Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Πολύτιμο τεχνολογικό εργαλείο για την άρδευση καλλιεργειών στα Χανιά

Ένα πολύτιμο εργαλείο για την ιδανική άρδευση των καλλιεργειών σε παραγωγούς και φορείς διαχείρισης νερού προσφέρει το “Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών”. Σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ και το ΙΤΕ κατάφερε να στήσει μια πλατφόρμα που σε πραγματικό χρόνο δίνει πληροφορίες για τις αρδευτικές ανάγκες της κάθε καλλιέργειας χωριστά!

άρδευση καλλιεργειών
Βρίσκοντας το αγροτεμάχιό του στον χάρτη ο παραγωγός μπορεί να ενημερωθεί για τις ανάγκες που έχει σε νερό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο!

Η πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας ( www.irrigation-crete.gr) έγινε χθες στα Χανιά και θα ακολουθήσει την Παρασκευή το Ηράκλειο.

Ο ερευνητής και υπεύθυνος του εργαστηρίου υδατικών πόρων, αρδεύσεων και περιβαλλοντικής γεωπληροφορικής του Ινστιτούτου Ελιάς Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς παρουσίασε την πλατφόρμα επισημαίνοντας πως «σε πραγματικό χρόνο ο παραγωγός θα μπορεί να βλέπει σε εβδομαδιαία βάση τις αρδευτικές ανάγκες της καλλιέργειας του. Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και έχει στόχο την εξοικονόμηση νερού και την βελτίωση της παραγωγής».

άρδευση καλλιεργειών
Τη διαδικτυακή πλατφόρμα που σε άμεσο χρόνο δίνει πληροφορίες για τις ανάγκες της κάθε καλλιέργειας χωριστά παρουσίασε ο ερευνητής δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς.

Για την κατασκευή της πλατφόρμας συνδυάστηκαν νέες τεχνολογίες (τεχνικές γεωφυσικής και δορυφορικής τηλεσκόπισης, , μετρήσεις πεδίου/αναλύσεις εδαφών, μετεωρολογική πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, βάσεις δεδομένων αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ κα.)

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο εργαλείο και είμαστε η πρώτη περιφέρεια της χώρας που το εφαρμόζει . Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με άλλα σημαντικά ιδρύματα της Κρήτης, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ . Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας καταφέραμε να μετατρέψουμε αυτό που λέγεται “γεωργία ακριβείας” σε ένα απλό εργαλείο εύχρηστο για τον απλό παραγωγό» ανέφερε ο κ. Κουργιαλάς. Η νέα πλατφόρμα χρησιμοποιεί:

• Μετεωρολογικές πληροφορίες από ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που φτάνει τους 70 σε όλη την Κρήτη!

• Εδαφολογικούς χάρτες, πάνω στους οποίου αποτυπώνεται το έδαφος και οι ανάγκες του σε νερό.

• Στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις θέσεις των αγροτεμαχίων.

«Ο παραγωγός βάζοντας το τοπωνύμιο της περιοχής ή τις συντεταγμένες μπορεί να να πλοηγηθεί στο χωράφι του και να δει σε εβδομαδιαία βάση τις αρδευτικές ανάγκες της καλλιέργειας του ενώ του προτείνονται ορθές γεωργικές πρακτικές προκειμένου να εξοικονομήσει νερό και να πετύχει και τη βέλτιστη παραγωγή γιατί και αυτό είναι το ζητούμενο» ανέφερε ο ερευνητής.

Τις δράσεις του ΟΑΚ σε θέματα διαχείρισης νερού παρουσίασε ο πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού κ. Λευτέρης Κοπάσης. Αρχικά έκανε αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη διαχείριση των υδάτων, στα αρδευτικά έργα που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ κα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν από κοντά και μέσω livestreaming παραγωγοί και φορείς διαχείρισης υδάτων. Για την πλατφόρμα πέρα από το εργαστήριο του “Ινστιτούτου Ελιάς” εργάστηκαν το ΙΤΕ (εργαστήριο δορυφορικής γεωφυσικής και δορυφορικής τηλεσκόπισης, ομάδα δρ. Ν. Παπαδόπουλου), το Πολυτεχνείο Κρήτης (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, ομάδα καθηγητή Α. Βαφείδη), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (σχολή γεωπονίας, ομάδα καθηγ. Θ. Μάνου). Η χρηματοδότηση της ήταν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα