Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

«Πόρτα» στο κόμμα Κασιδιάρη από την πρόσθετη ρύθμιση για την κάθοδό του στις εκλογές

Με την προεκλογική μάχη να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση ενισχύει τα «αναχώματα» ώστε να ανακοπεί ο δρόμος προς τη Βουλή καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής. Μέσω σχετικής ρύθμισης που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, αναβαθμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο να αποσοβηθεί κάθε σενάριο ο Ηλίας Κασιδιάρης να κατέβει στις εκλογές, «κρυπτόμενος» πίσω από παρένθετα πρόσωπα. Για προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

Τι περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση – «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Με αυτή την προωθούμενη ρύθμιση, «περνά» ουσιαστικά το «βάρος» της απόφασης στην Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι στην πενταμελή σύνθεση του επονομομαζόμενου εκλογικού Τμήματος, που μέχρι τώρα έκρινε τη νομιμότητα ή η μη της συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές. Έτσι, η σχετική απόφαση για την ανακήρυξη των κομμάτων θα ληφθεί από την 11μελή σύνθεση του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, ώστε η όποια δικαστική κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο θέμα, μετά τα δεδομένα που δημιουργεί η καταδίκη του Ηλία Κασιδιάρη για εγκληματική οργάνωση, γεγονός που, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία είναι απαγορευτικό για τη συμμετοχή του στις εκλογές όπως και για κάθε καταδικασμένο επίσης για τρομοκρατία και εσχάτη προδοσία.

Αν και ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να παρακάμψει την απαγόρευση αυτή, προβάλλοντας ως αρχηγό έναν πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ωστόσο, μένει να κριθεί αν αυτό αποτελεί ένα «τρικ» για να προσδώσει μόνο επίφαση νομιμοφάνειας σε ένα σχηματισμό του οποίου ο αρχηγός είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης. Στην περίπτωση όμως που αποφασίσει να κατέβει ως ίδιος ο Κασιδιάρης ως υποψήφιος, η απόφαση είναι «μονόδρομος», σύμφωνα με πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης.

Στη σύντομη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τα κόμματα δικαιούνται να εκφράσουν τις αντιρρήσεις και τις απόψεις τους ώστε στοιχειοθετηθεί ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα που απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που καλείται ο Άρειος Πάγος με ορίζοντα την 5η Μαίου να κρίνει στην ουσία, και όχι με βάση τις τυπικές προϋποθέσεις που απαιτούνται από το νόμο, για την κάθοδο ενός κόμματος στις εκλογές.

Μ. Βορίδης: Θέλουμε ενίσχυση της δικαστικής κρίσης

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση», υπογράμμισε από τη Βουλή ο Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, ζητώντας από τα υπόλοιπα κόμματα να πράξουν το ίδιο. «Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, τίποτα περισσότερο, ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως, όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε. Θέλουμε να είναι ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ο υπουργός Εσωτερικών.

Η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση:

Η συμμετοχή ή μη ενός κόμματος στις εκλογές να κρίνεται – όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου – αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές.
Τα υπομνήματα προς τεκμηρίωση να μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο και από άλλες δικαστικές αρχές ή από κάθε διοικητική αρχή.
Η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης παραμένει ίδια, καθώς στον «πυρήνα» βρίσκεται η πραγματική και όχι η εικονική ηγεσία ενός κόμματος.

«Το τμήμα σε πλήρη σύνθεση, δηλαδή πολλοί δικαστές θα κρίνουν το συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή τι αλλάζει στο θέμα αυτό; Τίποτα, η σύνθεση», δήλωσε ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το τοπίο έτσι κι αλλιώς είναι θολό. Πλήρης ασφάλεια ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει», εξήγησε ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαμηνύουν ότι θα συμμετέχουν στη διαδικασία. Ωστόσο, εγκαλούν την κυβέρνηση ότι εάν είχε υιοθετήσει εξ’ αρχής μία διαφορετική πρόταση, δεν θα χρειάζονταν πρόσθετες ρυθμίσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης έστρεψε τα «πυρά« του στην κυβέρνηση λέγοντας: «Δυστυχώς δεν μας ακούσατε τότε. Είμαστε εναντίον της καθόδου ενός νεοναζιστικού μορφώματος με οποιοδήποτε τρόπο αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά να μην κυνηγάμε πράγματα που δεν θα είναι υλοποιήσιμα, να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση τον Άρειο Πάγο».

«Υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές. Εγκαλούμε όμως ταυτόχρονα την κυβέρνηση για προχειρότητα και ανευθυνότητα», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Τη νέα ρύθμιση προανήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο κέντρο», μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος «Έλληνες» από τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο και ενώ ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, δηλώνει, μέσα από τη φυλακή, ότι θα είναι κανονικά υποψήφιος στην Α` Αθήνας.

Για συνταγματικές «ακροβασίες» της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η σχετική τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία μαζί με το ΚΙΝΑΛ, αποδεικνύεται φιάσκο.

«Ο κ. Μητσοτάκης τελικά όχι μόνο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη Δημοκρατία, αλλά με τους ερασιτεχνισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Σε αυτήν την παρωδία θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη» ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο. (…) Να μη δοθεί η δυνατότητα σε εγκληματική οργάνωση με οποιουσδήποτε «μπροστινούς» ή με οποιονδήποτε μανδύα, να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών».

Ο Γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε το εξής: «Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνονται για την καθυστέρηση στη δίκη της XA, που αν είχε ολοκληρωθεί, δεν θα έμπαινε θέμα για τη συμμετοχή τέτοιων ναζιστών εγκληματιών στις εκλογές».

«Να πούμε το εξής στη Νέα Δημοκρατία: Αυτή δημιούργησε το πρόβλημα, αυτή το διόγκωσε και τώρα να το λύσει μόνη της», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα