Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές, φαίνεται, ότι η θητεία της κυβέρνησης Τραμπ περνάει τις τελευταίες μέρες της. Τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη κάνουν τις τελευταίες τους εμφανίσεις, για να διατηρήσουν ζωντανή τη φήμη τους. Ετσι και ο Μάϊκ Πομπέο βρήκε την ευκαιρία, να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο των Υπ. Εξωτερικών μελών του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ στηρίζεται σε αρχές, που αποτυπώνονται με ευκρίνεια στο άρθρο 1 του καταστατικού του. Ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, που είναι και θεματοφύλακας, το 1949 με 12 κράτη. Το 1952 αύξησε τα μέλη του με Ελλάδα και Τουρκία και το 1955 με τη Δυτική Γερμανία. Οι ηγεσίες των λαών δεσμεύτηκαν πίστη στα ιδεώδη και στις αρχές της διακήρυξης του ΟΗΕ και να ζήσουν ειρηνικά με τους λαούς και τις κυβερνήσεις των.
Εχοντας υπ’ όψιν του ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ και ότι μια χώρα – μέλος δεν μπορεί να λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αποφάσεων των Η.Ε., χρησιμοποίηση βίας και απειλών και βλέποντας την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις γενικές κατευθύνσεις της συμμαχίας, επετέθη με δριμύτητα εναντίον της δείχνοντας την ενόχληση των ΗΠΑ για τις ενέργειες της Άγκυρας σε χώρες, που οι ΗΠΑ μπορεί επί Τραμπ να απέχουν από δραστηριότητες, δεν έχουν όμως χάσει το ενδιαφέρον τους γι’ αυτές και ενοχλούνται, όταν ο Ερντογάν θέλει να γίνει κυρίαρχος.
Για πρώτη φορά στο ΝΑΤο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εστράφη κατά της Τουρκίας και τούτο είχε μεγάλη σημασία για τον Ερντογάν, τώρα που στήνει γέφυρα προς τον Μπάιντεν να εδραιώσει νέες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι αντιθέσεις του Πομπέο εκδηλώθηκαν μετά τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού και τις υποκριτικές προσπάθειες της Αγκυρας, το προσεγγίσει το Ισραήλ. Αλλά και πριν δύο μήνες ο Αμερικανός διπλωμάτης σε περιήγησή του στην περιοχή απέφυγε να πάει στην Τουρκία. Το ίδιο συνέβη, όταν επισκέφθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον ομόλογό του Τσαβούσογλου, ούτε με άλλον πολιτικό ηγέτη της Τουρκίας. Μ’ αυτό εκτός των άλλων πολιτικών επιδιώξεων, ήθελε να δείξει το ενδιαφέρον του για τις θρησκευτικές ελευθερίες, τις μειονότητες και την αντίθεσή του για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος.
Πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν, ότι οι διεργασίες Πομπέο έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Το ενδιαφέρον του για τον ελληνοχριστιανισμό και η προσέγγιση του ελληνοαμερικανικού λόμπυ, προμηνύουν τη διάθεσή του, να πάει για γερουσιαστής, γιατί όχι και για πρόεδρος το 2024.
Ωστόσο, ίδιοι αναλυτές δεν παύουν τώρα, που απέρχεται η κυβέρνηση Τράμπ, να εκλαμβάνουν τη στάση του απερχόμενου Μάϊκ Πομπέο ως παραδοχή της αποτυχίας της διακυβέρνησης Τραμπ, να τιθασεύσουν την Τουρκία, η οποία επωφελούμενη το κενό εξουσίας, που άφησαν οι ΗΠΑ, επεχείρησε να το καλύψει εκείνη, κάνοντας ζημιά στις ΗΠΑ και γενικότερα στη Δύση.
ΝΑΙ Ο ΠΟΜΠΕΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΒΑΛΛΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΌΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ.