Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Πορεία αβεβαιότητας για την πόλη των Χανίων

Την πορεία αβεβαιότητας που ακολουθεί η πόλη των Χανίων επιβεβαίωσε η χθεσινή ψήφιση του νέου Πολεοδομικού Σχεδίου που παρουσίασε η δημοτική Αρχή, καθορίζοντας τον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Ασάφειες, αντιφάσεις και αστερίσκοι, χαρακτηρίζουν την κατεύθυνση που επιλέγει η δημοτική Αρχή.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο πέρασε με έντονες επιφυλάξεις για τους συντελεστές δόμησης στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, τη χωροθέτηση μαρίνας στη Νέα Χώρα, το κυνοκομείο στο Ακρωτήρι και τις γενικότερες πολιτικές κατευθύνσεις που δίνονται στους μελετητές.
Η Β.1 φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στη συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν 6 ώρες έγινε αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων των μελετητών, ενώ τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης (έφτασε στο μέσον της συνεδρίασης λόγω απουσίας στην Αθήνα) δήλωσε την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να προχωρήσει το ΓΠΣ, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Χαζιράκης περιέγραψε τα βασικά σημεία της Β.1 φάσης μιλώντας με θερμά λόγια για το έργο των μελετητών.
Για την παράταξη του Α. Παπαδογιάννη ο κ. Γιώργος Τσαπάκος μίλησε για «αναγκαιότητα να προχωρήσει γρήγορα το ΓΠΣ» και τόνισε πως για την  περιοχή του Ακρωτηρίου θα πρέπει να  ληφθεί υπόψη η  επιβάρυνση του με οχλούσες δραστηριότητες και κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στη Σούδα.
Την ικανοποίηση του που προχωράει η διαδικασία ολοκλήρωσης της Β.1 φάσης δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης συμπληρώνοντας πως «θα ψηφίσουμε την εισήγηση με τις επιφυλάξεις μας»  . Στη συνέχεια προχώρησε σε επιμέρους παρατηρήσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων πως μέχρι να προχωρήσει το ΓΠΣ όλη η περιοχή δυτικά του Κλαδισού άλλαξε με νόμιμο τρόπο, σημείωσε πως οι επεκτάσεις οικισμών έχουν να κάνουν με την τακτοποίηση αυθαιρέτων και η συζήτηση για οχλούσες δραστηριότητες δεν θα είχε γίνει αν προχωρούσαν οι διαδικασίες πιο γρήγορα.
Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου υποστήριξε πως η 0,1 δόμηση είναι υπερβολική καθώς προβλέπει το κτίσιμο έκτασης μέχρι και 7,8 στρ.
«Αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης το ΓΠΣ  που τακτοποιεί σημαντικά ζητήματα» επισήμανε ο κ. Τ. Βάμβουκας σημειώνοντας πως χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.
Για το κυνοκομείο στο Καμπάνι υπογράμμισε πως ευτυχώς που η νομοθεσία θα δώσει λύση στο πρόβλημα και δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια της δημοτική ς αρχής. « Δεν είναι ανάγκη να φορτώσουμε το Ακρωτήρι με όλες τις οχλούσες δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά.  Ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε στην παρουσίαση της προμελέτης για μαρίνα στη Ν. Χώρα λέγοντας πως «έγινε για λόγους εντυπώσεων. Δεν υπήρχε λόγος να παρουσιαστεί προμελετη χωρίς να έχουν λυθεί κάποια θέματα συγκοινωνιακά και λιμενικά». Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου υπογράμμισε πως «έχουμε την άνεση να συζητάμε για κάτι που ήλθε στο Δήμο χάρις στην συμφωνία που είχαμε υπογράψει με την τότε κυβέρνηση τον Απρίλη του 2019.»

ΕΥΧΕΣ…

Για «θετικό βήμα» για το ΓΠΣ έκανε λόγο ο Γ. Σαρρής ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «ακόμα και αν βρεις κάποιος ψεγάδια μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι είναι απείρως καλύτερο από το αν δεν έχεις τίποτα».
Ο κ. Σαρρής τόνισε πως ο συντελεστής δόμησης θα μπορούσε να είναι μικρότερος από  0,1 για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και ζήτησε από τον δήμαρχο «να κρατηθεί ο χαρακτήρας του να μείνει ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη». Τέλος για την μαρίνα της Ν. Χώρας ευχήθηκε οι Νεοχωρίτες «να μην ψάχνουν να βρουν την παραλία από μια μαρίνα τέτοιου μεγέθους».

ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

«Και αυτό το Πολεοδομικό Σχέδιο θα υλοποιηθεί εκεί που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν θα υλοποιηθεί εκεί που επιτάσσουν οι λαϊκές ανάγκες. Παράδειγμα; Δεν έχουν υλοποιηθεί τα σχέδια πόλης, πάρκα, παιδικές χαρές, χώροι πολιτισμού  παρότι σχέδιο υπάρχει γιατί δεν είναι προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες» υποστήριξε στην τοποθέτηση του ο κ.  Χαράλαμπος Λουτσέτης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Στη συνέχεια επισήμανε πως πήραν 12 χρόνια για να προχωρήσει  το Β.1 σχέδιο  «φανταστείτε πόσα χρόνια θα περάσουν για να ολοκληρωθεί».
«Όταν λείπουν 300 στρ. πράσινου στην πόλη δίνουμε τα 52 στρ. του στρατοπέδου Μαρκοπούλου» ήταν η τοποθέτηση του Σεραφείμ Ρίζου που αναρωτήθηκε στη συνέχεια «ποιες κοινωνικές ανάγκες καλύπτουν οι δύο μαρίνες σε Νέα Χώρα και Σούδα. Τον  πολιτισμό, την ιστορία, τις ανάγκες των κατοίκων ή το αντίθετο ;» Παράλληλα τάχθηκε κατά του να υπάρχει ο οποιοσδήποτε συντελεστής δόμησης για το στρατόπεδο Μαρκόπουλο.
Την αντίθεση του στη χωροθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων όπως το καταφύγιο ζώων στο Ακρωτήρι δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Α. Γιαννακάκης, ενώ από την “Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρ. Μαρκοπούλου” ο κ. Γιάννης Τσουκάτος τοποθετούμενος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «το στρ. Μαρκοπούλου πρέπει να γίνει πράσινο χωρίς κανένα συντελεστή. Η πόλη βοά για την ανάγκη χώρων πρασίνου και άθλησης, υπάρχουν ανάγκη για 300 στρ. πρασίνου και 300 στρ. αθλητισμού και σοβαρά μιλάμε να κτίσουμε στο στρατόπεδο;».

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ

Στην παρουσίαση της Β.1 φάσης οι μελετητές έκαναν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις ενώ απάντησαν στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων.
• Για τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης σημείωσαν πως έγινε με το σκεπτικό «να ανταποκρίνονται στις τάσεις συγκέντρωσης και οικιστικής ανάπτυξης και με βάση τις εκτιμήσεις για την αύξηση του πληθυσμού». Οι επεκτάσεις γίνονται σε:
– ΧΑΝΙΑ: Χαλέπα, Μόντε Βάρδια,
– ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ- ΘΕΡΙΣΟ – ΚΕΡΑΜΕΙΑ: Περβόλια, Πελεκαπίνα, Μουρνιές, Ξυλοκαμάρα, Τσικαλαριά, Μαλάξα..
– Ν. ΚΥΔΩΝΙΑ: Αγια Μαρίνα, Κάτω Σταλός, Πάνω Γαλατάς , Καλαμάκι, Μακρύς Τοίχος.
– ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Χωραφάκια, Κορακιές, Κουνουπιδιανά- Πλακούρες, Καμπάνι, Αρώνι, Στέρνες, Πιθάρι.
• Για τα νεκροταφεία σε χωριά και περιαστικές φορές ενημέρωσαν ότι « δεν προβλέπεται η μετακίνηση τους  αλλά σε ποια θα πρέπει να επεκταθούν » ενώ για τα μεγαλύτερα κοιμητήρια στο αστικό κέντρο ότι θα πρέπει να χωροθετηθούν εκ νέου στα πλαίσια ειδικότερης μελέτης. Για το νεκροταφείο του Αγ. Λουκά σημείωσαν πως από το ΓΠΣ του 1998 προβλέπεται η απομάκρυνση του.
• Οι μελετητές συνιστούν την απομάκρυνση των οχλουσών δραστηριοτήτων (καύσιμα  από Άγιο Ονούφριο, γκάζι από Κουμπελή) χωρίς να ορίζουν κατάλληλα σημεία για την εγκατάσταση τους σημειώνοντας πως αυτό αφορά το Γενικό Πολεοδομικό της Περιφέρειας Κρήτης (που σημειωτέον έχει ορίσει ως κατάλληλο χώρο για τις οχλούσες δραστηριότητες το Πέρα Πλατάνι). Εξήγησαν παράλληλα πως το Πέρα Πλατάνι δεν επαρκεί για αυτές τις εγκαταστάσεις και θα πρέπει να βρεθεί χώρος εκτός των ορίων του Δήμου Χανίων.
• Για τον δρόμο ΒΟΑΚ – Αεροδρόμιο τονίσθηκε στη συνεδρίαση πως δεν υπάρχει ακόμα εγκεκριμένη μελέτη και όταν αυτή ολοκληρωθεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. 

Πρόταση Βαγγέλη Μαρινάκη
για το μουσείο “Μ. Θεοδωράκη”

Μια πρόταση χρηματοδότησης 300.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη για την αποπεράτωση του σπιτιού- μουσείου του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά  θα απασχολήσει το Δήμο Χανίων και τον “Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μ. Θεοδωρακη”. Το θέμα επρόκειτο να έλθει προς συζήτηση στο χθεσινό Δ.Σ. ως εκτός ημερησίας διάταξης ωστόσο  οι επικεφαλείς των παρατάξεων συμφώνησαν στο να αποσυρθεί το θέμα προκειμένου να πάρει πρώτα απόφαση το Δ.Σ. του “Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ.  έγινε εκτενή αναφορά στο θάνατο του Σταμάτη Αποστολάκη και στην μεγάλη προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό των Χανίων και συμφωνήθηκε να εκδοθεί      ψήφισμα και θα δοθεί το όνομα του σε δρόμο της Νέας Χώρας. Το Δημοτικό Συμβούλιο κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου δασκάλου.
Σχολιασμό στο ότι «παρουσιάστηκε πριν μερικές ημέρες το φαραωνικό έργο της μαρίνας της Ν. Χώρας» έκανε ο κ. Ν. Βουρλάκης την ίδια στιγμή που “τα προβλήματα της πόλης είναι μεγάλα. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι τεράστιο. Μήπως οι Χανιώτες θα πρέπει να προσεγγίζουν την πόλη με τα σκάφη τους;”. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην δημιουργία του γραφείου του ΟΟΣΑ στα Χανιά κάνοντας λόγο για  αρνητική εξέλιξη.
«Ηταν μια προμελέτη για την πρόταση για μαρίνα» ήταν η απάντηση του κ. Αλόγλου στον κ. Βουρλάκη που ανέφερε πως για το 2023 έχουν υπογραφεί αναπλάσεις 4.000.000 για πεζοδρόμια, ανάπλαση οικοδομ. τετραγώνων περιοχής ΚΤΕΛ , προχωράει η μελέτη ανάπλασης των Αγ. Αποστόλων κα.

“Φρένο” στο καταφύγιο ζώων στο Ακρωτήρι;

“Φρένο” στα σχέδια της Δημοτικής αρχής να λειτουργήσει καταφύγιο ζώων στο Καμπάνι βάζουν οι μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Όπως τόνισε η  μελετήτρια κ. Μελάκη η νέα νομοθεσία αποκλείει  τη δημιουργία καταφυγίου ζώων σε περιοχή μικρότερη από 5 χλμ. από οικισμό . Στην αναφορά του αντιδήμαρχου αρμόδιου για πολεοδομικά θέματα  κ. Ν. Χαζηράκη ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που χωροθετεί στο Καμπάνι το καταφύγιο, η μελετήτρια ανέφερε πως η νέα νομοθεσία είναι ξεκάθαρη.
Αντίθετη ήταν η ερμηνεία από μεριάς της δημοτικής αρχής που εκτίμησε πως ο νόμος επιτρέπει την λειτουργία του κυνοκομείου σε απόσταση έως 5 χλμ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα