Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Πορεία σ’ ένα μεσαίωνα νέας εποχής φόβου

αναδημοσίευση αποκαλυπτικού κειμένου στα “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ” 29 Σεπτεμβρίου 2006

Τέσσερα κομμένα κεφάλια-του Ποσειδώνα, του Χριστού, του Βούδα και του Μωάμεθ πάνω σε τέσσερις καρέκλες σχεδίασε σκηνοθετικά ο προκλητικός, συνήθως, Γερμανός σκηνοθέτης Χανς Νόιενφελς.

Tα κομμένα αυτά κεφάλια του αρχαίου ελληνικού θεού της θάλασσας, Ποσειδώνα, του ιδρυτή της χριστιανικής θρησκείας, του Χριστού, του θεού Βούδα της θρησκείας του Βουδισμού και του προφήτη του Ισλαμισμού, Μωάμεθ, δεν ήταν προβλεπόμενα πουθενά μέσα στο λιμπρέτο της διάσημης όπερας του Μότσαρτ «Ιδομενέας».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ “ΘΕΙΟ” ΣΥΝΘΕΤΗ
Σ’ αυτή τη μεγάλη επέτειο που πραγματοποιήθηκε το 2006 ένας παγκόσμιος εορτασμός, με εξαιρετικές εκδηλώσεις και επιτυχία στην Αυστρία, πατρίδα του Μότσαρτ, στη Γερμανία, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Ρωσία, και σε άλλες χώρες του πλανήτη, αλλά και στην Ελλάδα έγιναν πολλές Μοτσάρτειες μουσικές εκδηλώσεις καθώς και αφιερώματα σε τηλεοπτικά μέσα, σε ραδιόφωνα, περιοδικά, εφημερίδες κ.λπ..
Σ’ αυτόν το εορτασμό ξεχώρισαν ήδη η συνεχής προβολή, με σταθερό μουσικό κύκλο «Έτος Μότσαρτ» από το Κανάλι της Βουλής το οποίο σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Μότσαρτ (με πρόεδρό της τον συνθέτη και Ιστορικό Μουσικολόγο Κώστα Δ. Κακαβελάκη) πραγματοποίησαν πολλές μουσικές εκπομπές για το Μότσαρτ, το «συνθέτη των Θεών». Με ιδιαίτερη έμφαση (με εισαγωγές Κ.Κ.) στην παρουσίαση των σημαντικών έργων όπερας του ανεπανάληπτου αυτού συνθέτη. Βασικά, όμως, στη Γερμανία γίνανε πολλές εκδηλώσεις, για την μεγάλη αυτή επέτειο, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο του Δεκέμβρη του 2006 -μήνα γέννησης του συνθέτη Μότσαρτ- πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μουσικές, επιστημονικές και λυρικο-δραματικές εκδηλώσεις. Μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία ήταν το μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε  στην Χαϊλδεμβέργη στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου από το ιστορικό, διεθνούς κύρους Πανεπιστήμιο της Χαϊλδεμβέργης, από το Μουσικολογικό Ινστιτούτο του και από την Ακαδημία Τεχνών.
Είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν διάσημοι μουσικολόγοι από Αμερική-Ευρώπη, κόσμο, και από την Ελλάδα, ο πρόεδρος της εταιρείας Μότσαρτ, συνθέτης και διδάκτωρ Ιστορικής Μουσικολογίας κ. Κ. Κακαβελάκης.

