Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Πολυτεχνείο Κρήτης: Σε επίτιμο καθηγητή αναγορεύτηκε ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Σε επίτιμο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, αναγορεύτηκε στο Πολυτεχνείο στα Χανιά, ο ομότιμος καθηγητής αρχιτέκτων του Ε.Μ.Π. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, παρουσία πανεπιστημιακών μελών της κοινότητας των Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών και φοιτητών.

Η προσωπικότητα, το έργο και η πορεία του διεθνούς κύρους καθηγητή Τουρνικιώτη, παρουσιάστηκε από την αναπληρώτρια κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη, η οποία επισήμανε ότι «πρόκειται για τον επί 32 χρόνια καθηγητή του Ε.Μ.Π. που δίδαξε ιστορία, θεωρία της αρχιτεκτονικής, επιστήμονα με τεράστια διεθνή αναγνώριση του έργου και της προσωπικότητας του. Είναι ο καθηγητής που έστρεψε το ενδιαφέρον για την ιστορία, την θεωρία και την προστασία της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, με σημαντικό συγγραφικό έργο, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Ο καθηγητής Παναγιώτης Τουρνικιώτης, έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία όπως από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων, την Ακαδημία Αθηνών και πολλά άλλα, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Γαλλία και τον γαλλικό πολιτισμό. Δάσκαλος μιας μεγάλης σειράς επιστημόνων που σήμερα στελεχώνουν πανεπιστήμια σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Η αρχιτεκτονική σήμερα έχει καταφέρει να είναι μοντέρνα, σύγχρονη, αλλά την ίδια ώρα να αγαπάει και να σέβεται το παρελθόν πάνω στο οποίο χτίζεται και αυτό είναι μία κατάκτηση μετά από πολλά χρόνια, που δεν συνέβαινε ακριβώς το ίδιο, είπε ο τιμώμενος καθηγητής Τουρνικιώτης, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως «η πολιτιστική κληρονομιά δεν πρέπει να είναι βαρίδι, πρέπει να είναι ένα εφαλτήριο. Το καινούργιο που χτίζουμε, μαζί με το παλιό, δεν πρέπει να προσπαθεί να το μιμηθεί, αλλά να προσπαθεί να το ανταγωνιστεί, σε μία ευγενή άμιλλα κι εμείς να κάνουμε αυτό που αξίζει στην εποχή μας, αλλά με αγάπη και σεβασμό και σε εκείνο που παραλάβαμε».

Μιλώντας για τους φοιτητές του, στα 40 χρόνια παρουσίας του στην εκπαίδευση ανέφερε ότι πιστεύει πως «οι επόμενοι από εμάς είναι καλύτεροι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παλιοί μπορούν να συμβάλουν, ώστε οι νεότεροι να τους ξεπεράσουν. Πιστεύω λοιπόν στους νέους και ξέρω ότι, πάντα οι γονείς, οι παλιοί, τα βάζουνε τα παιδιά τους σε μια αντιπαράθεση, ένα χάσμα γενεών, αλλά αυτό ας το αφήσουμε να είναι στον κοινωνικό μας χώρο. Διότι στον επιστημονικό χώρο το μέλλον μας είναι οι μαθητές μας, οι οποίοι μπορούν να μας ξεπεράσουν».

Σχετικά με το αύριο της αρχιτεκτονικής και πως αυτή θα συνδέεται με το περιβάλλον ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι «πριν από 20 και 40 χρόνια, το περιβάλλον δεν μας συγκινούσε και μιλάω για το φυσικό, πολιτισμικό περιβάλλον, πιστεύοντας πως σήμερα η κατάσταση έχει γυρίσει, όλο και περισσότερο θα ασχοληθούμε με την ποιότητα του χώρου, του κοινού χώρου, του δημόσιου χώρου, την ποιότητα των κοινών και όλο και περισσότερο σχεδιάζονται πια αυτοί οι χώροι. Όταν κάποτε ήταν έρμαιο της τύχης στις κάθε πρωτοβουλίες, άρα υπάρχει μια συνείδηση της σημασίας που έχει αυτό το περιβάλλον για όλους και τις προτεραιότητας που πρέπει να του δώσουμε. Δεν έχει βέβαια κυριαρχήσει αυτή η συνείδηση σε όλα τα πεδία, διότι δεν είναι μόνο τα πεδία των αρχιτεκτόνων, των πολεοδόμων, αλλά είναι και τα πεδία των πολιτικών, είναι τα πεδία των κάθε είδους συμφερόντων, τα οποία δεν συμβαδίζουν πάντοτε. Αλλά νομίζω ότι αργά ή γρήγορα, θα συγκλίνουν προς ένα καλύτερο περιβάλλον».

Σύμφωνα με την κοσμήτορα κ. Κωτσάκη: «Καθηγητές αυτού του επιπέδου, επηρεάζουν την πορεία της αρχιτεκτονικής, των φοιτητών του, ως δάσκαλος επηρεάζει με τον τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα και έχει βέβαια ο καθηγητής Τουρνικιώτης, μία δημόσια παρουσία που επίσης λειτουργεί επιδραστικά σε πολύ σοβαρές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα στην προστασία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα