Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πολύτιμη τροφή η γύρη για τον άνθρωπο

Φυσικό προϊόν, τονωτικό και ευεργετικό για τον άνθρωπο είναι η γύρη, που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές.

Στην εκδήλωση “γύρη λουλουδιών, γύρη μελισσών”στο πλαίσιο των “Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας” το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο έγινε μια αναλυτική παρουσίαση του συγκεκριμένου προϊόντος και της αξίας του.

Μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετό κόσμο να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Αρχικά εκ μέρους των διοργανωτών ο μελισσοκόμος από το Πολεμάρχι κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης εξήγησε τους λόγους που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αυτή. «Η γύρη των μελισσών είναι ένα πολύ πολύτιμο προϊόν της κυψέλης και επειδή είναι τόσο άγνωστο πρέπει να το προβάλουμε στο ευρύτερο κοινό» τόνισε ο μελισσοκόμος τονίζοντας πως γύρη προς βρώσιν για τον άνθρωπο μαζεύουν ελάχιστοι μελισσοκόμοι επειδή δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ένα άγνωστο προϊόν και στόχος της εκδήλωσης είναι να καταγραφεί από τον κόσμο πόσο μεγάλη αξία έχει ως πρωτεινική τροφή.

Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη βιολόγος και health coach σημείωσε πως «η διατροφική αξία της γύρης είναι πάρα πολύ μεγάλη έχουμε περί τις 250 διαφορετικές ουσίες, μέσα σε αυτές σημαντικά αμινοξέα, λιπίδια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και πολλές αντιβιοτικές ουσίες και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Άρα μας βοηθάει πολύ να τρώμε γύρη στη διατροφή μας.» Η ίδια παρατήρησε πως ο κόσμος δεν γνωρίζει την αξία τη διατροφική της γύρης αλλά «σιγά-σιγά την ανακαλύπτει καθώς δημιουργείται η τάση. Η ίδια η επιστήμη ανακαλύπτει τη διατροφική της αξίας και τις ευεργετικές ιδιότητες της. Στην Αγορά υπάρχει σε νωπή μορφή, σε ξηρή μορφή και σε ταμπλέτες. Προτείνω την νωπή τροφή που μπορούμε να την βρούμε σε καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα και να τη φυλάμε στην κατάψυξη». Σε σύγκριση με το μέλι τόνισε πως και η γύρη και το μέλι πρέπει να είναι ενταγμένα στη διατροφή μας αλλά η γύρη έχει πρωτείνες και διαφορετικά ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Στο ρόλο της γύρης στην αναπαραγωγή των φυτών και τη μετατροπή της από τη μέλισσα σε ένα θαυμαστό προϊόν που συλλέγεται από τους μελισσοκόμους με τις “μελισσοπαγίδες” αναφέρθηκε η βιολόγος και ερευνήτρια στο ΜΑΙΧ κα Παναγιώτα Γώτσιου. «Από την παραδοσιακή χρήση ξέρουμε τις περισσότερες ευεργετικές της ιδιότητες. Η γύρη έχει τις προδιαγραφές για να είναι μια υπερτροφή» κατέληξε.

Τέλος το μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας κ. Γιάννης Αποστολάκης μίλησε για τις χρήσεις της γύρης και στην κουζίνα. «Τη γύρη μπορούμε να την βάλουμε συμπλήρωμα σε ένα σωρό πράγματα. Να τη χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα, σε όσπρια ταιριάζει πάρα πολύ με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Για τους πολλούς είναι άγνωστο προϊόν. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν προκαλεί κάποια αλλεργία είναι καλό να ενσωματωθεί στη διατροφή μας γιατί έχει ένα σωρό αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό» υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.
Την εκδήλωση πραγματοποίησε η πολιτική συλλογικότητα “Χωριά ΒΔ Κρήτης” και η Συλλογικότητα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου “Terra Verde” (Γη Πράσινη).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα