Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Πολύτιµα επιστηµονικά στοιχεία από σπηλαιοβάραθρα

» Εντυπωσιακά αποτελέσµατα της αποστολής σε Γουργούθακα και Λιοντάρι

 

Στο “βαθύτερο” επιστηµονικό εργαστήριο στην Ελλάδα εξελίσσονται τα σπηλαιοβάραθρα “Γουργούθακας” και “Λιοντάρι” που εξερευνήθηκαν το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου από µια πολυπληθή επιστηµονική οµάδα!

 

Από την έρευνα συγκεντρώθηκαν πολύτιµα στοιχεία που θα µελετηθούν σε πανεπιστήµια και ερευνητικά εργαστήρια προκειµένου να διερευνηθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες µέσα στα σπηλαιοβάραθρα. Ένα µικρό µέρος της δουλειάς των επιστηµόνων είδαν οι κάτοικοι των Πεµονίων και όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον χώρο έξω από το σχολείο όπου παρουσιάσθηκαν φωτογραφίες, video και στοιχεία από την αποστολή.
«Θέλουµε να δηµιουργήσουµε το βαθύτερο εργαστήριο στην Ελλάδα όπου θα έχουµε αισθητήρες, επιστηµονικό εξοπλισµό και όργανα, ώστε να αναλύουµε τα δεδοµένα βγάζοντας πολύτιµα συµπεράσµατα και όλο αυτό το υλικό να το δηµοσιεύσουµε» τονίσθηκε στην παρουσίαση.
Στην προσπάθεια συµµετείχαν 40 άτοµα, οι δέκα αυτών από το εξωτερικό και συγκεκριµένα από Σερβία, Κροατία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Πολωνία, Νορβηγία, Μ. Βρετανία. Παράλληλα κοντά στην περιοχή της κατασκήνωσης εντοπίστηκαν 51 είσοδοι σπηλαίων που παραµένουν ανεξερεύνητα. «Τα Λευκά είναι µαζί µε τη Χαβάη οι περιοχές που έχουν τη µεγαλύτερη συγκέντρωση σπηλαίων στον κόσµο όπως ανακοινώθηκε σε σπηλαιολογικό συνέδριο. Μέχρι στιγµής έχουν καταγραφεί 1450 σπήλαια» υπογράµµισε ο επικεφαλής της αποστολής κ. Μ. Βαξεβανόπουλος.

Ο “ΓΟΥΡΓΟΥΘΑΚΑΣ”