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ «ΙΔΟΜΕΝΕΑ»
Όμως σ’ αυτό τον εορτασμό θα συμμετείχε και η όπερα του Βερολίνου, με μια δική της υπερπαραγωγή – αφιέρωμα ανεβάζοντας τη γνωστή, διεθνώς, όπερά του «Ιδομενέας», αλλά ενώ όλα ήταν έτοιμα για να ανέβει αυτή η παράσταση, η υπόθεση τινάχτηκε στον αέρα.
Συγκεκριμένα η Κίρστεν Χαρμς, διοικητική υπεύθυνη του τομέα των Λυρικών Θεάτρων, καθώς και της Όπερας του Βερολίνου απαγόρευσε το ανέβασμα της όπερας «Ιδομενέας» του Μότσαρτ, γιατί όπως δήλωσε, η σκηνοθεσία του έργου -πέρα από κάθε περιεχόμενο του κειμένου- είχε προσθέσει την απαράδεκτη και επικίνδυνη εικόνα των κομμένων κεφαλιών των αρχηγών των μεγάλων θρησκειών μαζί και του Μωάμεθ. Για να υπάρχει κίνδυνος μεγάλων επεισοδίων από Ισλαμιστές της Ευρώπης, της Ασίας, του Κόσμου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-ΔΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ
Ιδιαίτερα, δε, λόγω της συγκυρίας που πραγματοποιείται στη Γερμανία το Πρώτο Ισλαμικό συνέδριο των μεταναστών σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, με ενδεχόμενο το ανέβασμα της όπερας, που θα παρουσίαζε την ακρότητα των κομμένων κεφαλιών των ηγετών, μεγάλων θρησκειών (εκτός από τη θρησκεία του Ιουδαϊσμού) να προκαλούσε τη μήνη του Ισλαμικού ευρωπαϊκού κόσμου.
Λόγω όμως του φόβου, ενός τέτοιου ενδεχομένου, η όπερα δεν ανέβηκε. Ενώ την ίδια στιγμή ξέσπασε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική θύελλα σε βάρος της διευθύντριας της όπερας του Βερολίνου. Η οποία με την απόφαση αυτή δημιούργησε σάλο αντιδράσεων τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Ελλάδα. Η ένταση της πρόκλησης ήταν μεγάλη γιατί η ενέργεια της διευθύντριας της όπερας προκάλεσε σάλο σ’ όλη τη Γερμανία. Για ν’ αναγκαστεί και η καγκελάριος, κυρία Μέρκελ να αποδοκιμάσει την απαγόρευση κάνοντας σκληρές δηλώσεις.

ΜΕΡΚΕΛ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ…
Τονίζοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υποχωρούμε στον φόβο που έχει προκληθεί από ισλαμιστές, εξτρεμιστές που είναι έτοιμοι να προσφύγουν σε βιαιότητες. Η αυτολογοκρισία από φόβο δεν είναι ανεκτή. Γίνεται αποδεκτή μόνο με υπεύθυνο διάλογο, μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας διαφόρων πολιτισμών, με αποκλεισμό της Βίας».
Παράλληλα, πλείστοι όσοι πνευματικοί και καλλιτεχνικοί φορείς στη Γερμανία, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με δηλώσεις τους καταδίκασαν την αυθαίρετη ενέργεια απαγόρευσης του ανεβάσματος της όπερας του Μότσαρτ «Ιδομενέας». Ενώ, παράλληλα, επισημαίνουν ότι με τέτοιους φόβους και ενέργειες, η υπεύθυνη και δημιουργική ελευθερία της έκφρασης λόγου και της τέχνης περνά σε νέα φάση «σκοταδισμού» όπως αναφέρει  στο βιβλίο του ο Δρ. Π. Παπακωνσταντίνου με τίτλο «η εποχή του φόβου» που παρομοιάζει τον υπέρ τεχνολογικό 21ο αιώνα  (τηρουμένων των αναλογιών του συσχετισμού) με τον 13ο αιώνα του Μεσαίωνα που άπλωσε τον τρόμο και τον φόβο του σκοταδισμού.  Με το «εξπρές του τρόμου» να συνεχίζει την τρελή του κούρσα και όλοι να αναρωτιούνται ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί….

ΑΔΙΑΦΟΡΑ Τ’ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ – ΑΓΩΝΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Το γεγονός όμως της απαγόρευσης της έτοιμης για ανέβασμα όπερας του «Ιδομενέα», από ένα τολμηρό σκηνοθέτη, έχει μαζί με το φόβο πολλές διαστάσεις πνευματικού – ψυχικού φόβου και σκοταδισμού…
Κυρίως, εστιάζεται στον αυξημένο φόβο του Δυτικού κόσμου για την πλευρά του ισλαμικού εξτρεμισμού. Έναν, όμως, εξτρεμισμό τον οποίο, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, τον έχει εκθρέψει και τον προκαλεί η ίδια η Δύση με τις λανθασμένες πολιτικές της. Και ιδιαίτερα με την Αμερικανική υπερ-εξουσιαστικότητα.
Πάντως, στην καλλιτεχνική    πρόκληση ΑΛΗΘΕΙΑ» του σκηνοθέτη Χάνς Νόιενφελς όλα τα κομμένα κεφάλια των θεϊκών ηγετών θρησκειών δεν προκαλούν δέος και τρόμο, παρά μόνο το κεφάλι του Μωάμεθ, του προφήτη του Ισλάμ.
Αυτό τούτο το γεγονός επιβάλλει σε βάθος αναλύσεις για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο, δημιουργικά οι καταστάσεις παγκόσμιας ανελευθερίας που δημιουργούνται με τον αντιτρομοκρατισμό και τους εκφραστές του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα