» Εντυπωσιακή παρουσίαση διπλωματικής εργασίας για
τη Λευκάδα
Μια άριστη διπλωματική εργασία, που κατάφερε να συνθέσει όλη τη συσσωρευμένη γνώση που λαμβάνουν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης παρουσιάστηκε στη Σχολή. Ήταν η πρώτη διά ζώσης παρουσίαση διπλωματικής εργασίας μετά από ενάμιση χρόνο κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα φοιτητές και καθηγητές.
Η διπλωματική με τίτλο “Διελεύσεις Λευκάδας” αφορά το βόρειο τμήμα της πόλης της Λευκάδας, με τις φοιτήτριες Αλεξάνδρα Βασιλείου και Κατερίνα Βουκελάτου να κάνουν μια εξαιρετική μελέτη – πρόταση για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο δημόσιος χώρος.
Οι δύο κοπέλες εργάστηκαν σκληρά την περίοδο της καραντίνας προκειμένου μα πετύχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Μέσα από τη διπλωματική μας θέλαμε να ενεργοποιηθεί ο δημόσιος χώρος» αναφέρει η Κατερίνα, ενώ η Αλεξάνδρα συμπληρώνει πως « επιζητούσαμε να φέρουμε ζωντανά στοιχεία της πόλης όπως πχ. Τα φεστιβάλ που ήταν πολύ σημαντικά για την Λευκάδα στο προσκήνιο. Η Λευκάδα ως νησί έχει πολλές ταυτότητες , αξιοποιώντας το φυσικό τοπίο της περιοχής που επιλέξαμε να μελετήσουμε θέλαμε να τις ενοποιήσουμε τις ταυτότητες αυτές».
Η διπλωματική εργασία θα μπορούσε να χωριστεί σε τρία επίπεδα.
•Το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας ως τοπόσημο και η είσοδος της πόλης.
• Το παλιό Οινοποιείο ΤΑΟΛ (Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας) στον οποίο οι φοιτήτριες σχεδίασαν ένας χώρο προβολής των προϊόντων του νησιού και πραγματοποίησης εκδηλώσεων. «Η πρόκληση που είχαμε με το συγκεκριμένο κτήριο επειδή βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο (πάνω σε αμμώδες έδαφος) ήταν η διαχείριση των αντιθέσεων, για αυτό και ανοίξαμε το κτήριο από τη μια πλευρά ώστε να επικοινωνήσει με το γύρω χώρο» αναφέρει η Αλεξάνδρα.
• Η Πλατεία Άγγελου Σικελιανού και το “Μποσκέτο” (ανθόκηπος). «Σε αυτό το σημείο ο δημόσιος χώρος χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήματα και ο σκοπός των παρεμβάσεων που προτείνουμε είναι η η ενοποίηση προκειμένου να συνδέεται με την ιστορική πόλη της Λευκάδας και να αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους» αναφέρει η Κατερίνα.
Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη μπαίνουν… onLine σε ένα ακόμη θεματικό αφιέρωμα με παλιούς τυπογράφους των Χανίων οι οποίοι αφηγούνται ιστορίες της πόλης από άλλες εποχές
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Η διπλωματική εργασία βαθμολογήθηκε ως άριστη από τους καθηγητές. Η τριμελής επιτροπή των καθηγητών μίλησε με θερμά λόγια για τη δουλειά των κοριτσιών. Ειδικότερα, για μια εργασία με «πολύ βάθος» έκανε λόγο ο κ. Αλέξιος Τζομπανάκης, συμπληρώνοντας πως η διπλωματική εργασία των δύο κοριτσιών «δείχνει πολύ μεγάλη σοβαρότητα, με τον τρόπο που καλύπτουν το δημόσιο χώρο και τη μνήμη.» Από τη μεριά του ο κ. Κλήμης Ασλανίδης μίλησε για μια εξαιρετική εργασία «που έρχεται να καλύψει το θέμα με μεγάλο εύρος και βάθος. Με ικανοποιεί ιδιαιτέρως πως από αυτά που είδα καταλαβαίνω ότι έχουν αφομοιώσει τα πάντα από όσα έχουν διδαχθεί σε αυτή τη σχολή. Τεχνολογία, τοπίο, αποκαταστάσεις, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, μια πραγματική σύνθεση! Πιστεύω ότι επέλεξαν αυτό το θέμα για να μπορέσουν να κάνουν μια άσκηση σε όλα αυτά που έμαθαν».
Τέλος ο Νίκος Σκουτέλης τόνισε πως «η διπλωματική τους κράτησε ένα χρόνο με μόλις 5 συναντήσεις κάτι που αποδεικνύει την ωριμότητα των κοριτσιών. Είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε ούτε μια αρνητική αποτύπωση από την τριμελή των καθηγητών !»
Πολλά πολλά συγχαρητήρια!!
Εύχομαι από καρδιάς να αντιμετωπίζετε πάντα με σοβαρότητα και βαθειά σκέψη τον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο και με στοργή και γνώση τις “μνήμες”! Πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να ξεχωριζουν οι εργασίες σας !