16.7 C
Chania
Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025

Πολυτεχνείο Κρήτης προσβάσιµο για όλους

» Ξεκινά η λειτουργία Μονάδας ισότιµης πρόσβασης των ΑµεΑ

Στο αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα αναµένεται να λειτουργήσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ειδική µονάδα η οποία θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιµότητας φοιτητών ΑµεΑ στο εκπαιδευτικό ίδρυµα.

Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν µε τον αντιπρύτανη  ∆ιοικητικών, Τεχνικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριµνας, Καθηγητή  Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης Αριστοµένη Αντωνιάδη, ο οποίος ανέφερε µεταξύ άλλων πως «οι αρµοδιότητες αυτής της Μονάδας που προβλέπεται από τον νόµο να υλοποιηθεί είναι να δηµιουργηθεί ένα σχέδιο πώς αντιµετωπίζεται η προσβασιµότητα αυτή. Να υποστηρίζεται η πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία π.χ. µε κατάλληλα προσβάσιµα εκπαιδευτικά συγγράµµατα, να υποστηρίζονται εναλλακτικές µέθοδοι εκπαίδευσης φοιτητών, ατοµική υποστηρικτική και µία σειρά δράσεων».

Στην συνέχεια ο κ. Αντωνιάδης εξήγησε πως «για να υποστηριχθεί αυτή η Μονάδα εµείς ως Πολυτεχνείο Κρήτης ορίσαµε αυτή τη Μονάδα ∆ιοικητικά και αυτή τη στιγµή πρέπει να υποστηριχθεί και µε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδοµή κτλ.  Αυτή την υποστήριξη την έχει αναλάβει η  Περιφέρεια Κρήτης υλοποιώντας ένα πρόγραµµα που το ονοµάζει “Πρόγραµµα Κρήτη” το οποίο αφορά και στα τρία ΑΕΙ της Περιφέρειας».

Η Μονάδα θα στελεχωθεί από Ψυχολόγο, Ειδικό Αγωγής, Βιβλιοθηκονόµο, Στέλεχος ∆ιοικητικής Υποστήριξης, Στέλεχος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, Νοσηλευτή και δύο πληροφορικούς/προγραµµατιστές.

Ενδεικτικά ο κ. Αντωνιάδης µας αναφέρει πως «για παράδειγµα οι δύο προγραµµατιστές θα υποστηρίξουν ότι έχει να κάνει µε προγράµµατα που αφορούν π.χ. φοιτητές µε περιορισµένη ορατότητα, φοιτητές που έχουν διάσπαση προσοχής, φοιτητές που χρειάζονται µεγαλύτερη προσβασιµότητα σε ειδικές οθόνες, σε ειδικά βιβλία, φοιτητές να µπορούν να κινηθούν στην Πολυτεχνειούπολη.  Προσπαθούµε να κάνουµε το Πολυτεχνείο Κρήτης όσο το δυνατόν γίνεται πιο φιλικό σε ανθρώπους µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι υποχρέωσή µας».

Ρωτάµε τον κ. Αντωνιάδη αν αυτή τη στιγµή στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν νέοι τους οποίους θα βοηθήσει η συγκεκριµένη Μονάδα «βέβαια και υπάρχουν. Εµείς ως Πολυτεχνείο συµµετέχουµε και στο δίκτυο για φιλικά πανεπιστηµιακά περιβάλλοντα, Φυσικά και η Μονάδα αναµένεται να βοηθήσει πολύ περισσότερο τους συγκεκριµένους φοιτητές µας. Εχουµε ήδη χώρο για την Μονάδα και περιµένουµε τις προσλήψεις προκειµένου να τεθεί σε λειτουργία».

Αύριο η απονοµή ∆ιπλωµάτων Μηχανικού

Η Τελετή Απονοµής ∆ιπλωµάτων Μηχανικού του Πολυτεχνείου Κρήτης για την ανακήρυξη της εξεταστικής του χειµερινού εξαµήνου 2024-2025, θα πραγµατοποιηθεί αύριο στην  Πολυτεχνειούπολη.

Η τελετή θα γίνει στο Αµιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης» (Γ2.1) και το πρόγραµµα έχει ως εξής:

10:00 : Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης ΜΠ∆

11:30: Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) και

Σχολή Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ)

•13:00: Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΑΡΜΗΧ)

Για τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) η τελετή θα γίνει στις 14:00 στο  Αµφιθέατρο «Θέλµα Μαυρίδου» (141Π98)

Η τελετή θα µεταδοθεί διαδικτυακά µέσω της σελίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Facebook:

www.facebook.com/TUC.Chania


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα