Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

«Πονοκέφαλος» για τις Αρχές οι τουρίστες που χάνονται στα βουνά

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται κάθε καλοκαίρι οι Αρχές στα Χανιά, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά αναζήτησης και διάσωσης, κυρίως αλλοδαπών οι οποίοι επιχειρώντας να διασχίσουν τους ορεινούς όγκους, ορειβατικά μονοπάτια και φαράγγια, χάνουν τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους.
Οι επιχειρήσεις απαιτούν απόλυτο συντονισμό καθώς σε αυτές εμπλέκονται υπηρεσίες όπως η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και εθελοντικές ομάδες.
Ο ορειβατικός τουρισμός αποτελεί και για τα Χανιά μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, ωστόσο τα περιστατικά στα οποία καλούνται οι αρχές να επέμβουν αφορούν κυρίως τουρίστες που αποφασίζουν μόνοι τους χωρίς έμπειρο συνοδό να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 η Πυροσβεστική Υπηρεσία οργάνωσε, μόνο στα Χανιά, ένδεκα επιχειρήσεις για τον εντοπισμό τουριστών που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους. Σε μια περίπτωση μάλιστα, ο επίλογος ήταν τραγικός, καθώς ζευγάρι Γάλλων τουριστών εντοπίστηκε νεκρό σε μονοπάτι κοντά στο Λουτρό Σφακίων.
Όσο αφορά το 2015 από τον Μάρτιο μέχρι και τις αρχές Μαΐου αναφέρθηκαν έξι περιπτώσεις ατόμων που χρειάστηκαν βοήθεια και σε τέσσερις από αυτές οργανώθηκε επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις για τη διάσωση ατόμων που χάνονται στα βουνά έχουν και υψηλό κόστος δεδομένου ότι συνήθως κινητοποιείται μεγάλος αριθμός διασωστών και μέσων, ενώ το κόστος μεγαλώνει κατά πολύ όταν χρειάζεται και η συνδρομή εναέριων αλλά και πλωτών μέσων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Πυροσβεστική διαθέτει συνήθως δύο οχήματα και πλήρωμα τεσσάρων ατόμων ανά όχημα, ενώ ανάλογος είναι ο αριθμός του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ αλλά και του Λιμενικού Σώματος όταν πρόκειται για επιχείρηση δια θαλάσσης.
Ο συντονισμός ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία έχει την βασική ευθύνη της αναζήτησης. Τη διάσωση αναλαμβάνει η Πυροσβεστική και ακολουθούν το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές υπηρεσίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εθελοντές.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, «οι ξένοι που επισκέπτονται την Κρήτη αγαπούν τη φύση, ωστόσο πολλοί από αυτούς αγνοούν τις δυσκολίες που υπάρχουν όταν αποφασίσουν τα κάνουν πεζοπορία στα ορεινά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η ευθύνη των τουριστικών γραφείων, των ξεναγών και των ξενοδόχων οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους ξένους επισκέπτες για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα βουνά, τις δυσκολίες αλλά και την ανάγκη να έχουν πάντα μαζί τους κινητό τηλέφωνο, νερό και εξοπλισμό ώστε η περιπλάνησή τους να γίνεται με ασφάλεια.
«Καλό θα είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού να μην βλέπουν τους τουρίστες μόνο σαν πελάτες που θα αφήσουν κάποια χρήματα. Να ενδιαφέρονται και για την ασφάλειά τους» είπε ο κ Κουρουπάκης .
Την ανάγκη της λήψης μέτρων όσων επιχειρούν να διασχίσουν τα βουνά και τα μονοπάτια της Κρήτης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, Πύραρχος Γιάννης Μαραγκάκης. «Όσοι επιχειρούν τέτοιες διαδρομές θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις. Καλό θα είναι να έχουν μαζί τους κάποιο συνοδό που να γνωρίζει την περιοχή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις ημέρες που αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες».
Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη, οι επιχειρήσεις αναζήτησης-διάσωσης εγκυμονούν πολλές φορές κινδύνους και για τους συμμετέχοντες ενώ είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα