένο Σάββατο και το Κτήριο Επιστηµών στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι αποτέλεσε πόλο έλξης για οικογένειες και µικρά παιδιά. Μία δράση ωφέλιµη και επιτυχηµένη που “επέστρεψε” µετά από κάποια χρόνια καταδεικνύοντας, µεταξύ άλλων, την ανάγκη για πιο στενή και τακτική αλληλεπίδραση του Πολυτεχνείου Κρήτης µε την τοπική κοινωνία.
∆υστυχώς, παλαιότερη διοίκηση του Ιδρύµατος οραµατίστηκε την κοινωνική, εκπαιδευτική και ερευνητική δράση του Πολυτεχνείου, οριοθετηµένη αυστηρά εντός των ορίων της Πολυτεχνειούπολης. Αφήνοντας για εκτός των “τειχών” µόνο κάποιους επιχειρηµατικούς σχεδιασµούς της, για τη δηµιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου στα κτήρια της παλιάς Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι.
Χειρισµοί που όχι µόνο τροφοδότησαν την αποµόνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά προκάλεσαν και τη δυναµική αντίδραση ενός µεγάλου µέρους της κοινής γνώµης των Χανίων, που θέλει τα ΑΕΙ να λειτουργούν ως εκπαιδευτικά ιδρύµατα που αφουγκράζονται την τοπική κοινωνία κι όχι σαν επιχειρηµατικοί όµιλοι που µετράνε κέρδη και ζηµιές.
Μία πρώτη χειρονοµία “επαναφοράς” του Πολυτεχνείου Κρήτης στην καθηµερινότητα των Χανίων, είναι η επαναλειτουργία κάποιων χώρων της παλιάς Γαλλικής Σχολής για τη λειτουργία εργαστηρίων.
Αντίστοιχα, εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε παρατεταµένη αναµονή η αξιοποίηση του κτηρίου Παπαδόπετρου, όπου κάποτε σχεδιάζονταν δράσεις για τους φοιτητές και τη νεολαία.
Κτήρια πολλά στη διάθεση του Πολυτεχνείου που κατά το παρελθόν έγιναν δωρεές για να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Ιδρύµατος.
Θα πρέπει η ∆ιοίκηση να αναζητήσει τρόπους για την αξιοποίησή τους, ικανοποιώντας ανάγκες της πόλης και της φοιτητικής κοινότητας.