Σε ότι έχει να κάνει µε το σπηλαιοβάραθρο του “Γουργούθακα”, ορισµένα από τα στοιχεία που έδωσαν οι επιστήµονες για την αποστολή τους:
• ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ: Η ανάβαση στον καταυλισµό κοντά στην είσοδο του σπηλαιοβάραθρου διαρκούσε 3 ώρες. Ο καταυλισµός έγινε σε ένα βραχοσπήλιο και γύρω από αυτόν.
• ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ∆όθηκε ιδιαίτερη έµφαση στην οργάνωση και στον σχεδιασµό.
• ∆ΙΑΤΡΟΦΗ: Εξασφαλίστηκε χάρη στη στήριξη του ∆ήµου Αποκορώνου, µε συγκεκριµένο άτοµο να αναλαµβάνει τη µαγειρική.
• ΝΕΡΟ: Το νερό είναι από τα πιο πολύτιµα αγαθά για τη συγκεκριµένη αποστολή. Ο κόπος ήταν τεράστιος για να ανέβει νερό στον καταυλισµό από τα Πεµόνια, τις Χώσες και το Πεµονικό ρέµα και στη συνέχεια να κατέβει σε µεγάλα βάθη!
• ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ: Οι σπηλαιολόγοι από τα “0” µέτρα στην είσοδο του σπηλαίου µέχρι τα 200 βάθος περνούσαν ένα τεράστιο πηγάδι όπου κατέβαιναν µε σχοινιά. Στα 270 υπάρχει ένα στένωµα (µαίανδρος) και ακολουθούν δύο µεγάλες καταβάσεις µέχρι τα 646 µέτρα όπου λειτούργησε µικρή κατασκήνωση- ορµητήριο. Στα 740 µέτρα υπάρχει καταρράκτης, µε τα νερά να συνεχίζονται µέχρι τα 1100 µέτρα όπου είναι το τέρµα του Γουργούθακα. Οι σπηλαιολόγοι που πέρυσι έφτασαν στο τέλος του πηγαδιού, φέτος ξεκίνησαν την οριζόντια εξερεύνηση.
• ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ: Στο σπήλαιο οι θερµοκρασίες είναι πολύ χαµηλές και απαιτείται ειδικός εξοπλισµός (κουβέρτες, ρούχα κ.λπ.) καθώς και άλλαγµα των ρούχων και εσωρούχων, αφού λόγω των νερών οι σπηλαιολόγοι είναι συνεχώς βρεγµένοι.
• ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Φέτος – πέρα από την τηλεφωνική γραµµή που εγκατέστησαν οι σπηλαιολόγοι ώστε να υπάρχει επικοινωνία µε τη βάση τους από τα έγκατα του σπηλαίου – κατάφεραν τοποθετώντας modem να έχουν internet για την επικοινωνία τους µε τον έξω κόσµο ακόµα και από τα βάθη των 270 και των 646 µέτρων! Η τηλεφωνική γραµµή είναι απαραίτητη για την άµεση επικοινωνία, καθώς η ανάβαση από τα 646 µέτρα µέσα στο σπήλαιο στην επιφάνεια απαιτεί 5 µε 6 ώρες!
• ΕΡΕΥΝΑ: Η πιο σηµαντική εργασία ήταν η έρευνα που έγινε στο σπήλαιο για µικροπλαστικά (ερευνάται η ποσότητα µικροπλαστικού στο νερό και αλλού) και για τα ισότοπα οξυγόνου. Επίσης για το αν το νερό µέσα στο σπήλαιο προέρχεται από ποτάµι ή τα χιόνια, αν συνδέεται µε το σπήλαιο του “Λιονταριού” και πού καταλήγουν αυτά τα νερά. Πέρυσι είχαν βρεθεί µικροοργανισµοί που ήταν άγνωστοι και η έρευνα συνεχίσθηκε και σε αυτό το πεδίο. Ακολουθεί η αποκρυπτογράφηση όλων των δεδοµένων και των υλικών που συλλέχθηκαν, ενώ θα παρακολουθούνται τα θερµόµετρα που αφέθηκαν µέσα στο σπήλαιο προκειµένου να καταγράφονται οι θερµοκρασίες όλο τον χρόνο.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Οι σπηλαιολόγοι δίνουν τη µεγαλύτερη έµφαση στην ασφάλεια µε απόλυτη φροντίδα του εξοπλισµού και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

Οι σπηλαιολόγοι εξερεύνησαν ταυτόχρονα και το άλλο µεγάλο σπηλαιοβάραθρο αυτό του “Λιονταριού”:
•ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ: Η πρώτη χαρτογράφηση έγινε το 2007-2008 από Γάλλους. Υπάρχει ωστόσο ακόµα πολύ υλικό για εξερεύνηση. Στόχος της φετινής αποστολής ήταν να χαρτογραφηθεί τρισδιάστατα και αυτό έγινε µέχρι ένα βάθος 320 µ. και αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου.
• ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Έγινε ένα “αρµάτωµα” (άπλωµα σκοινιού ώστε να αποφεύγεται η τριβή του) µέχρι τα 330 µ. ώστε να διευκολυνθούν οι υπόλοιπες αποστολές. Πάρθηκαν δείγµατα από µικροπλαστικά και ισότοπα οξυγόνου.
∆ΙΑΦΟΡΕΣ: Ενώ ο “Γουργούθακας” χαρακτηρίζεται από τα πολύ µεγάλα πηγάδια βάθους 120-200 µ. το “Λιοντάρι” έχει πιο πολλά στενώµατα, είναι πιο στενό σε πλάτος σπήλαιο, πιο τεχνικό, δύσκολο και απαιτητικό ακόµα και στις καταβάσεις. Για αυτό και το “αρµάτωµα” του είναι πιο απαιτητικό.

