«Πλημμύρισε» κόσμο και ήχους από λύρα ποντιακή, χθες το βράδυ, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες Πόντιοι -και όχι μόνο- από διάφορες περιοχές της χώρας κατέφθασαν στο εκθεσιακό κέντρο, με έναν και μοναδικό σκοπό· να ενώσουν τα χέρια και να χορέψουν τον μεγαλύτερο (σε μήκος και αριθμό συμμετοχών) ποντιακό χορό ομάλ του κόσμου!
Το κάλεσμα είχε έρθει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, από τους αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη -οι οποίοι έχουν βάλει την ποντιακή λύρα μέχρι και στο … Μπάκιγχαμ- και σ’ αυτό ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άτομα, που περικύκλωσαν όλο το εκθεσιακό κέντρο, χορεύοντας ομάλ επί σχεδόν είκοσι λεπτά και διεκδικώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Τα αδέλφια Τσαχουρίδη έδωσαν το «σύνθημα», στο τέλος της συναυλίας τους «Μαζί με …ψυχή», στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ και όλοι όσοι ήταν παρόντες έπιασαν τον χορό σχηματίζοντας όχι έναν αλλά πολλούς κύκλους γύρω από τη Διεθνή Έκθεση. Το γεγονός αυτό σκόρπισε χαμόγελα στους διοργανωτές που ετοιμάζονται να στείλουν το πλήρες υλικό -βίντεο από κάμερες, επίγειες και εναέριες (drone), εισιτήρια που κόπηκαν καθώς και τα αριθμημένα χαρτάκια που δόθηκαν στους συμμετέχοντες- προκειμένου οι υπεύθυνοι του Γκίνες να πιστοποιήσουν το ρεκόρ.
Μια αγκαλιά επί σκηνής των αδελφών Τσαχουρίδη στο τέλος της προσπάθειας ήρθε να επιβεβαιώσει το μέγεθος του εγχειρήματος αλλά και της χαράς και του ενθουσιασμού των δύο καλλιτεχνών. Συναισθήματα που αποτυπώθηκαν και στις δηλώσεις που έκαναν λίγη ώρα αργότερα στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Περιμένουμε να δούμε το υλικό. Μας έχουν πει ότι έχει κυκλώσει η Έκθεση επτά φορές! Μιλάμε για μία περίμετρο τριών χιλιομέτρων» εξήγησε ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, ο οποίος απέδωσε το βροντερό “παρών” του κόσμου στη δύναμη της πίστης, της αγάπης και του πάθους γι’ αυτό που κάνουν.
Από την πλευρά του, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κάθε έναν προσωπικά, όλους τους συλλόγους και τα οργανωμένα σωματεία που συμμετείχαν, γιατί παρατηρήσαμε ότι ήταν προσωπικός στόχος του καθενός ξεχωριστά. Κι αυτό ήταν συγκινητικό» τόνισε.
*Το Ομάλ είναι ποντιακός χορός που χορεύεται σε ρυθμό 4/8 (τέσσερα όγδοα). O χορός είναι από τους δημοφιλέστερους και έχει 6 βήματα.