“Παράθυρο” στην Ευρώπη για τους φοιτητές ανοίγει ο διαγωνισμος του Συλλόγου BEST που αποτελεί πλέον θεσμό. Ο φετινός διαγωνισμός θα διεξαχθεί το τριήμερο από την Παρασκευή έως την Κυριακή με την επίσημη έναρξη να γίνεται στις 6.30 αύριο το απόγευμα στο Κτήριο Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” το μέλος του BEST και κύριος οργανωτής του διαγωνισμού, Σοφοκλής Τσελέμπης, εξηγεί:
«Γενικά πραματευόμαστε αντικείμενα από τον ευρύτερο κλάδο της Μηχανικής και αυτά τα υποστηρίζουμε μέσα από δύο διαφορετικές κατηγορίες. Στη μία κατηγορία το Case Study παρέχουμε ένα θεωρητικό πρόβλημα προς επίλυση στους συμμετέχοντες, στο οποίο έχουν συγκεκριμένο χρόνο για να κάνουν μία έρευνα και να μας παρουσιάσουν τη λύση του, ενώ η άλλη κατηγορία “Team Design” αφορά ένα πιο κατασκευαστικό κομμάτι της Μηχανικής στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να φτιάξουν ένα λειτουργικό πρωτότυπο το οποίο πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια».
Ο ίδιος κάλεσε «τους φοιτητές να συμμετέχουν σε τετραμελείς ομάδες και μέσα από τον διαγωνισμό θέλουμε να προσωμοιώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον του μηχανικού και δίνουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τους εαυτούς τους και να αναπτύξουν αξίες όπως η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η εφευρετικότητα, οπότε θέλουμε να αναπτύξουμε ακαδημαϊκά τους φοιτητές μέσα από αυτή τη δράση και να τους φέρουμε πιο κοντά».
Ο κ. Τσελέμπης επισημαίνει επίσης ότι «γενικά αυτός ο διαγωνισμός είναι πανευρωπαικός και εμείς όντας τοπικό γραφείο του BEST διεξάγουμε το τοπικό επίπεδο του διαγωνισμού, οι νικητές από κάθε κατηγορία προκρίνονται στον τοπικό γύρο ο οποίος θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αθήνα και εκεί θα εκπροσωπήσουν το Πολυτεχνείο μας ανάμεσα στους νικητές των υπόλοιπων Πανεπιστημίων της Ελλάδας και οι νικητές της Ελλάδας θα προχωρήσουν στον πανευρωπαικό τελικό ο οποίος θα διεξαχθεί φέτος στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας 22- 30 Ιουλίου. Στα Χανιά ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής.
Στην επίσημη έναρξη θα υπάρχουν ομιλίες από καθηγητές καθώς και μία ομιλία από σύμβουλο επαγγελματικής σταδιοδρομίας για το μέλλον του φοιτητή μηχανικού στην αγορά εργασίας.
Η έναρξη θα γίνει στο Κτήριο Επιστημών του Πολυτεχνείου και μπορεί όποιος θέλει να παραβρεθεί και να την παρακολουθήσει».
Το μέλος του Συλλόγου, Παναγιώτης Σαββαΐδης, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε από τους πιο σημαντικούς φοιτητικούς συλλόγους στα Χανιά, μη πολιτικούς και μη κερδοσκοπικούς και ο διαγωνισμός είναι ένα από τα event τα οποία προσεγγίζουν και προσελκύουν μια μεγάλη μάζα φοιτητών. Σταθερά τα τελευταία χρόνια, πριν των χρόνων της πανδημίας, έχουμε πάνω από 100 φοιτητές κάθε χρόνο και τις δύο μέρες: 100 άτομα στο Case Study και 100 στο Team Design και είναι σημαντικό γιατί είναι μια διαδικασία στην οποία οι φοιτητές πρέπει να είναι αφοσιωμένοι με την έννοια ότι πρέπει να αφιερώσουν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο από τον χρόνο τους για να έρθουν, είναι ένα ολοήμερος διαγωνισμός. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγουμε ένα παράθυρο στην Ευρώπη και τους άλλους λαούς και τους άλλους φοιτητές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι φοιτητές θα διαγωνιστούν και με φοιτητές από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας σε πρώτη φάση και μετά από άλλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, διότι είναι πανευρωπαικός διαγωνισμός. Οπότε είναι πολύ σημαντικό το ότι ο BEST Χανιά έχει πολλά χρόνια παρουσίας και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια».
O Οργανισμός BEST Chania Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μέρος του Πανευρωπαϊκού μη κερδοσκοπικού, μη πολιτικού οργανισμού BEST (Board of European Students of Technology), που αποτελείται από 90 Πολυτεχνεία σε 32 χώρες της Ευρώπης. Στόχο του αποτελεί η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων φοιτητών και η προσφορά επιπλέον γνώσεων σε αυτούς, σε ακαδημαϊκά και μη θέματα, μέσω των δράσεών του.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το Σάββατο 19 Μαρτίου οι φοιτητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία δοκιμασία που συνίσταται από την επίλυση ενός θεωρητικού προβλήματος και απαιτεί την ανάλυση, την έρευνα, τη μελέτη, τη δοκιμασία και την παρουσίαση μίας λύσης σε ένα τρέχον οικονομικό, επιχειρησιακό, περιβαλλοντικό, μηχανικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Η λύση πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε ορισμένα χρονικά περιθώρια και να υποστηρίζεται από περιορισμένους πόρους, όπως χρόνο και χρήματα. Πρόβλημα Μηχανικής Κατασκευής (Team Design):
Την Κυριακή 20 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με μια πρακτική δοκιμασία που απαιτεί τον σχεδιασμό, την κατασκευή και παρουσίαση ενός πρωτότυπου μοντέλου που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια σχεδιασμού και λειτουργίας. Το μοντέλο πρέπει να κατασκευαστεί εντός συγκεκριμένου χρόνου και με τη χρήση περιορισμένων και χαμηλού κόστους υλικών. Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν σε ομάδες των τεσσάρων μελών και θα διαγωνιστούν σε περιορισμένο χρόνο, συνθήκες και υλικά με σκοπό να εξασκήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες που απαιτούνται από ένα μηχανικό, πάνω σε σύγχρονα τεχνικά προβλήματα. Κριτήρια αξιολόγησης για την εύρεση βέλτιστης λύσης αποτελούν η καινοτομία, η κριτική σκέψη, η αποδοτικότητα και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Οι δύο νικήτριες ομάδες -μία από κάθε κατηγορία- θα συμμετέχουν στο επόμενο επίπεδο του διαγωνισμού, στον εθνικό γύρο που θα διεξαχθεί φέτος στην Αθήνα 13 με 16 Μαΐου, όπου και θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών. Από εκεί, η νικήτρια ομάδα θα πάρει ένα εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό τελικό.