» Από το “μανιφέστο” υπεράσπισης της τοπικής ιστορίας στην ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι
Έτη φωτός… μακριά από το όραμα και την παρακαταθήκη των πρωτεργατών – επιστημόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκεται η σημερινή Σύγκλητος, γεγονός που αποτυπώνεται στα κείμενα των αρχών της δεκαετίας του ’80, στα οποία καταγράφονται ιδέες και οράματα για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος των Χανίων.
Xθες δημοσιεύσαμε την εισήγηση που έκανε ομόφωνα αποδεκτή το 1993 τόσο η Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης όσο και η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος. Σαφέστατη τοποθέτηση και απαγορευτική για την παραχώρηση του λόφου Καστέλι σε ιδιώτες.
Σήμερα ανασύρουμε από το αρχείο των “Χ.ν.” τη συνοπτική έκθεση του εκπαιδευτικού και οργανωτικού έργου της Διοικούσας Επιτροπής Πολυτεχνείου Κρήτης από τον Ιανουάριο του 1982 έως τον Απρίλιο του 1983.
Έκθεση – “μανιφέστο”, που αποτύπωνε μια κοσμοθεωρία με σεβασμό απέναντι στην ιστορική μνήμη, την πόλη των Χανίων και επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να έχει αρμονικές σχέσεις το Πολυτεχνείο Κρήτης με την τοπική κοινωνία.
Θ. Αργυρόπουλος: Ένας «Παραδοσιακός Πυρήνας» στον λόφο Καστέλι
» Γιατί ζητούσε το Πολυτεχνείο τα κτήριαΜεταξύ άλλων, στην έκθεση αλιεύσαμε… και μια «πρόταση για έναν παραδοσιακό πυρήνα» του τότε προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Θαλή Αργυρόπουλου, που τότε πρότεινε:
«Το συγκρότημα που εικονίζεται στο διάγραμμα βρίσκεται μέσα στην μεσαιωνική πόλη των Χανίων στη Νότια πλευρά του παλιού λιμανιού.
Αποτελείται από παραδοσιακά κτήρια που θα μπορούσαν να αναστηλωθούν και να επισκευαστούν για να χρησιμοποιηθούν στο πρώτο στάδιο λειτουργίας του Πολυτεχνείου μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις στην έκταση που απαλλοτριώθηκε.
Η πρόταση περιλαμβάνει το κτήριο 1 (έδρα της Μεραρχίας) που ζητιέται η παραχώρησή της στο Πολυτεχνείο, το κτήριο Παλιών Φυλακών, 2, που ήδη παραχωρήθηκε στο Πολ. Κ. και επισκευάζεται. Το κτήριο 3, Παλιό Δημαρχείο ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου, που πρόκειται να αναστηλωθεί και το κτήριο 4, παραδοσιακό κτήριο που γίνονται ενέργειες για να αγοραστεί.
Στο συγκρότημα αυτό μπορούν άνετα να στεγαστούν δύο τμήματα κατά την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος (1+2) τα γραφεία διοίκησης (στο 4) και αίθουσες συνεδριάσεων και τελετών στο 3. Υπάρχει και η προοπτική το κτήριο 3 να χρησιμοποιείται από κοινού με τις τοπικές αρχές και τους πολιτιστικούς συλλόγους.
Παράλληλα η Δ.Ε. ’82 αφού είχε ήδη απορρίψει με πρόταση του Τεχνικού Συμβουλίου την προηγούμενη μελέτη για τις αρχικές Εγκαταστάσεις στο γήπεδο του Πολ. Κ. στο Ακρωτήρι, ανέθεσε σε ειδικούς Αρχιτέκτονες για Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις Α. Κωτσιόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή ΑΠΘ και κ. Χρυσομαλλίδη, Επιστημονικό Συνεργάτη ΑΠΘ τη σύνταξη Κτηριολογικού Προγράμματος και προδιαγραφών Σχεδιασμού για τις μεταβατικές Εγκαταστάσεις του Πολ. Κ. στο Ακρωτήρι. Το πρόγραμμα αυτό περιέχει εκτός από τις οδηγίες της Δ.Ε. ’82 και σχετικές υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας».
Απόντος του Γιώργου Ουντράκη, ο Π. Περάκης στο 18ο podcast “Στα Πρόθυρα” βλέπει την πόλη να φορά… αντιανεμικό απέναντι στον “άνεμο ανάπτυξης” που λένε πως φυσά στον Λόφο Καστέλι.