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2025

Αναφορικά µε την αποστολή του 2025 οι επιστήµονες θέλουν να µελετήσουν πως συνδέονται ο “Γουργούθακας” και το “Λιοντάρι” µε τις πηγές στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Επιθυµούν να κάνουν υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση στο “σιφώνι” του “Γουργούθακα” στα 1100 µέτρα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει παγκοσµίως, να συνεχιστούν οι αναρριχήσεις µέσα στον “Γουργούθακα”, να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση στο “Λιοντάρι” φτάνοντας στο ανώτατο βάθος του κ.α.
Όπως επισήµαναν υπάρχει ανάγκη για ένα drone που θα µπορεί να µεταφέρει βάρος 30 κιλών από τις “Χώσες” στην είσοδο των σπηλαίων, αφού σε µια 10ηµερη αποστολή οι 3 ηµέρες αφιερώνονται στο κουβάληµα εξοπλισµού, νερού και τροφίµων, χρόνος πολύ µεγάλος.
Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους πολίτες του Αποκόρωνα που ευχαρίστησαν την αποστολή για όλα όσα έχει κάνει.
Tην εκδήλωση χαιρέτησε η περ. Σύµβουλος κα Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη που εξήρε τη διεπιστηµονική οµάδα για την προσπάθεια της «καθώς αναδεικνύει µε τον καλύτερο τρόπο τον τόπο µας, τα ενδότερα του που εµείς δεν µπορούµε να τα δούµε. Η αποστολή της την τρίτη χρονιά έχει πάρει διεθνή χαρακτηριστικά. Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να αγκαλιάζει και να αναδεικνύει µε τον καλύτερο τρόπο τέτοιες προσπάθειες και ένα αίτηµα που έβαλε η οµάδα για την αγορά ενός drone για τη µεταφορά των φορτίων, είναι κάτι που πρέπει να το δούµε ως Περιφέρεια και φορείς».
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο δήµαρχος κ. Χαράλαµπος Κουκιανάκης ανέφερε ότι «είµαστε ευγνώµονες στους ανθρώπους για την εξερεύνηση των σπηλαιοβαράθρων του τόπου µας και για την προστιθέµενη αξία που δίνεται στις εναλλακτικές µορφές τουρισµού στον Αποκόρωνα. Θα συνεχίσουµε να είµαστε δίπλα σας».

 

∆έος στα έγκατα της γης

«Σε καταλαµβάνει ένα δέος µπαίνοντας στον “Γουργούθακα” και συνεχίζοντας την κατάβαση. Είδατε τις φωτογραφίες… είναι ακόµα πιο µαγικά και ιδιαίτερα όταν το βλέπεις από κοντά» είπε στα “Χ.ν.” ο κ. Σπύρος Σπαγάκος σπηλαιολόγος.
Παράλληλα επισήµανε πως όλες τις ηµέρες της αποστολής «η ερευνητική δουλειά ήταν συνεχής. Την ίδια στιγµή όµως είµαστε σε συνεχή επαγρύπνηση γιατί κυριολεκτικά παίζουµε µε τις ζωές µας. Αγωνιζόµαστε για να µη γίνει το παραµικρό που θα βάλει σε κίνδυνο ένα µέλος της αποστολής».
Από τους πιο νέους στην αποστολή ο Κωνσταντίνος Γρηγοράκης, µας µιλάει για τα σπηλαιοβάραθρα λέγοντας ότι «είναι ένας άλλος κόσµος κυριολεκτικά. Προσωπικά, ως µηχανικός, µε ενθουσιάζει η έρευνα που κάνουµε σε αυτά, ενώ και η οµορφιά των σπηλαίων είναι εξωπραγµατική!» Για το “Λιοντάρι” τα µέλη της αποστολής παρατήρησαν ότι είναι διαφορετικό από τον “Γουργούθακα” στο ότι δεν έχει τόσο µεγάλα κατεβάσµατα και είναι πιο στενό.
Μέλος της αποστολής µε ιδιαίτερη σηµασία και αξία και η Λίζα που είχε τη φροντίδα της επιµελητείας. «Είχαµε συγκεκριµένο µενού µε στόχο να µην έχουµε µεγάλη κατανάλωση νερού. Προσπάθησα να κάνω καλή διαχείριση του νερού στο πλύσιµο των υλικών της κουζίνας, γιατί το ανέβασµα του νερού είναι απίστευτα δύσκολο» µας είπε. Ως προς τα φαγητά, φρόντιζε να δίνουν θερµίδες και ενέργεια στους σπηλαιολόγους φτιάχνοντας πουρέ, ζυµαρικά µε κρέµα γάλακτος, φακές µε κινόα, σύγκλινο, λουκάνικο, κάποιες µέρες φρέσκο κρέας, µαγειρεµένα έτσι ώστε να έχουν την αίσθηση ότι τρώνε στο σπίτι τους!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα