Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πολυτεχνείο Κρήτης: Διάκριση Φοιτητριών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε Διαγωνισμό Καινοτομίας

Οι φοιτήτριες Ερικαίτη Κουναλάκη, Εβίνα Ζαρμπούτη και Ελευθερία Παπαδόσηφου, προπτυχιακές φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης έλαβαν την 3η Θέση με το Bruise Brown, πρόταση στρατηγικής έξυπνων πόλεων στον Εθνικό Τελικό Διαγωνισμό JA Start Up 2022 – 8ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε με υβριδική μορφή με μεγάλη επιτυχία από 28 Φεβρουαρίου έως 3 Ιουνίου 2022  στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος παρουσία του Υφ. Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση του Πολυτεχνείου Κρήτης «τo πρόγραμμα “JA Start Up” είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του JA Europe που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15.000 φοιτητών. Στόχος του Προγράμματος είναι φοιτητές και φοιτήτριες 18-30 ετών να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες για να προχωρήσει σε υλοποίηση. Στο διαγωνισμό διακρίθηκαν 10 συμμετέχοντες αρχικά ενώ βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτες ιδέες με την υψηλότερη βαθμολογία, μεταξύ των οποίων και οι φοιτήτριες στην 3η θέση.

Το έργο τους Βruise Down αφορά στην ανάπτυξη στρατηγικής έξυπνης πόλης με άξονες την προώθηση της συμμετοχικότητας μέσα από ψηφιακή εργαλειοθήκη και διεπαφή, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. Το τελικό αποτέλεσμα στοχεύει στην άμεση διαχείρηση σε περίπτωση περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας μέσω ψηφιακής χαρτογράφησης σημείων εθελοντικής προσφοράς, και στη δημιουργία διαδικασιών και δράσεων εκπαιδευτικής, διαγνωστικής και ενημερωτικής φύσης στους πολίτες.
Τα κριτήρια αξιολόγησης που ακολουθήθηκαν περιλαμβάνουν:
• Πληρότητα και σαφήνεια επιχειρηματικής ιδέας και στρατηγικής
• Κοινωνικός αντίκτυπος της ιδέας
• Γνώση – κατανόηση της αγοράς στόχου
• Επενδυτική ελκυστικότητα
• Ανάλυση ανταγωνισμού, marketing και προώθηση
• Χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της επιχείρησης
• Βαθμός καινοτομίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
• Ύπαρξη, ποιότητα και λειτουργία prototype
• Συμπληρωματικότητα, συνεργατικό πνεύμα και επαγγελματισμός ομάδας
• Δεξιότητες παρουσίασης και υποστήριξης της ιδέας

Το έργο αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Μαθήματος Σχεδιασμός Έξυπνων και Ψηφιακών Πόλεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό την επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας Βασιλικής Γεροπάντα, από την ομάδα των Ερικαίτη Κουναλάκη και Εβίνα Ζαρμπούτη.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την απονομή στο facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=757946212231804

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Ερικαίτη Κουναλάκη υπογράμμισε ότι στόχος της ομάδας είναι «να φτιάξουμε μια εφαρμογή που την ώρα ενός έκτακτου περιστατικού ένα θύμα θα μπορεί να πατάει ένα κουμπί, να εμφανίζεται ένας ψηφιακός χάρτης με σταθμούς βοήθειας και ανθρώπους που θα μπορούν να βοηθήσουν» με διακριτικό τρόπο, ώστε να μην γνωρίζει ο θύτης ότι η εφαρμογή παρέχει αυτές τις πληροφορίες. Επιπλέον, μαζί με την Ελευθερία Παπαδόσηφου και την Εβίνα Ζαρμπούτη θέλουν να προωθήσουν μέσω της εφαρμογής την ενημέρωση για το φαινόμενο προκειμένου να καταπολεμήσουν «το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει ακόμα για τις γυναίκες που υφίστανται βία», αλλά και να εισάγουν «ένα παιχνίδι για τα παιδιά στο οποίο θα ενσωματωθούν τεστ, τα οποία θα μπορούν να ανιχνεύσουν εάν υπάρχει βία στο σπίτι τους». Σχολιάζοντας την υψηλή συμμετοχή των γυναικών στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, οι τρεις φοιτήτριες ανέφεραν ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό που βλέπουμε γυναίκες, σαν εμάς, να είναι πάνω γιατί παίρνουμε περισσότερη δύναμη»»

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα