Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πολύτιμο εργαλείο για καλλιέργειες αβοκάντο στα Χανιά

■ Μηχανισμός παρακολούθησης εχθρών και παθογόνων

Τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των σημαντικότερων εχθρών και παθογόνων που αναδύονται στην καλλιέργεια του αβοκάντο, είτε λόγω κλιματικής μεταβολής είτε λόγω αύξησης των νέων φυτεύσεων συγκριτικά με τα εσπεριδοειδή, αλλά και τη συνεχή ενημέρωση των παραγωγών, έχει ως στόχο δράση που υλοποιείται από επιστημονικούς φορείς. Παράλληλα προβλέπεται και η δημιουργία μιας προβασικής φυτείας αβοκάντο στην Κρήτη!

Πρόκειται για μια δράση απαραίτητη και χρήσιμη για τους παραγωγούς καθώς τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αβοκάντο παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη στη Δυτική Κρήτη.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει τίτλο “Διαχείριση Εντομολογικών και Φυτοπαθολογικών Εξάρσεων, Προσβολών και Εισβολών στην Καλλιέργεια του Αβοκάντο”.
Στην επιχειρησιακή ομάδα συμμετέχουν το Εργαστήριο Εντομολογίας (Δρ Κ. Βαρίκου, Συντονιστής του Έργου), Φυτοπαθολογίας και Υποτροπικών φυτών του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (https://elgo.iosv.gr/)), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός παραγωγών βιολογικών προϊόντων Χανίων (https://biocoop.gr/) και το Εργ. Γεωργικής Εντομολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (https://www.bpi.gr/ ).

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σύμφωνα με την κα Βαρίκου «τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του αβοκάντο (Persea americana) αυξάνεται ραγδαία στο Νότιο Ελλαδικό χώρο (κυρίως στη Δυτική Κρήτη) γεγονός το οποίο οφείλεται στις ευνοϊκότερες κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια καθώς και στη εμπορική δυναμική του προϊόντος. Εκτός από τους αβιοτικούς παράγοντες (π.χ. κλιματικές συνθήκες) η καλλιέργεια του αβοκάντο περιορίζεται από μια σειρά ασθενειών και εχθρών. Τα μέχρι σήμερα προβλήματα φυτοπροστασίας που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του αβοκάντο σχετίζονται με ασθένειες και συμπτώματα όπως σηψιρριζίες από ωομύκητες, νεκρώσεις και έλκη κλάδων και κλαδίσκων, εσχαρώσεις και μετασυλλεκτικές σήψεις καρπών καθώς και την παρουσία του ιοειδούς Sunblotch το οποίο υπό προϋποθέσεις, δύναται να αποτελέσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, μειώνοντας τις αποδόσεις της καλλιέργειας σε ποσοστό >20% φτάνοντας και στο 100% μείωσης της παραγωγής. Από τους εντομολογικούς εχθρούς, ως τώρα, ο θρίπας του θερμοκηπίου [Heliothrips haemorrhoidalis (Bouchè)] προκαλεί στους καρπούς ήσσονος σημασίας ζημιές».

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Οι επιστήμονες εξηγούν πως «η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή καθώς και η αυξανόμενη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων ενέχουν τον κίνδυνο εισαγωγής στην περιοχή μας νέων, ειδών φυτοπαθογόνων και εντόμων όπως για παράδειγμα το σύμπλεγμα μυκήτων και εντόμων με το όνομα Αμβροσία το οποίο σε περιοχές του κόσμου αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια του αβοκάντο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα σκαθάρια τύπου Αμβρόσια τα οποία μεταφέρουν διάφορα είδη παθογόνων μυκήτων που προκαλούν ξηράνσεις στα δένδρα. Το σύμπλεγμα Euwallacea sp.- Fusarium euwallaceae (Ισραήλ 2009) είναι εκείνο που φαίνεται να απειλεί τη καλλιέργεια του αβοκάντο στη χώρα μας».

ΤΟ ΕΡΓΟ

«Οι παραγωγοί αβοκάντο δεν υποστηρίζονται από κάποιο οργανωμένο σύστημα δειγματοληψιών-προειδοποιήσεων, το οποίο να τους βοηθά να γνωρίζουν και να επεμβαίνουν όταν χρειάζεται με τον κατάλληλο τρόπο, ενώ από πλευράς φυτοϋγείας το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιείται είναι ελαχίστων κοινοτικών προδιαγραφών. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται συχνά προληπτική, άσκοπη χρήση συμβατικών φυτοφαρμάκων γεγονός που επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον και τον χρήστη, αυξάνει το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα αυξάνει την πιθανότητα εύρεσης υπολειμμάτων δραστικών ουσιών στα προϊόντα με αρνητικές πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο με τίτλο «Διαχείριση Εντομολογικών και Φυτοπαθολογικών Εξάρσεων, Προσβολών και Εισβολών Στην Καλλιέργεια Του Αβοκάντο» – Ακρωνύμιο: AVOCADO προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των σημαντικότερων εχθρών και παθογόνων που αναδύονται στην καλλιέργεια, είτε λόγω κλιματικής μεταβολής είτε λόγω αύξησης των νέων φυτεύσεων αβοκάντο συγκριτικά με τα εσπεριδοειδή, αλλά και τη συνεχή ενημέρωση των παραγωγών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού δημιουργήθηκε ηλεκτρονική ιστοσελίδα (AvocadoInfo.gr) ως ένας δίαυλος επικοινωνίας και διάχυσης της πληροφορίας σε θέματα φυτοπροστασίας (Ενημέρωση καταγραφής παθογόνων/εχθρών, βιολογία και διαχείριση αυτών). Μέσω αυτή ς της ιστοσελίδας ο παραγωγός θα ενημερώνετε συνεχώς για την εντομολογική και φυτοπαθολογική τρέχουσα κατάσταση της καλλιέργειας του αβοκάντο καθώς επίσης και την διαχείριση αυτών.

Επιπλέον σημαντική θα είναι και η συμμετοχή της Επιχειρησιακής Ομάδας του συγκεκριμένου έργου AVOCADO στη δημιουργία μιας προβασικής φυτείας αβοκάντο στην Κρήτη, η οποία θα παρέχει πιστοποιημένο, εγχώριο, υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα εισαγωγής νέων ξενικών ειδών από εισαγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα πλήττουν την καλλιέργεια του αβοκάντο. Η δημιουργία της προβασικής αυτής φυτείας θα υλοποιηθεί από παράλληλο έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και έχει τίτλο “Δράσεις έρευνας, στήριξης και προώθησης της καλλιέργειας του Avocado στην Κρήτη” (ημερομηνία υπογραφής σύμβασης 6/10/23 με Περιφέρεια Κρήτης)» αναφέρεται στο σχετικό κείμενο της ομάδας εργασίας.

Οφέλη της δράσης

• Θα εξοικειωθεί ο παραγωγός στους ήδη υπάρχοντες εχθρούς και τα φυτοπαθογόνα καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.
• Θα περιορίσει τις άσκοπες ή άκαιρες επεμβάσεις με αγροχημικά και κατά συνέπεια τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
• Θα προετοιμάσει τους καλλιεργητές στην αντιμετώπιση νέων-αναδυόμενων εχθρών και ασθενειών, λόγω κλιματικής αλλαγής και αύξησης των νέων φυτεύσεων.
• Θα συμβάλει, λόγω του περιορισμού στη χρήση αγροχημικών, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα οποία εκλύονται από τη χημική βιομηχανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα