Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, να ενημερωθούν για νέες τεχνολογίες, να συμμετέχουν σε πειράματα και να περιηγηθούν σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης, είχαν παιδιά και γονείς που βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Κτήριο των Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι Χανίων.
Ο λόγος για την Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας “Θέλµα Μαυρίδου”, που διοργανώθηκε ξανά μετά από 5 χρόνια από το Πολυτεχνείο Κρήτης και για μία ακόμα φορά “μαγνήτισε” το ενδιαφέρον μαθητών και οικογενειών.
«Η φιλοσοφία αυτής της δράσης είναι εμπνευσμένη από το STEM (Science – Επιστήµη, Technology – Τεχνολογία, Engineering – Μηχανική και Mathematics – Μαθηµατικά) με στόχο να έρθουν σε επαφή τα μικρά παιδιά με την επιστήμη και την τεχνολογία μέσα από ένα βιωματικό – διαδραστικό τρόπο», εξήγησε η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Έλια Ψυλλάκη.
Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά – επισκέπτες αλληλεπίδρασαν, μεταξύ άλλων, με ρομπότ, παρακολούθησαν ψηφιακό θέατρο σκιών, δοκίμασαν εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας, αφέθηκαν στη μαγεία της Χημείας και της Φυσικής, έκαναν πειράματα, συμμετείχαν σε μαθηματικά παιχνίδια κ.ά.
Τη διοργάνωση όπως ανέφερε η κα Ψυλλάκη στήριξαν 250 εθελοντές φοιτητές που έδιναν πληροφορίες στους επισκέπτες και παρουσίαζαν, μαζί με καθηγητές τους, πτυχές του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που γίνεται στο Πολυτεχνείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 5 χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών είχε αγγίξει τα 4.500 άτομα, ενώ η επισκεψιμότητα στη φετινή διοργάνωση αναμένονταν να πλησιάσει αυτό το νούμερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσοδο του μεγάλου αμφιθεάτρου του Κτηρίου των Επιστημών παρουσιάζονταν ένα αφιέρωμα στη μνήμη της Θέλμας Μαυρίδου, η οποία υπήρξε η “ψυχή” των παλαιότερων διοργανώσεων.
Επίσης, η φετινή διοργάνωση ήταν εμπλουτισμένη με το STEM Explorer, ένα διαδραστικό παιχνίδι βασισμένο στο θέμα των περιπτέρων, που σχεδιάστηκε ειδικά για να κάνει τη γνωριμία με τις επιστήμες πιο διασκεδαστική.
Έτσι τα παιδιά μέσα από το STEM Explorer, σε κάθε σταθμό – περίπτερο που διεξάγονταν πειράματα με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων του συνοδού τους, σάρωναν έναν QR κωδικό για να μάθουν περισσότερα με τη βοήθεια του Dr. Tuc και της παρέας του, κερδίζοντας παράλληλα ανταμοιβές και ιδεατά δώρα ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του κάθε περιπτέρου. Συγχρόνως στην πορεία της επίσκεψης τους, τα παιδιά θα ξεκλείδωναν επίπεδα “φοίτησης” μέχρι να κερδίσουν τον τίτλο του Super Μηχανικού και Επιστήµονα.
«Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί αυτή η διοργάνωση και να αποτελέσει έναν ακόμα δίαυλο εξωστρέφειας και επαφής με την τοπική κοινωνία για το Πολυτεχνείο Κρήτης», ανέφερε η κα Ψυλλάκη.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι η Ομάδα Ράδιο Ένταση 93,5 FM
του Πολυτεχνείου Κρήτης έκανε ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης, με συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, και είχε αναλάβει και το μουσικό πρόγραμμα.
Επίσης, το δικό τους στίγμα έδωσαν δημοτικά σχολεία (5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και Δημοτικό Σχολείο Μαυροματάκη) που συμμετείχαν στην έκθεση “Junior Επιστήμονες 2024” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες, ενώ στο περίπτερο επιστήμης “Μαθηματικά Παιχνίδια” συμμετείχε το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.