» Έρευνα κατέγραψε ιδιαιτερότητες στο γενετικό υλικό των κατοίκων του νησιού
Πολύτιμη για τον πληθυσμό της Κρήτης είναι η δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων.
Και αυτό γιατί η χαρτογράφηση συγκεκριμένων δεικτών που επηρεάζουν την ιστοσυμβατότητα, έδειξε ιδιαιτερότητες στο γενετικό υλικό (αντιγόνα ιστοσυμβατότητας) των Κρητικών σε σύγκριση με τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας και της Ευρώπης. Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων, αν ένας Κρητικός χρειαστεί μεταμόσχευση, είναι πιο πιθανό ο συμβατός δότης να βρεθεί στην Κρήτη!
Τα παραπάνω επισήμανε χθες, πρώτη ημέρα της εβδομάδας ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα που θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου, η Εντεταλμένη σύμβουλος επί των θεμάτων Εθελοντισμού και διασύνδεσης της Περιφέρειας Κρήτης με φορείς και οργανώσεις, Γεωργία Μηλάκη.
Οι δράσεις διοργανώνονται – για πέμπτη συνεχή χρονιά – από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης. Συμμετέχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τo Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης”.
Η εβδομάδα ενημέρωσης ξεκίνησε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (15η Νοεμβρίου). Οι δράσεις έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών, όπως στις μεταμοσχεύσεις ασθενών με αιματολογικά νοσήματα.
Οπως εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η κα Μηλάκη, το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τη ΔηΤΟΒ Κρήτης για τη χαρτογράφηση συγκεκριμένων δεικτών που επηρεάζουν την ιστοσυμβατότητα, κατέγραψε ότι «ο πληθυσμός της Κρήτης έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν το γενετικό του υλικό. Δηλαδή, ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (γονίδια) των Κρητικών σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Για το λόγο αυτό, μέσα από την Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης «μπορούμε να αντλήσουμε πιθανούς δότες» καθώς, αν για παράδειγμα, ένας Κρητικός πάσχει από λευχαιμία και ψάχνει συμβατό δότη, είναι πιο πιθανό, λόγω των γενετικών χαρακτηριστικών, να βρεθεί στην Κρήτη ο σύμβατος δότης μέσα από «την δική μας τράπεζα βλαστοκυττάρων».
Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση η κα Μηλάκη σημειώνει ότι η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ «συνεχίζει να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα ομφαλικών μοσχευμάτων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων για τη θεραπεία ασθενών με αιματολογικά νοσήματα». Η ίδια προσθέτει ότι «σήμερα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πάνω από 80 διαφορε τικών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Αποδεικνύεται επίσης χρήσιμο σε νέους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση κακώσεων του νωτιαίου μυελού, της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, του διαβήτη τύπου 1 και πολλών άλλων ασθενειών. Παρόλη την πρόοδο στην εφαρμογή των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, στην πλειοψηφία των γεννήσεων το αίμα του ομφάλιου λώρου απορρίπτεται, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η φύλαξή τους».
Η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ως ΔηΤΟΒ Κρήτης, ευχαριστούμε τους γονείς και τα νεογνά που έχουν γίνει δότες Ομφαλικού Αίματος από την αρχή λειτουργίας της ΔηΤΟΒ Κρήτης έως σήμερα και προτρέπουμε όλους τους μελλοντικούς γονείς να ενημερωθούν και να συμμετέχουν σε αυτή την πράξη δωρεάς και αλληλεγγύης. Σκοπός είναι να εμπλουτίζουμε το Εθνικό Mητρώο Δοτών Μυελού και των Μονάδων Ομφαλικού Αίματος, ώστε ο πληθυσμός της Κρήτης και όλοι οι συνάνθρωποι μας να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εύρεσης συμβατού μοσχεύματος αρ
χέγονων αιμοποιητικών κυττάρων/ βλαστοκυττάρων».
O Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να χαρίζουμε ζωή σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και να ενισχύουμε το Εθνικό Μητρώο, κάτι στο οποίο μπορεί να πρωτοστατήσει η Κρήτη βάζοντας στόχο την αύξηση μοσχευμάτων Ομφαλικού Αίματος και εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των δράσεων, σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ. το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης θα φωταγωγηθεί στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης. Επίσης, θα γίνει απόδοση τιμητικής πλακέτας στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ πάνω από εκατό μαθητές από τέσσερα Λύκεια θα ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία, κ.α.. Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή τιμητικής πλακέτας στις Μαίες του Προγράμματος Προετοιμασίας Γονεϊκότητας, του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, για την ουσιαστική συμβολή τους στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης.
Στο μεταξύ, στα μπλε, χρώμα που συμβολίζει το διαβήτη, φωταγωγήθηκε την Κυριακή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παγκρήτιου Συλλόγου για το Νεανικό Διαβήτη (ΠΑΣΥΝΕΔ) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης.