Θέλαμε, δεν θέλαμε, αποδεχθήκαμε την αναβάθμιση των συμμαχικών σχέσεων μας με τις ΗΠΑ.
Ο πρέσβης Πάιατ στην Αθήνα είναι ό,τι καλύτερο για το Στέιτ Ντιπάρτμεν, αφού καταφέρνει να δίνουμε χωρίς να παίρνουμε ανταλλάγματα πέραν των ωραίων λόγων, δίχως πολιτικές εγγυήσεις και δεσμεύσεις, ότι θα μας στηρίξει η Ουάσιγκτον στα προβλήματά μας στο Αιγαίο. Ο Πάιατ, πανταχού παρών, έστρωσε το δρόμο για νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ώστε να επισκεφθεί την Αθήνα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Αφού ετοιμάστηκαν όλα στην εντέλεια, ήρθε ο Πομπέο, να τα πουν με τον ομόλογό του Δένδια και να υπογράψουν τη διευρυμένη συμφωνία. Πρόκειται για εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων στη Λάρισα, στη μονάδα Ελικοπτέρων Στεφανοβικείου στο Βόλο και στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Για τη βάση της Σούδας ζήτησαν, εκτός απ’ την παράταση της διαμονής τους, διευκολύνσεις στην προβλήτα στο Μαράθι. Δηλαδή κατέλαβαν ακόμα τρία πόστα στη χώρα μας, αντί ενός στη Σούδα, διευρύνοντας έτσι την παρουσία τους. Ανθρωποι της κυβέρνησης εκτιμούν, ότι η επιπλέον παραμονή των Αμερικανών αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και ακεραιότητα της χώρας μας, αναβαθμίζοντας τη στρατηγική της θέση. Πολλοί, όμως αμφιβάλλουν, έχοντας υπ’ όψιν τους το προηγούμενο της Κύπρου και των Ιμίων.
Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας υπεγράφη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο 1953 και απ’ το 1990 ανανεώνεται ανά δεκαετία, έξι μήνες πριν τη λήξη της και κυρώνεται απ’ τη Βουλή.
Κάθε φορά που γίνεται τούτο ακολουθούν χαμόγελα και ρηματικές ανακοινώσεις, ότι επιτελούμε κρίσιμο έργο και παίζουμε σπουδαίο ρόλο στα Βαλκάνια και στη Νοτιοδυτική Ευρώπη. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η παρούσα συμφωνία, διότι προβλέπεται η αναβάθμιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, να γίνει με έξοδα εξ ολοκλήρου των Αμερικανών και ως εκ τούτου θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τις περιοχές αυτές.
Η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα της διαταραχής των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, η οποία «δεν θεωρείται αξιόμαχος εταίρος του ΝΑΤΟ». Τούτο φαίνεται και απ’ τις δηλώσεις Πομπέο, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομες τις γεωτρήσεις, που κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., για τις οποίες δηλώσεις διαμαρτυρήθηκε η Αγκυρα. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει κάνει δύο γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ισχυριζόμενη, ότι βρίσκεται σε Τουρκική Α.Ο.Ζ. χωρίς οι ΗΠΑ να κάνουν κάτι, να τις αποτρέψουν.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Δένδια ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις εγγυήσεις και για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, αν τουρκικές δυνάμεις αποβιβασθούν σε ελληνικό νησί είπε:
«Να είσθε βέβαιοι, ότι θα δράσουμε, για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους δικαίου και την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας».
Από μεγάλα λόγια του αέρος βαρεθήκαμε ν’ ακούμε. Χορτάσαμε από υποσχέσεις Αμερικανών αξιωματούχων, που δίδονται από σκοπιμότητα, αλλά δεν τηρούνται, πάλι από σκοπιμότητα.
Το μόνο που ευχόμεθα, είναι να μην συμβεί κάποιο θερμό επεισόδιο.
Θα είμαστε μόνοι!